Revista de specialitate PV Magazine (pv-magazine.com) scria recent că o parte semnificativă a capacităţii solare instalate în Germania, circa 15%, este afectată de uzura prematură a panourilor solare şi de rata mare a defecţiunilor înregistrate la nivelul invertoarelor (vezi articolul "Panourile solare din Germania îmbătrânesc şi mor prematur, chiar şi cele din noile generaţii, BURSA, 13 septembrie 2023).
O astfel de situaţie ar trebui să conducă, cel puţin teoretic, la o creştere a cererii peste cea înregistrată ca urmare a programelor guvernamentale de sprijinire a instalării centralelor solare individuale, care au rolul transformării consumatorilor în prosumatori.
Dar nu este deloc aşa. Tot revista PV Magazine prezintă informaţii preluate de la firma de consultanţă Rystad Energy, conform cărora volumul panourilor solare nevândute şi stocate în depozitele europene s-a dublat de la mijlocul lunii iulie 2023 până la sfârşitul lunii august 2023 şi a ajuns la o putere nominală de 80 GW. Prognozele de la Rystad Energy arată că până la sfârşitul anului în depozitele europene ar putea fi stocate panouri solare cu o putere nominală de 100 GW.
Mai mult, pierderile financiare asociate cresc accelerat, în condiţiile în care panourile achiziţionate în martie 2023 la un preţ de 0,23 USD/W pot fi vândute acum la un preţ spot de 0,16 USD/W, care ar putea ajunge până la 0,15 USD/W în luna viitoare.
"Europa a importat panouri solare cu o putere nominală de circa 78 GW în primele opt luni din 2023 şi a depăşit cu mult necesarul pentru instalările planificate în acest an", a declarat Marius Mordal Bakke, analist senior la Rystad Energy, care a mai subliniat că majoritatea modulelor solare stocate sunt destinate instalării pe acoperişuri, în condiţiile în care panourile pentru parcurile solare sunt achiziţionate prin comenzi directe de la producători.
Conform estimărilor de la Rystad Energy, valoarea modulelor solare cu o putere nominală de 40 GW stocate la mijlocul lunii iulie 2023 era de circa 7 miliarde de euro. După scăderea puternică a preţurilor, valoarea lor prezentă este de circa 6 miliarde de euro, după cum a mai declarat Marius Mordal Bakke.
Pe de altă parte, PV Magazine mai descrie un fenomen îngrijorător pentru tranziţia verde: creşterea numărului de baterii care se aprind din motive necunoscute la nivelul sistemelor solare individuale.
Cinci astfel de cazuri au fost înregistrate în Germania şi Austria în luna septembrie 2023. Din fericire, incendiile nu s-au soldat cu victime, însă pagubele materiale au fost majore, până la nivelul care nu mai permite locuirea pentru o perioadă semnificativă.
Imaginile preluate de la pompierii din Germania arată că bateriile au fost fabricate de compania sud-coreeană LG, după cum scrie PV Magazine.
În cazul unui incendiu din Austria, focul s-a aprins în urma unui scurtcircuit la nivelul panourilor solare, care a condus la aprinderea bateriilor.
Articolul mai aminteşte şi de numeroasele cazuri de aprindere ale instalaţiilor de stocare oferite de producătorul german Senec. "Din martie 2022, producătorul Senec din Leipzig a apărut repetat pe prima pagină din cauza aprinderii sistemelor de stocare pentru staţiile fotovoltaice", subliniază PV Magazine.
Incendii la o scară mult mai largă s-au înregistrat, din nou, şi la celălalt capăt al lumii, în Australia, conform unui alt articol din PV Magazine.
De data aceasta este vorba despre unitatea Tesla Megapack 2.0 din Bouldercombe, o localitate din statul Queensland. Un modul din cele 40 ale instalaţiei de stocare s-a aprins din motive necunoscute. Staţia are o capacitate de stocare de 50 MW/100 MWh şi este deţinută de compania Genex Power. Şi în acest caz a fost vorba despre o instalaţie aflată în ultima etapă a testelor înainte de punerea în funcţiune.
Un incident similar a avut loc în 2021, tot la o staţie de stocare furnizată de Tesla, construită în statul australian Victoria. Incendiul a fost stins atunci după trei zile.
După cum scrie publicaţia de specialitate, în 2022 Tesla a trecut la fabricarea unităţilor Megapack pe baza celulelor LFP (Litiu-Fier-Fosfat), care sunt mai rezistente la foc decât cele anterioare, însă nu se cunoaşte tehnologia utilizată pentru fabricarea unităţilor de la Bouldercombe.
În aceste condiţii, creşterea masivă a stocurilor de panouri fotovoltaice în Europa nu poate fi decât o veste bună, în ciuda pierderilor financiare implicate, deoarece duce la scădere semnificativă a riscului de producere a incendiilor care nu pot fi explicate şi a pierderilor de vieţi omeneşti.
Oare de ce sunt considerate acceptabile aceste riscuri de către autorităţile din ţările europene?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2023, 07:41)
preturile scad pt ca asa e normal. cat a costat la inceput un telefon mobil? cat a costat pe vremea lui ceasca un televizor color? vreo 50.000 de lei.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2023, 10:15)
Era 14500 un Telecolor și undeva la 17500 un Cromatic (cu diagonala mare. 61 cm).
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2023, 10:32)
ok fie cum spui. acum e 1500 de lei un tv color 4k cu diagonala 100 cm
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2023, 10:32)
unul cu diagonala de 61 cred ca-i 5-600 de lkei
2. Incendii
(mesaj trimis de Gorr în data de 12.10.2023, 10:03)
Sunt mai sigure sistemele pe gaz ?
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.10.2023, 10:20)
...
4. Comparatie
(mesaj trimis de Cristeo în data de 12.10.2023, 21:40)
As dori sa stiu de ce opinia mea a fost stearsa; doar fiindca am spus ca autorul este impartial fara a spune nimic de beneficiile productiei ieftine si curate de energie?