O asociaţie a investitorilor retail din Europa face lobby împotriva fuziunii Deutsche Börse AG cu London Stock Exchange Group Plc, adresându-se oficialilor de la Bruxelles, pe care îi avertizează că această tranzacţie va afecta puternic concurenţa din Europa.
Amintim că Deutsche Börse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, şi LSE, cel al pieţei acţiunilor din Londra, au decis, anul acesta, să dea naştere celui mai mare operator bursier european, printr-o fuziune în acţiuni evaluată la 27 de miliarde de dolari.
Asociaţia investitorilor susţine că fuziunea dintre cei doi operatori bursieri va crea un "cvasimonopol" pe piaţa de capital din Europa. Organizaţia care reclamă fuziunea a fost înfiinţată în 2015 de către Asociaţia Investitorilor Olandezi şi de Fundaţia pentru Educaţie Financiară din Europa.
Într-o scrisoare adresată comisarului UE pentru concurenţă, Margrethe Vestager, Asociaţia susţine că operatorul bursier rezultat în urma fuziunii va atrage emitenţii mari de pe alte burse, în detrimentrul operatorilor mai mici, şi ar putea "dicta" valoarea comisioanelor şi a costurilor de listare.
"Pentru mai multe segmente cheie, fuziunea LSE - Deutsche Börse va însemna o trecere de la un mediu concurenţial cu trei jucători majori la un mediu cvasimonopolist, dominat, în cea mai mare parte, de noul operator bursier. Astfel, fuziunea va duce la scăderea semnificativă a competiţiei şi la limitarea liberei alegeri", potrivit semnatarilor scrisorii.
Asociaţia menţionează că noul operator bursier ar putea dicta costurile de listare şi comisioanele la nivelul întregii pieţe europene de profil. Conform asociaţiei, noul operator va fi de zece ori mai mare decât Euronext, principalul său rival european.
Totodată, scrisoarea grupului de lobby arată că societăţile care se vor lista după ieşirea Marii Britanii din UE ar putea alege Bursa din Londra, ca să evite regulile impuse de Comisia Europeană.
Ca răspuns la cele afirmate de grupul de lobby, oficialii Deutsche Börse au declarat: "Fuziunea va crea un grup global cu sediul în Europa, care va ajuta continentul să menţină şi să consolideze infrastructura pieţelor de capital. Conectarea burselor din Londra, Milano şi Frankfurt prin punţi de lichiditate va genera creştere economică şi locuri de muncă, ceea ce va sprijini uniunea pieţelor de capital".
La finele lunii trecute, Deutsche Börse a anunţat un grad de acceptare de 63,65% a planului de fuziune cu LSE (care operează şi piaţa din Milano), după ce acţionarii London Stock Exchange au votat în proporţie de 99,92% pentru acest plan.
Conform acordului dintre părţi, acţionarii Deutsche Börse vor deţine 54,4% din acţiunile noii entităţi, în timp ce investitorii LSE vor controla restul de 45,6%.
Chiar dacă Marea Britanie a decis să iasă din UE, cei doi operatori bursieri au subliniat că rămân "pe deplin angajaţi" în fuziune.
PAUL KOSTER, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI INVESTITORILOR SEMNATARI AI SCRISORII: "FUZIUNEA DEUTSCHE BÖRSE-LSE VA REDUCE ÎN MOD SUBSTANŢIAL COMPETIŢIA ŞI VA REDUCE LIBERTATEA DE ALEGERE".