Coşul cu legume, o afacere ce prinde contur în ţara noastră

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Companii / 30 august 2017

Coşul cu legume, o afacere ce prinde contur în ţara noastră

Ideea a pornit din Japonia şi are deja aproape 1500 de clienţi în toată ţara

Drumul obositor până la piaţă şi timpul petrecut printre tarabe pentru alegerea legumelor proaspete şi naturale a devenit istorie pentru câteva familii din Buzău şi Bucureşti. Asta datorită lui Irinel Cârstea, un legumicultor care a reuşit să implementeze un proiect unic în sud-estul ţării. În grădina pe care a moştenit-o de la bunici, în satul Tisău din judeţul Buzău, tânărul fermier cultivă legume pe care le livrează personal către consumatori. Este vorba despre un sistem foarte bine pus la punct după o idee împrumutată de la japonezi.

La 33 de ani, Irinel Crâstea se poate mândri cu o poveste unică nu doar în Buzău, ci în toata în zona de sud-est a României. În satul în care a copilărit, la Tisău, pe o suprafaţă de un hectar, tănărul produce legume de sezon pe care mai apoi le livrează, cu maşina proprie, familiilor din Buzău şi Bucureşti. Este practic, o idee care a apărut în România în 2008, în Timişoara, acolo unde a luat fiinţă Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT).

Povestea agricultorului buzoian începe în urmă cu cinci ani, când întors în ţară din Marea Britanie, unde a lucrat la o fermă de legume bio, hotărât să pună pe picioare propria afacere. Irinel Cârstea povesteşte: "De la idee şi până la a trece efectiv la treabă a trecut un an de zile. Am început pe cont propriu. Am auzit de acest concept în Marea Britanie, unde am muncit câţiva ani în agricultură. După ce m-am întors de acolo, în 2013, am început să promovez această idee de «coş de legume» pentru că ştiam că este nevoie de produse proaspete şi naturale. Începutul nu a fost uşor. Am întâmpinat tot felul de calamităţi, de la inundaţii la zăpezi abundente, astfel că în primăvara anului 2014 ne-a fost imposibil să pornim un nou sezon din punct de vedere financiar. Şi au fost momente în care am vrut să renunţ. M-am gândit chiar că ar trebui să mă întorc în Marea Britanie. Elena, prietena mea, a găsit pe internet ASAT-ul şi împreună am început un nou sezon".

Primele contracte, semnate în urmă cu trei ani

Piaţa de desfacere a fost cea mai grea încercare şi pentru legumicultorul buzoian. Irinel Cârstea a scăpat destul de uşor de această grijă, odată cu aderarea la ASAT: "Împărtăşim aceleaşi idei şi principii. Asociaţia este promotorul parteneriatelor de solidaritate dintre consumatori din mediul urban şi producătorii de proximitate adepţi ai agriculturii natural, fără pesticide. Iniţial prin Japonia s-a împrumutat acestă idee. Franţa a captat ideea foarte rapid ajungând că în 2012 ca fiecare cartier din Paris să aibă doi-trei producători de proximitate. Cu susţinerea lor am ajuns uşor la clienţii din Bucureşti cu care ne-am întâlnit, pentru prima dată. Ne-am întâlnit la început de sezon, le-am prezentat conceptul şi au fost foarte receptivi. Asta se întâmpla chiar la început de sezon, primăvara, şi aşa am planificat culturile din acel an. Ideea a prins imediat, iar majoritatea au semnat contractul în aceeaşi zi. Atunci am simţit că merită toată munca mea".

Portofoliul de clienţi numără 30 de familii, majoritatea din Capitală, în general persoane informate care doresc să inspire şi copiilor un stil de viaţă sănătos prin consumul de alimente proaspete şi mai ales natural.

Varietatea legumelor, unul din atu-ul afacerii

Experienţa dobândită peste hotare l-a ajutat pe Irinel Cârste să înveţe că oamenii sunt atraşi de diversitate aşa că pe lângă legumele tradiţionale, coşul conţine şi legume mai puţin consumate de români, unele dintre ele aduse de peste hotare sau soiuri noi obţinute la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Este vorba despre gulie, broccoli, varza chinezească, salata roşie sau mirodenii ca salvia sau măcrişul. În plus, de anul viitor coşul va conţine şi sparanghel. "Am înfiinţat deja o mică plantaţie de sparanghel pentru a testa rezistenţa la boli şi dăunători. Este în al doilea an, iar leguma poate fi consumată abia din anul trei însă merge foarte bine la solul din gradină. Din această toamnă voi înfiinţa o cultură mai mare. E foarte profitabilă, un kilogram se vinde cu 80 de lei", a mai precizat tânărul buzoian.

Afacerea agricultorului de la Buzău este una completă pentru că tânărul cumpără doar seminţele. Răsadurile sunt produse de el, încă de la începtul primăverii, iar coşul conţine doar legume de sezon aşa că nu este nevoie să fie coapte forţat pentru că nu va livra niciodată la început de primăvară roşii clienţilor.

Pe viitor, tânărul agricultor este hotărât să susţină şi alţi fermieri interesaţi de acest sistem de livrări: "Este o afacere de familie din care se poate trăi decent. Tinerii ar trebui să se întoarcă să muncească pământul românesc. Se spune că e greu, însă eu aş spune că e uşor când ai pasiune şi greu doar când porneşti cu gândul de obţine venituri mari".

În prezent, în România, acest proiect promovat de Asociaţia de susţinere a Agriculturii Ţărăneşti este implementat cu succes în Timişoara. Bucureşti, Braşov, Oradea, Cluj, Odorheiul Secuiesc şi Arad. Până acum, se estimează un număr de 1500 de familii din toaţă ţara abonate la coşul cu legume.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. va rog un nr telefon ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb