COS, furnizor de servicii integrate de fit-out, raportează venituri de peste jumătate de milion (0,6 milioane) de euro doar din închirierea spaţiilor de coworking, pe fondul creşterii accelerate a segmentului. 70% din veniturile totale pe segmentul de coworking au fost generate de Stables, spaţiul deţinut de COS în Cluj-Napoca, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Stables este un spaţiu de aproape 1.000 mp, inaugurat de COS în 2020, care ocupă 2 etaje ale unei clădiri construite în urmă cu 200 de ani, convertită dintr-o facilitate de producţie într-un spaţiu de birouri modern, în urma unei investiţii de 750.000 de euro. Capacitatea spaţiului este de 86 de locuri destinate birourilor private, 16 birouri individuale şi 20 de locuri hot-desk, o zonă pentru socializare, 5 săli de şedinţe şi un centru de conferinţe. Stables serveşte, de asemenea, drept sediu şi showroom pentru activitatea de fit-out COS în zona de nord-vest a ţării, unde este principalul jucător pe piaţa serviciilor de proiectare şi construcţie.
COS raportează un grad de ocupare de 95% pentru Stables la sfârşitul anului 2023, în creştere cu 15 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2022. În medie, aproximativ 95% dintre clienţi consideră că designul are un impact pozitiv asupra productivităţii şi creativităţii lor, apreciază confortul şi ergonomia spaţiului şi sunt de părere că Stables este un partener de încredere.
Contrar estimărilor generale de piaţă, potrivit cărora cererea pentru spaţii de coworking din Cluj provine preponderent din segmentul freelancerilor - şi nu cel al companiilor, 75% din veniturile Stables provin de la companii cu o prezenţă solidă pe piaţă sau de la mari corporaţii.
"În doar 4 ani de activitate la Cluj, am reuşit să poziţionăm brandul Stables drept unul de referinţă pentru spaţiile de coworking. Un diferenţiator clar pentru Stables pe piaţă este grija pe care o acordăm clienţilor noştri, dincolo de serviciile oferite, designul vibrant şi spiritul de comunitate pe care îl inspiră spaţiul. După cei 26 de ani de experienţă solidă în design şi în business-ul de birouri acumulaţi de COS în România, pionieratul în acest nou segment de coworking este un pas firesc înainte pentru noi." declară Marius Marza, Director Naţional de Vânzări COS şi Managing Partner Stables.
Potrivit datelor interne COS, cererea tot mai mare de spaţii de birouri de coworking este corelată cu dezvoltarea constantă a segmentului de tehnologie şi a start-up-urilor, companiile aflate la început de drum preferând să se orienteze către birouri comune şi spaţii de coworking, care permit dezvoltarea ulterioară a afacerii.
În 2023, portofoliul de clienţi ai Stables, a provenit in proporţie de 70% din segmentul start-up-urilor şi al tehnologiei. Portofoliul extins Stables include clienţi din sectoare precum tehnologia informaţiei (IT), transporturi, servicii juridice, infrastructură inteligentă, servicii creative, marketing, comerţ electronic, arhitectură, segmentul bancar şi imobiliare. Portofoliul de clienţi Stables include companii precum Datacor, Kinaxis, ComputaCenter, BNP Paribas, Picsart, Speedwell, Evo Marketing, Studio Contextual, ICG şi alţii.
Conform datelor interne COS, suprafaţa totală de spaţii de birouri de coworking din Cluj s-a dublat în ultimii 2 ani şi urmează tendinţele globale de creştere. Deşi, în prezent, piaţa nu evoluează în acelaşi ritm ca în anii trecuţi, aceasta continuă să crească mai rapid decât alte componente ale pieţei de birouri, apreciază specialiştii COS.