Crama Alira plănuieşte construirea unei noi unităţi de producţie

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 12 aprilie 2017

Crama Alira plănuieşte construirea unei noi unităţi de producţie

Marian Ivănescu, Alira: "În câţiva ani vom ajunge pe profit"

Crama boutique Alira are în plan construirea unei noi facilităţi, în interiorul viei de la Aliman, care va fi prevăzută cu o nouă unitate de producţie (ce ar trebui să fie finalizată la sfârşitul anului viitor) şi cu o cramă cu zonă de degustare (cu termen de finalizare - 2019).

Alira a lansat, săptămâna trecută, vinul Alira Rose 2016. Oenologul vinurilor Alira este de origine franceză, iar crama este situată în zona Cernavodă, fiind o investiţie a unui om de afaceri neamţ. Crama Alira este înrudită cu crame din Bulgaria (Enira) şi China (Chateau Nine Peaks). Alira deţine 80 de hectare de vie în comuna Aliman, iar procesarea strugurilor se face la Rasova, majoritatea lucrărilor fiind efectuate manual.

Pe o suprafaţă de 43 de ha din cele 80 este plantat soiul Merlot, 27 ha fiind acoperite cu soiul Cabernet Sauvignon, iar 10 ha - cu Fetească Neagră.

Marian Ivănescu, directorul comercial al Cramei Alira, ne-a declarat că primele plantaţii au fost făcute în anul 2006: "În anul 2009 am avut prima recoltă de Merlot, în 2010 prima recoltă de Cabernet, iar un an mai târziu, în 2011, prima recoltă de Fetească Neagră".

Annual, producţia Cramelor Alira este de aproximativ şase tone/ha, ceea e înseamnă circa 4000 hl de vin, dintre care mai bine de jumătate este destinat gamei Tribes, cu vinuri Kosher, pentru pieţele internaţionale.

La acest moment, crama boutique îmbuteliază vinuri din anii de recoltă anteriori (2013, 2014), urmând ca vinurile din 2016 (cu excepţia Alira Rose) să fie îmbuteliate după perioada de maturare în baric, care poate ajunge până la 12 luni.

În 2016, au fost culese aproximativ 480 de tone de struguri negri, cantitate apropiată faţă de recolta anului precedent, după cum ne-a declarat domnul Marian Ivănescu, menţionând: "Pentru 2017 este încă mult prea devreme ca să putem face o estimare, însă aşa cum vă spuneam anterior, an de an targetăm o recoltă în apropiere de şase tone/ha".

Potrivit directorului comercial al cramei, Alira nu este, încă, pe profit, deoarece este necesară o perioadă lungă de timp pentru recuperarea investiţiei şi pentru obţinerea unui profit. Cu toate acestea, reprezentantul Alira este optimist, menţionând: "Ne îndreptăm spre breakeven. Sperăm ca, în următorii câţiva ani, să ajungem acolo".

Gama Alira este un vin premium, destinat doar sectorului HoReCa. Conform domnului Ivănescu, în retail putem găsi gama Flamma, cu patru sortimente de vin.

Reprezentantul Alira a afirmat că nu au în vedere o extindere a podgoriei, însă este posibil să optimizeze soiurile pe care le au în prezent, prin apariţia unor soiuri albe.

Potrivit domnului Marian Ivănescu, în prezent, doar o mică parte din producţia Alira merge către export, urmând ca livrările pe piaţa externă să crească, în următorii ani.

Directorul comercial al Cramei Alira susţine că piaţa vinului urmează un trend uşor ascendent, care se va menţine şi pe parcursul următorilor ani.

Domnia sa a adăugat că remarcă o creştere semnificativă a consumului de vinuri Alira, în ultimii doi ani, şi îşi doreşte ca şi anul acesta să menţină acest ritm de creştere.

Conform declaraţiilor domnului Ivănescu, vânzările urmează un trend ascendent, iar începutul anului 2017 a fost unul favorabil, reuşind să atingă targetul stabilit pentru primul trimestru.

În ceea ce priveşte concurenţa din piaţă, domnul Ivănescu ne-a spus că remarcă o creştere a calităţii vinurilor, la nivelul întregii pieţe, considerând că acesta este un lucru benefic, atât pentru industria de profil, cât şi pentru consumator.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. un vin bun

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb