"Cred că putem să câştigăm Primăria Capitalei cu 300.000 de voturi"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 19 ianuarie 2016

"Cred că putem să câştigăm Primăria Capitalei cu 300.000 de voturi"

(Interviu cu Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul)

Cu un buget estimat la peste 500.000 de euro în vederea campaniei electorale pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan apreciază că 300.000 de voturi sunt suficiente pentru câştigarea următorului mandat de edil al Capitalei.

Domnia sa ne-a vorbit, într-un interviu, despre câteva dintre soluţiile şi propunerile Uniunii Salvaţi Bucureştiul pentru rezolvarea celor mai importante probleme ale Capitalei.

Reporter: Ne apropiem de momentul alegerilor pentru Primăria Capitalei şi au apărut speculaţii privind posibilitatea ca dumneavoastră să candidaţi din partea altor partide decât Uniunea Salvaţi Bucureştiul. Cum comentaţi?

Nicuşor Dan: Nu am vorbit niciodată despre această chestiune. Nu m-a contactat nimeni de la vreun partid, ca să lămurim acest lucru. Îmi este greu să cred că oricare din partide ar accepta un sprijin pentru mine, aşa că este doar o discuţie teoretică. Eu sunt cineva care vine să pună lucrurile în ordine, asta fac de 10 ani, mi-e greu să cred că aceste partide care au făcut exact opusul ar veni să mă sprijine.

Reporter: Susţinătorii dumneavoastră care v-au scris pe pagina de Facebook au fost nemulţumiţi de faptul că nu au reuşit să vă lege numele de 2-3 soluţii importante la problemele Capitalei. Care sunt aceste soluţii cu care dumneavoastră vă identificaţi şi pe care doriţi să le transmiteţi bucureştenilor?

Nicuşor Dan: O problemă deloc atrăgătoare pentru multă lume este că trebuie să asigurăm un fundament pentru administraţia publică, să avem un soft prin care toată lumea să aibă posibilitatea să vadă şi să urmărească cheltuielile Primăriei. Mai trebuie să rezolvăm problema proprietăţii, inclusiv pe cea a municipalităţii pentru că asta ţine şi de modul în care poţi să îţi valorifici active precum apartamente, parcări, terenuri. În plus, trebuie să existe un flux al documentelor în Primărie, astfel încât să ştii când ai depus o cerere, când primeşti un răspuns, la ce departament a ajuns. Pe scurt, să facem cu adevărat o administraţie care să interacţioneze cu cetăţeanul. După aceea, pentru Bucureşti este esenţial să rezolvăm problema traficului, lucrul cel mai important fiind Centura. Ea nu este a Bucureştiului, ci a CNADNR. Pentru oraş este în mod evident o prioritate. Chiar dacă nu este în atribuţia ei, Primăria Capitalei trebuie să încheie un parteneriat cu CNADNR şi să contribuie cu bani la finalizarea centurii, astfel încât în doi ani să avem o şosea cu patru benzi. După aceea, avem o problemă foarte mare şi inegal repartizată pe sectoare cu creşele, grădiniţele şi scolile. Este o aventură să faci un copil în Bucureşti. Multă lume resimte asta. Nu ai creşe şi grădiniţe de stat. La privat preţurile sunt foarte mari şi nu ai un sistem de after school la învăţământul de stat. Nu spun că trebuie să îi "nenorocim" pe cei cu grădiniţe private, dar trebuie să găsim un mod prin care accesul la acest tip de învăţământ să fie facil pentru toată lumea. O problemă uriaşă este RADET pentru că nu s-a mai investit nimic şi în fiecare săptămână mai crapă câte o ţeavă pe undeva şi rămân o sută de blocuri în frig. Problema RADET nu se poate rezolva decât radical, cu investiţii de la zero. Sunt foarte puţine lucruri care trebuie păstrate din reţeaua de producţie şi pe partea de distribuţie. Ne costă un miliard de euro să facem centrale de cartier şi distribuţie de cartier. Este soluţia cea mai eficientă şi cel mai puţin poluantă, cea mai puţin riscantă şi, astfel, nu mai plătim nici subvenţia de 150 milioane euro în fiecare an.

Nu este absolut nimic spectaculos în administraţia publică pe care trebuie să o facem în Bucureşti. Trebuie să ne uităm ce au făcut oraşele occidentale acum 50 de ani şi să aplicăm şi noi acum. În plus, există o problemă mare de poluare, dar avem o oportunitate uriaşă să facem un mare parc de-a lungul lacurilor din nordul Capitalei. Acolo, chiar în perioada comunistă, puteai să mergi la ştrand, iar oamenii se relaxau şi nu aveau nevoie să meargă mai multe ore până la mare. În schimb, Dâmboviţa este o ruşine. Orice oraş se mândreşte cu râul de care este traversat şi am putea să facem un proiect de alei pentru pietoni de-a lungul Dâmboviţei. De asemenea, spaţiilor verzi care au rămas printre blocuri trebuie să le acordăm regim de spaţiu verde, ceea ce nu s-a făcut tocmai din complicitatea cu speculatorii imobiliari. A fost o mafie în mai multe etape, de la retrocedări de terenuri la certificate de urbanism şi lucrări de construcţie.

Reporter: În ce stadiu vă aflaţi cu pregătirile pentru campania electorală? Care este bugetul în acest sens?

Nicuşor Dan: Avem un plan de campanie şi ne aşteptăm să avem un buget de 500.000 - 600.000 euro. În 2012, când am candidat am avut 50.000 de euro primiţi din donaţii. Din păcate, legea finanţării partidelor îngreunează extrem de mult strângerea de mici donaţii de la oameni. În normele metodologice aprobate de Guvern există un formular prin care trebuie să colectăm, printre altele, de la donatori, numele, seria şi numărul actului, cetăţenia, apartenenţa politică, data naşterii, descrierea obiectului, valoarea, provenienţa banilor (adică să spună omul de unde are banii) sau data donaţiei. Prima variantă este ca omul să vină la noi să completeze formularul. A doua este ca formularul să fie descărcat de pe site-ul nostru, cetăţeanul îşi scanează cartea de identitate, trebuie să pună o declaraţie pe propria răspundere în care să semneze că el este cel din CI şi cel care a semnat. Apoi, toate aceste trebuie scanate şi trimise la noi, iar o persoană de la noi va completa şi verifica informaţiile. Donaţiile online sunt ceva emoţional şi când omul vede câţi paşi trebuie să facă pentru ca banii să ajungă unde îşi doreşte...Este evident că nimeni nu stă o jumătate de oră să facă atâtea acte. O să facem şi asta, dar nu sunt deloc optimist că vom strânge mulţi bani în acest mod. Există în societate acea masă critică necesară pentru schimbarea modului în care s-a făcut politică. Acum doi ani nu aveam această masă. Acum, ea trebuie să îşi găsească un corespondent în lumea de business, adică oamenii care au făcut afaceri corecte să spună că vor să schimbe modul în care se face politică şi să aibă curajul să schimbe sistemul de acum. Eu sunt optimist că vor apărea astfel de oameni de afaceri şi vor vedea alternativa de administrare a Bucureştiului şi ne vor ajuta.

Reporter: Cum vă veţi promova mesajele pentru bucureşteni în campania electorală?

Nicuşor Dan: O să fie o pre-campanie şi o campanie propriu-zisă. În pre-campanie nu există niciun fel de constrângere de a-ţi face cunoscut partidul, pentru că este ilegal să îndemni oamenii să te voteze şi vom folosi mult mesajele în mediul online, dar şi în offline. Apoi în campanie vom epuiza acele procente pe care legea ni le permite. Este puţin probabil să nu facem 3% scor la alegeri. Legea prevede că statul dă banii înapoi partidelor care au făcut peste 3% la alegeri, în limita a 400.000 de euro.

Reporter: Care credeţi că sunt şansele dumneavoastră la Primăria Capitalei ţinând cont că alegerile se vor desfăşura într-un singur tur?

Nicuşor Dan: Încă nu avem un sondaj de opinie propriu în acest sens, dar vom face unul până la sfârşitul lunii ianuarie. Cred că sondajele care au apărut până acum sunt reale, dar problema cu ele este că sunt date pe nişte liste ipotetice de candidaţi. De exemplu, nu ştim dacă Traian Băsescu Victor Ponta sau Călin Popescu Tăriceanu vor fi printre candidaţi, aşa cum au apărut informaţii. Rezultatele sondajelor diferă în funcţie de numele care vor apărea pe liste. Este interesant că notorietatea mea nu depăşeşte 40-50% din totalul bucureştenilor, dar am reuşit să atragem de partea noastră undeva la 10-20% din aceşti oameni, ceea ce este foarte bine. Avem o marjă de creştere la acea parte a populaţiei din Bucureşti care încă nu ne cunoaşte.

Marea miză a acestor alegeri este dacă oamenii vor avea curajul să creadă că pot să schimbe sistemul de până acum şi să dea şansa unui partid nou.

Contează mult dacă votul populaţiei active se va manifesta sau nu. Eu cred că este realizabil pentru noi să câştigăm alegerile pentru Primăria Capitalei. Cu resurse limitate am făcut 70.000 de voturi în 2012 şi acum, cu 300.000 de voturi, cred că putem să câştigăm alegerile.

Reporter: Mulţumesc!

"Problema RADET nu se poate rezolva decât radical, cu investiţii de la zero. Sunt foarte puţine lucruri care trebuie păstrate din reţeaua de producţie şi pe partea de distribuţie. Ne costă un miliard de euro să facem centrale de cartier şi distribuţie de cartier".

"Nu este absolut nimic spectaculos în administraţia publică pe care trebuie să o facem în Bucureşti. Trebuie să ne uităm ce au făcut oraşele occidentale acum 50 de ani şi să aplicăm şi noi acum".

"Avem o problemă foarte mare şi inegal repartizată pe sectoare cu creşele, grădiniţele şi scolile. Este o aventură să faci un copil în Bucureşti!"

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nicusor Dan are nevoie de o campanie puternica off-line. Desi marile partide vin cu mari paiate, romanul nu se invata minte. L-ar vota si pe Ceausescu daca ar putea.

    Familia mea din Bucuresti voteaza Nicusor Dan,si va convinge si pe alti ca trebui sa scapam de PSD,PNL,UNPR,ALDE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb