COSTEL STANCIU, ASOCIAŢIA PRO CONSUMATORI: "Firesc ar fi ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate"

(E.O., O.D.)
Ziarul BURSA #Companii #Protecţia consumatorilor / 9 iunie 2020

"Firesc ar fi ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate"

Dincolo de recomandările specialiştilor, tendinţa clienţilor de a cumpăra mai ales produse de panificaţie ambalate este evidentă, în ultima perioadă. Confortul cumpărătorului, care îşi doreşte un produs sigur din punct de vedere sanitar a indus această mutaţie de comportament.

La asta a contribuit şi faptul că pâinea neambalată are termen mai mic de valabilitate (în general 1-2 zile), în timp ce, pentru cea ambalată, termenul de valabilitate este mai îndelungat, pornind de la 5-6 zile şi ajungând la câteva săptămani.

Ne aflăm pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine, un român consumând, în medie, circa nouă kilograme de pâine pe lună, ne-a spus Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori (APC).

Unul dintre aspectele esenţiale la produsele de panificaţie este ambalajul, care, la fel ca în cazul oricăror produse alimentare, asigură o barieră fizică între microorganismele prezente în atmosferă şi produsele ambalate, împiedicând contaminarea produselor. În acelaşi timp, ambalajul protejează produsele de panificaţie de acţiunea mediului extern (aer, umiditate, lumină), subliniază Costel Stanciu, care avertizează: "Pe lângă calitatea propriu-zisă a produselor de panificaţie, consumatorii trebuie să evite riscul de intoxicaţie alimentară produs de flora microbiană patogenă prezentă pe produsele de panificaţie neambalate, care vin în contact în timpul transportului, depozitării şi comercializării cu diferite materiale neigienizate sau cu angajaţii care nu folosesc mănuşi atunci când manipulează aceste produse, respectiv consumatorii care le ating cu mâna neprotejată de mănuşi în spaţiile comerciale dotate cu autoservire".

În opinia domnului Stanciu, firesc ar fi ca toate produsele să fie ambalate, pentru a evita contaminările accidentale sau intenţionate. Şeful APC ne-a explicat: "În prezent, patru din zece produse de panificaţie comercializate nu sunt ambalate. Numai pe perioada stării de urgenţă a existat obligaţia ca toate produsele de panificaţie comercializate să fie ambalate, iar la produsele proaspete s-a eliminat autoservirea. În prezent, s-a revenit la situaţia de dinainte de starea de urgenţă, iar produsele de panificaţie proaspete în marile structuri comerciale sunt fabricate numai din aluat congelat. Situaţia nu diferă mult nici în unităţile mici de producţie amplasate la gurile de metrou sau în zonele cu vad comercial, unde doar una din zece unităţi de patiserie/covrigărie fabrică aluatul la locul de producţie".

În cazul produselor de panificaţie, în speţă pâinea, materialul de ambalat este din polipropilenă, ne-a mai spus specialistul, adăugând că, în cazul produselor de panificaţie proaspete, se folosesc pungi de hârtie.

Unii producători s-au plans că nu au maşini de ambalat şi că mulţi agenţi economici şi-ar închide afacerile dacă ar fi obligaţi să facă acest lucru.

În noul context sanitar, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat, recent, Ghidurile privind siguranţa alimentelor în contextul pandemiei de Covid-19 transmise de Comisia Europeană, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimente şi Agricultură şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În ocazie, ANSVSA a organizat o videoconferinţă în cadrul căreia a transmis asociaţiilor din industria de morărit şi panificaţie, producătorilor tradiţionali, reţelelor comerciale şi reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) că respectarea cu stricteţe a regulilor privind siguranţa alimentelor, a celor de igienă personală şi de informare adecvată a consumatorilor garantează că produsele alimentare comercializate sunt sigure, cu atât mai mult cu cât nu există dovezi ştiinţifice că virusul responsabil de COVID-19 se transmite prin alimente.

În ţările dezvoltate, consumatorii sunt mai informaţi şi mai exigenţi în privinţa produselor de panificaţie şi patiserie, existând un număr mare de mici afaceri în care se reproduc manual reţete de pâine şi produse de patiserie care se fabricau cu zeci sau sute de ani în urmă în zonele respective, ne-a mai precizat Costel Stanciu. Potrivit acestuia, consumatorul român a renunţat cu uşurinţă la produsele autohtone, fiind încântat de preţurile mici şi gustul sintetic al unor produse aduse din afara ţării. Preşedintele APC evidenţiază: "În urmă cu 30 de ani nu exista comună din ţara noastră în care să nu existe cel puţin 2-3 brutării şi 4-5 unităţi de patiserie/covrigărie, dar şi 2-3 mori de cereale de unde se aprovizionau cu materii prime - făinuri de diferite sortimente, în funcţie de reţeta folosită. Treptat, aceste unităţi au dispărut una câte una, iar în prezent, în zona rurală, brutăria/patiseria sau covrigăria sunt ca floarea de colţ. Cu toate că ocupăm primele locuri în Uniunea Europeană la producţia de cereale - numai la grâu se obţine în fiecare an o producţie de peste 10 milioane tone - acestea sunt exportate, iar noi importăm aluat congelat şi produse de patiserie congelate fabricate din grâu românesc".

În prezent, pe piaţa de morărit şi panificaţie din ţara noastră, sunt active în jur de 4.500 de firme.

Producţia anuală de pâine de pe piaţa noastră este de 1,5 milioane de tone, iar piaţa autohtonă de morărit şi panificaţie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb