Creşte apetitul pentru casele de vacanţă din zonele montane retrase

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 9 iunie 2008

Creşte apetitul pentru casele de vacanţă din zonele montane retrase

Zona dintre Sinaia şi Predeal (până la cabana Trei Brazi) geme de blocuri cu apartamente de vacanţă. Terenurile au devenit atât de scumpe în ultimii doi ani, încât a explodat construcţia de locuinţe colective situate în vile până la blocuri cu opt etaje. Potrivit revistei BURSA CONS­TRUCŢIILOR, în Sinaia, proprietarii cer şi peste 1.000 de euro/mp de teren, iar în Buşteni şi Predeal chiar şi peste 450-500 de euro/mp.

Până acum, vânzarea de apartamente a mers bine pentru că cei care doresc musai o locuinţă de vacanţă în Valea Prahovei nu îşi mai permit demult să construiască sau să cumpere case de vacanţă. Preţurile apartamentelor de pe Valea superioară a Prahovei costă între 1.300 şi 2.000 de euro/mp suprafaţă cons­truită.

Reporterii revistei BURSA CONSTRUCŢIILOR arată că, încurajaţi de acest fenomen, marii dezvoltatori şi fondurile de investiţii au luat "la ochi" Sinaia şi Buşteniul, unde au demarat sau vor începe construcţia de mari ansambluri cu câteva sute de apartamente în blocuri înalte. Astfel, cele două localităţi se vor confrunta, începând de anul viitor, cu o supraofertă de peste 1.200 de apartamente (inclusiv cele din proiectele mici), din care o parte vor rămâne nevândute mult timp.

Cei care ţin să locuiască în zone liniştite, cu aer curat şi un peisaj montan aproape de casă, au coborât în Valea inferioară a Prahovei, în Breaza şi Cornu, unde a explodat preţul terenurilor. Media de tranzacţionare a ajuns la 70 de euro/mp.

Astfel, o parte din turiştii goniţi de traficul infernal, zgomotul şi înghesuiala din Valea Prahovei şi zona Bran - Moeciu (plină de case de vacanţă şi pensiuni) au căutat peisajul montan sălbatic şi terenuri ieftine unde să-şi ridice case de vacanţă din lemn. Astfel, aceştia au redes­coperit, în ultimul an, ţinuturi montane pitoreşti şi demult uitate din Apuseni, Harghita, Covasna şi chiar Maramureş şi Bucovina. Potrivit revistei BURSA CONSTRUC­ŢIILOR, aceste regiuni nu au fost "bătute" de turişti până anul trecut, dar, din 2007, au cunoscut o revitalizare prin noile construcţii de case de vacanţă şi pensiuni rurale.

Foarte mulţi turişti au căutat, în ultima vreme, colţuri uitate de lume, cu peisaj sălbatic şi aer curat, cu terenuri generoase şi ieftine, care să le asigure intimitatea.

Astfel au apărut şi pensiunile rurale cu specific montan în multe localităţi din zonele amintite, iar autorităţile locale au început să se preocupe de infrastructură.

Judeţul Braşov ocupă locul I la numărul de turişti cazaţi. Zona Bran - Moeciu, unde terenurile au ajuns şi la 100 de euro/mp, creşte constant pe segmentul de construcţii noi, dar a gonit, prin aglomeraţie şi preţuri ridicate o parte din turişti. Aceştia au ales Zărneştiul şi Râşnovul, care au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă pe segmentul caselor de vacanţă în ultimul an. Preţul maxim al terenurilor din aceste două localităţi este de 30-40 de euro/mp.

Foarte mulţi braşoveni au ales ţinuturile neumblate din Harghita şi Covasna. Astfel, în ultimul an, Harghita s-a erijat ca un paradis imobiliar cu terenuri ieftine ca braga. Localităţile care au luat avânt în dezvoltarea de construcţii turistice sunt Lacul Roşu, Topliţa, Corund, Stânceni şi Lunca Bradului. Preţurile terenurilor variază între 1.000 şi 2.500 de lei/ar.

Braşovenii încep să ia cu asalt şi localităţi din Covasna precum Turia, Băile Balvanyos, Covasna-Băi, Moacşa, Reci şi Şugaş-Băi. Peisajul este unic şi "virgin", terenurile multe şi ieftine de maxim 20 de euro/mp, iar munţii şi rezervaţia naturală din judeţ oferă privelişti inedite.

Munţii Apuseni încep să fie invadaţi de case de vacanţă ale timişorenilor, clujenilor, arădenilor, dar şi bucureştenilor. Deşi infrastructura nu este bună, Ţara Moţilor este pe primul loc în topul destinaţiilor turistice emergente. Creşterea valorii terenurilor în zona staţiunii Arieşeni a condus la creşterea interesului investiţional pentru localităţi precum Gârda de Sus, Albac şi chiar Vadul Moţilor. Cum şi aceste zone au devenit, în timp, aglomerate, investitorii s-au orientat şi către localităţi mai puţin cunoscute şi explorate cum este comuna Horea, care încă îşi aşteaptă clasificarea ca staţiune turistică. Preţul terenurilor din zonele cel mai solicitate pentru construcţii turistice noi a ajuns la o medie de 50 de euro/mp.

În Mărginimea Sibiului, creşterea construcţiilor de case şi pensiuni rămâne constantă, iar Sadu - cea mai căutată zonă, unde preţul terenurilor a atins 30 de euro/mp. La rândul său, Gura Râului îşi continuă ascensiunea pe partea de case de vacanţă, cu preţuri la terenuri de maxim 25 de euro/mp. Săliştea, Sibielul şi Cristianul Sibiului îşi menţin dezvoltarea cu preţuri maxime de 25 de euro/mp. Majoritatea proprietarilor de case de vacanţă sunt sibieni, dar şi braşoveni, bucureşteni şi chiar clujeni.

Maramureşul se află pe locul II din ţară la construcţia de pensiuni. Păstrarea tradiţiilor, arhitectura rustică şi peisajul montan deosebit atrag foarte mulţi străini, dar şi clujeni şi ardeleni din judeţele învecinate. Preţurile terenurilor sunt, încă, permisive în localităţi precum Botiza, Poienile Izdei, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Chiuarului.

Bucovina este pe locul III în topul dezvoltării pensiunilor montane, atrăgând, în special tot turişti străini datorită mănăstirilor din zonă şi păstrării tradiţiilor. În rest, grosul vizitatorilor este format din suceveni, ieşeni, băcăuani, dar şi ardeleni.

Destinaţiile turistice emergente sunt în zona staţiunilor şi mănăstirilor din Valea Oltului, zona Buzăului şi a Vrancei, dar şi Aradul cu zona munţilor Codru Moma, Moneasa, Valea Mureşului şi Lunca Mureşului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb