Mediul de afaceri din ţara noastră spune foarte clar că are nevoie de coerenţă şi stabilitate, susţine vicepremierul şi ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc.
Domnia sa a declarat ieri, că profesionalizarea companiilor de stat este critică pentru mediul de afaceri privat, având în vedere faptul că reputaţia firmelor cu capital românesc este afectată din cauza asocierii cu acte de corupţie produse, în principal, în întreprinderile de stat, ceea ce determină oamenii de valoare să lucreze în multinaţionale.
"Ceea ce face Guvernul Cioloş prin profesionalizarea companiilor de stat este critic pentru dumneavoastră (n.r.: firmele cu capital privat autohton)", a declarat ministrul Borc, adăugând: "Companiile de stat, care sunt o povară la buget, în loc să furnizeze dividende la buget, prin modul în care se fac licitaţiile, prin modul de atragere a resurselor introduc distorsiune în piaţă, iar reputaţia capitalului românesc a suferit din cauza asocierii cu acte de corupţie produse în principal prin întreprinderile de stat. Faptul că reputaţia capitalului românesc a fost afectată de legăturile cu un mediu corupt nu face decât să împiedice oameni de valoare să vină să lucreze în companiile dumneavoastră. Aceştia preferă din ce în ce mai mult să lucreze la o multinaţională".
Companiile private cu capital autohton, care întâmpină probleme cu calitatea forţei de muncă, sunt îndrumate de ministrul Economiei să apeleze la românii din diaspora, care reprezintă cea mai bună resursă pentru nivelurile de management de care au nevoie firmele locale, având în vedere experienţa acumulată în străinătate.
Totodată, în opinia lui Costin Borc, pentru îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă locale, universităţile româneşti trebuie să îşi adapteze curricula pe ceea ce se cere astăzi în piaţă: "Avem nevoie de refacerea curriculei pentru domeniile de vârf ale ţării, pentru a răspunde cerinţelor anului curent."
Ministrul a amintit oamenilor de afaceri că au la dispoziţie şi investiţiile din planul Junker, care se adresează companiilor cu capital local. În plus, întreprinderile mici şi mijlocii au la dispoziţie la Ministerul Economiei 160 de milioane de lei prin ajutoare şi scheme de minimis, potrivit domnul Borc, care a precizat: "La Ministerul Economiei, în luna iunie, se vor lansa zece programe naţionale cu o valoare totală a finanţărilor de aproximativ 160 de milioane de lei. Să nu terminăm anul cu aceşti bani nefolosiţi".