Costoiu: România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională

E.D.
Companii #Aeronautică / 3 decembrie 2014

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de importanţă strategică - Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi dezvoltarea rachetei Ariane 6 - a anunţat miercuri ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, prin intermediul unui comunicat citat de presă.

Potrivit sursei, decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), desfăşurat marţi în Luxemburg.

"Prin implicarea ţării noastre, oferim industriei spaţiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum şi o rampă de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea României în acest program, alături de doar alte 11 State Membre, demonstrează că ţara noastră are deja capacitaţi industriale competitive", a afirmat Mihnea Costoiu, prezent la eveniment, conform comunicatului de presă.

În cadrul consiliului, reprezentanţii celor 20 de State Membre ESA, printre care şi România, au stabilit planurile de acţiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C şi Ariane 6.

Altă decizie importantă în ceea ce priveşte România este implicarea, alături de statele europene, în finanţarea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Prin intrarea în programul ESA dedicat Staţiei Spaţiale, România devine co-proprietar al Staţiei, alături de celelalte state europene, precum şi de partenerii internaţionali (SUA, Canada, Rusia şi Japonia).

"Implicarea României în aceste programe este o dovadă a faptului că potenţialul românesc în cercetare şi inovare începe să producă rezultate concrete şi că investiţiile în acest domeniu sunt legitime şi justificate. Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 ţară europeană şi a 16-a din lume care deţine un procent din Staţia Spaţială Internaţională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar şi de încredere în viitorul industriei spaţiale româneşti", a mai declarat ministrul.

Din delegaţia României, prezentă la Consiliul Ministerial ESA, au făcut parte Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Tudor Prisecaru, şi Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Ţările membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), reunite la nivel de miniştri în Luxemburg, au ajuns marţi la "un acord istoric" vizând construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcţiune începând din anul 2020, transmite EFE, pe baza anunţului făcut de ESA.

Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 şi cuprinde şi construcţia unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză, informează AFP. Scopul acestui ambiţios proiect este acela de a face faţă concurenţei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb