Credibilitatea în asigurarea stabilităţii preţurilor, condiţie esenţială a creşterii economice susţinute

Constantin Chirca
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2007

Evoluţia ratei anuale a inflaţiei înregistrată în cele trei luni ale trimestrului II 2007 ne conduce la concluzia că nivelul anual al inflaţiei se încăpăţâ­nează să rămână la 3,8%. Întrebare firească: s-a oprit procesul de dezinflaţie? Categoric nu. Chiar dacă rata anuală a inflaţiei a înregistrat şi în luna iunie nivelul din mai, respectiv pe cel din aprilie de 3,8%, dezinflaţia nu şi-a schimbat traiectoria descendentă. Dimpotrivă, ritmul de descreştere al ratei medii anuale a inflaţiei - ce reflectă tendinţa preţurilor bunurilor şi serviciilor de consum al populaţiei - confirmă şi de aceas­tă dată procesul accentuat de dezinflaţie.

Şi anume, nivelul ratei medii anuale a inflaţiei calculată conform metodologiei europene - media ultimelor 12 luni raportată la media celor 12 luni precedente - a scăzut faţă de 6,56% (nivel înregistrat în anul 2006 faţă de anul 2005) cu 1,5 puncte procentuale în aprilie, 1,8 puncte procentuale în mai, respectiv 2,0 puncte procentuale în iunie 2007. Mai exact, cea din urmă rată medie anuală a inflaţiei relevă că media preţurilor bunurilor şi serviciilor de consum al populaţiei din perioada iulie 2006 - iunie 2007 (în raport cu media preţurilor din perioada iulie 2005 - iunie 2006) a fost mai mare cu 4,56%.

O menţiune se mai impune: chiar dacă rata anuală a inflaţiei, datorită fluctuaţiei de la o lună la alta a ratei lunare a inflaţiei şi a modului de calcul - rezultatul înmulţirii ultimilor 12 indici de preţuri de consum lunari cu baza în lanţ raportaţi la 100, din produsul obţinut şi exprimat în procente scăzân­du-se 100 - îşi schimbă sau nu traiectoria, rata medie anuală a inflaţiei continuă să-şi urmeze linia descrescătoare (grafic).

Deşi este vizibil procesul pronunţat de dezinflaţie, încă mai există o inerţie în a estima niveluri ridicate ale ratei inflaţiei. Iar, pentru a-şi susţine estimaţiile, unii dintre analişti sunt tentaţi să pună sub semnul întrebării statisticile oficiale. Astfel, sunt induse anticipaţii periculoase care nu au nicio legătură cu rezultatele economice actuale. În schimb, realitatea ne arată efectele politicilor fiscale şi monetare strânse, precum şi creşterea producţiei şi a ofertei de mărfuri pe piaţă.

Rata anuală a inflaţiei este utilizată de către Banca Naţională a României - aşa cum procedează toate băncile centrale - ca obiectiv pentru ţintirea inflaţiei. Rata anuală a inflaţiei, de 3,80% (iunie 2007/iunie 2006), se înscrie în ţinta de inflaţie din acest an. Si anume, 4% cu un interval de variaţie de +/- 1 punct procentual.

Rata medie anuală a inflaţiei constituie unul dintre indicatorii de convergenţă nominală: stabilitatea preţurilor. Pentru atingerea acestui obiectiv, cerinţa este ca rata medie anuală a inflaţiei să nu depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor mai performante trei ţări membre ale Uniunii Europene.

Iar când diferenţa de amplitudine dintre cele două rate anuale devine nesemnificativă, va fi îndeplinit obiectivul spre care ţinteşte Banca Naţională: consolidarea stabilităţii preţurilor. Stabilitatea preţurilor şi credibilitatea în asigurarea stabilităţii preţurilor constituie condiţia esenţială a creşterii economice susţinute şi apariţiei de noi locuri de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb