Preţul platinei a scăzut vineri, pe pieţele externe, până la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, pe fondul consecinţelor pe care l-a avut colapsul lirei turceşti pe pieţele financiare, respectiv al deprecierii monedei celui mai mare producător de platină, Africa de Sud.
Cotaţia spot a metalului preţios a coborât cu 0,3% vineri dimineaţa, pe piaţa americană, la ora 09.46, ajungând la 777,76 dolari uncia. Preţul platinei - metal care odinioară era mai valoros decât aurul şi paladiul, a pierdut 25% faţă de nivelul maxim atins în ianuarie, conform cifrelor Reuters.
Săptămâna trecută, cotaţia platinei a ajuns la cel mai scăzut nivel din octombrie 2008 până acum: 752,25 dolari uncia, în condiţiile în care randul sud-african a scăzut până la cel mai redus curs din ultimii doi ani raportat la dolar. În numai o săptămână, randul s-a depreciat cu peste 10% faţă de moneda americană.
Carsten Menke, analist la Julius Baer, subliniază că evoluţia preţului platinei este influenţată de slăbirea randului.
Analiştii de la Metals Focus estimează un surplus de 40.000 de uncii de platină în 2018 pe piaţa care are o producţie de circa 8 milioane de uncii anual. Specialiştii de la Johnson Matthey preconizează un excedent şi mai mare pe piaţa de profil, anul acesta, respectiv 316.000 uncii (cel mai mare surplus de după 2011).
De menţionat că preţul platinei era deja în declin anul acesta, din cauza aprecierii dolarului şi a temerilor că disputele comerciale vor afecta creşterea economică mondială, respectiv vor reduce cererea de profil.
Un sondaj realizat de Reuters în luna iulie, pe un eşantion de 29 de analişti, arată că preţul mediu al platinei va fi de 922 dolari uncia anul acesta, respectiv 979 dolari în 2019.