COTAT LA 4,6551 LEI, Euro şi-a depăşit din nou recordul

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 noiembrie 2017

Euro şi-a depăşit din nou recordul

Manea, BCR: "Nu există niciun dezastru pe piaţa de schimb valutar"

Moneda europeană continuă să crească accelerat, atingând, ieri, un nou record în raport cu leul. Cotat la 4,6551 lei, euro a înregistrat o creştere de 0,82 lei. În acelaşi timp, dolarul american a avut o evoluţie ascendentă, atingând valoarea de 3,9650 lei, iar francul elveţian a crescut până la 3,9960 lei.

Volatilitatea cursului de schimb pe care o vedem este foarte mult indusă de zgomot, consideră Sergiu Manea, preşedintele executiv al BCR, care spune că, dacă privim la alte economii emergente, o să observăm volatilităţi mult mai ample. Nu există niciun dezastru pe piaţa de schimb valutar, opinează şeful BCR, care a declarat, ieri, citat de Agerpres: "Este de fapt un zgomot. Vorbim de o depreciere a cursului de schimb cu 1%, în condiţiile în care monedele pieţelor emergente din ţările din jurul nostru, ca să nu mai vorbim de pieţele emergente puţin mai emergente decât noi, şi vă invit să vă uitaţi la Turcia, vă invit să vă uitaţi la Brazilia, nu o să vorbesc de nordul Africii, fluctuează în amplitudini mult mai mari de 1%. Dacă o să ne uităm la preţurile coşului de bunuri şi servicii din România, care probabil va atinge, conform afirmaţiilor Băncii Centrale de la ultima şedinţă de politică monetară, o progresie de 3-3,5% pe an undeva în trimestrul întâi - trimestrul al doilea al anului viitor, dacă nu mă înşel, o să vedem că în acest context vorbim de o depreciere a monedei naţionale de 1%. Deci, înainte să publicăm cu litere foarte mari «dezastru pe piaţa de schimb valutar» şi aşa mai departe, ar trebui să punem lucrurile în perspectivă. Nu există niciun dezastru pe piaţa de schimb valutar".

Cursul monedei naţionale este influenţat de o combinaţie de factori, apreciază analistul economic Aurelian Dochia, care ne-a precizat: "Nebunia cu noile reglementări, tensiunile pe plan politic, protestele sindicatelor din ultima vreme, atenţionările voalate făcute de BNR pe mai multe planuri, toate acestea conduc la o îngrijorare în piaţă. În plus, la factorii de mai sus se adaugă şi inflaţia, care înregistrează o creştere mult mai serioasă decât ceea ce se estima şi care, indubitabil, este un factor solid care stă la baza scăderii leului. De asemenea, balanţa comercială a fost tot anul un motiv de îngrijorare. Nici fluxurile de capital nu sunt atât de favorabile, fiind foarte scăzute, iar intrările de capital fiind făcute pe datorie. La toate acestea piaţa reacţionează, iar cursul de schimb este cel mai sensibil barometru al temerilor din piaţă".

Cursul de schimb euro/leu a ajuns la un nivel de relativ echilibru, a apreciat, recent, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, precizând că evoluţia leului este în strânsă legătură cu deficitul comercial.

Şeful Băncii Centrale a atras atenţia că, în timp ce exporturile au crescut cu 9%, importurile au înregistrat o creştere de 12%, având o balanţă comercială dezechilibrată. Chiar dacă importurile şi exporturile ar creşte cu aceleaşi ritmuri, balanţa comercială s-ar deteriora şi mai mult, a evidenţiat Guvernatorul, avertizând că se conturează o problemă în cazul deficitului comercial.

Şeful BNR a menţionat: "În România, cursul de schimb este stabilit de piaţă, îl influenţăm prin influenţarea pieţei, nu prin alte metode, prin influenţarea condiţiilor de pe piaţă şi evităm pe toate căile ca acest curs să nu reflecte fundamentele. O spun în clar, aşa cum m-am referit de fiecare dată - nu avem cum să ne batem cu fundamentele. Fundamentele trebuie rezolvate. Dacă e o problemă de extindere a deficitului de cont curent, trebuie să i te adresezi problemei, nu cursului".

Cursul leu/euro nu se poate aprecia atâta vreme cât fundamentele economice, precum deficitul balanţei comerciale, cel de cont curent şi deficitul bugetar, nu se îmbunătăţesc, a spus şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Nivelul la care a ajuns cursul de schimb reprezintă o dramă pentru lumea exportatorilor şi a importatorilor, consideră Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a spus, recent, că, deşi, pentru moment, exportatorii ar trebui să fie fericiţi întrucât încasează mai mult, totuşi, având în vedere că circa două treimi din exporturi sunt realizate pe bază de importuri, acest curs îi va scoate din competiţia internaţională de competitivitate. În opinia domnului Ionescu, este presiune pe curs, acum, în piaţă, pentru că nu sunt suficiente intrări de valută, iar importurile sunt în creştere, importatorii având nevoie de monedă străină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb