Buzăul intră în Stare de Alertă într-un ritm alarmat de creştere a cazurilor de infecţie cu COVID-19.
În acest weekend, Buzăul a depăşit o sută de îmbolnăviri, numărul total raportat de Grupul de Comunicare Strategică până în acest moment fiind de 122 pacienţi, printre ultimii confirmaţi fiind şi un bebeluş de doar 29 de zile. Starea epidemiologică a judeţului Buzău indică o răspândire comnitară care se extinde de la o oră la alta, astfel că la aceast moment se adaugă încă şapte persoane diagnosticate în urmă cu doar câteva ore. Mai exact, printre ultimele cazuri diagnosticate se numără pacienţi şi cadre medicale din cel mai mare spital din municipiul Buzău dar şi locuitori ai municipiului Rm-Sărat.
O bătrână, sursa infecţiilor din Spitalul Judeţean
Deşi până acum cea mai mare unitatea medicală din judeţ nu a înregistrat niciun caz de infecţie cu noul virus, testele au arătat că o femeie internată de o săptămână pe secţia Boli Interne suferea de Sar-Cov-2. Este vorba despre o bătrână, domiciliată într-un cartier din municipiul Buzău.
"Sâmbătă o bătrână a fost testată pentru COVID-19 deoarece aceasta urma să meargă la un azil, iar procedura este ca oricine intră într-un astfel de aşezământ să fie testat înainte. Din păcate, testul a fost pozitiv", a declarat Claudiu Damian, manager Spitalul Judeţean Buzău.
Imediat în cea mai mare unitate medical din judeţul Buzău s-a dat alarma. Bătrâna în vârstă de 80 de ani a fost transferată încă de sâmbătă seara la spitalul Suport Covid-19 din municipiul Rm-Sărat, iar în urma ei au început testările în masă.
"S-a luat decizia imediată ca toţi pacienţii inetrnaţi pe Secţia interne să fie testaţi. În total 33 de bolnavi. Tot atunci a fost testat şi tot personalul aflat în tură, respectiv 6 cadre medicale", a spus managerul unităţii medicale.
Dumincă la prânz rezultatele au arătat că alţi trei pacienţi, încă doi bărbaţi şi o femeie cu vârste cuprinse între 68 şi 88 de ani, au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Din păcătate, toate cele patru persoane internate pe secţia de Boli Internă au şi alte afecţiuni grave.
"Vestea bună este că cele şase cadre medicale testate încă de sâmbătă au ieşit negative la testul pentru COVID-19", a spus Claudiu Damian
Covid-19 loveşte şi în angajaţii Spitalului Judeţean
Însă, duminică dimineaţa şi restul cadrelor medicale de pe secţia Medicină Inernă au fost testate. În total 38 de persoane au fost testate şi din păcate, 7 dintre ele au fost găsite pozitive la Sar-Cov-2.
"Cele 7 cadre medicale contaminate sunt un medic, 4 asistente şi 2 infirmiere, dintr-un total de 38 de angajaţi ai spitalului de pe secţia de Boli Interne care au fost testaţi. Toate cele 7 cadre medicale confirmate cu COVID-19 vor fi internate în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău. A fost demarată o anchetă epidemiologică iar luni se va decide ce personal urmează a fi testat", a anunţat directorul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.
Internările suspendate
Duminică, imediat după aflarea rezultatelor, secţia de boli Internă din spitalul judeţean Buzău a fost închisă.
"Activitatea secţiei este suspentă pentru 24 de ore. Toţi pacienţii care au ieşit negativ la testele COVID-19 vor fi externaţi, iar în secţie se va face dezinsecţie ", a explicat duminică managerul unităţii medicale.
Direcţia de Sănătate Publică a demarat deja anchete epidemiologice pentru a afla sursa infectării celor patru pacienţi din spitalul Judeţean, dar şi a celor şapte cadre medicale, iar în funcţie de rezultat se va lua şi decizia privind reluarea activităţii sau , din potrivă, suspendarea pentru o perioadă mai lungă, a secţiei de boli Interne, acolo de unde provin bolnavii şi cadrele medicale infectate.
În prezent, în judeţul Buzău sunt în total 119 cazuri de infecţii cu COVID-19, majoritatea povenind din cele două focare , respectiv cartierul Poştă, zonă astăzi a ieşit din caratină cu un total de 52 de bolnavi diagnosticaţi.
"Directia de Sanatate Publica Buzău a inaintat catre Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei solicitarea de ridicare a masurii de carantina in cartierul Posta din municipiul Buzău, începând de duminică noaptea, de la ora 24.Epuizandu-se cele 14 zile considerate perioada maxima de incubaţie a infectiei si, neinregistrandu-se nicio alta îmbolnăvire in afara focarului, se consideră ca sansa de a avea un eveniment de amploare mult mai mare, a fost depasita si deci masura cu privire la carantinare poate fi ridicata", se arată în comunicatul emis de Direcţia de Sănătate Publică.
Ajutoare financiare pentru locuitorii satului carantinat
Şi satul Râmnicelu care are 3000 de locuitori este în continuare în carantină. Acolo numărul persoanelor infectate creşte de la o zi la alta, iar virusul s-a extins de acolo şi în cel mai apropiat municipiu, respectiv Rm-Sărat. Mai exact este vorba despre cinci persoane, unele dintre ele angajate din Primăria Râmnicelu, dar domiciliate în Rm-Sărat, iar restul contacţi ai acestor persoane.
"Duminică au mai fost diagnosticate încă două persoane din Rm-Sărat. Este vorba despre un pacient sex feminin, 12 ani, contact direct cu un caz confirmat (caz 73) din localitatea Râmnicelu (fiica) şi de un pacient sex masculin, 50 ani, contact direct cu un caz confirmat (cazul 98) din localitatea Râmnicelu. Cele două persoane sunt asimptomatice.Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Pacientii au fost internaţi la Spitalul Municipal Ramnicu Sărat", se arată în comunicatul emis de Prefectura Buzău.
În plus, oamenii se plâng că nu au din ce trăi,tocmai pentru că în situaţia de faţă nu le este permis să-şi desfăşoara activititatea de bază, respectiv comerţul de legume. În această situaţia, Prefectura Buzău a decis să le acorde o normă de hrană.
"În cadrul şedinţei desfăşurate pe 17 mai 2020, s-a aprobat asigurarea unei alocaţii de hrană în cuantum de 30 lei/zi/persoană, pentru perioada 18-22 mai 2020, care acoperă cheltueilile pentru apă şi alimente necesare populaţiei cu probleme, aflate în izolare la domiciliu în zona carantinată. Fondurile alocate vor fi asigurate de către Guvern, prin procedura următoare: Consiliul Judeţean Buzău va întocmi un borderou centralizator cu cheltuielile aferente alocaţiei de hrană, ce va fi înaintat Direcţiei de Sănătate Publică, urmând ca fondurile să fie decontate prin transfer din bugetul Ministerul Sănătăţii", a spus Leonard Dimian, prefectul Buzău.
Râmâne însă închisă şi cea mai mare policlinică din municipiul Buzău , după ce un medic de la Neurologie şi un asistent de la Ortopedie au fost diagnosticaţi săptămâna trecută cu COVID-19.
1. Drac mort???
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2020, 14:38)
Veci, veci nu-i vedea POLITRUC și MEDIC mort de CORONA-SARS-COV-10000000000000 000.....