Creşterea absorbţiei fondurilor europene - direcţie strategică pentru "EximBank"

A.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 iunie 2010

Ionuţ Costea consideră că banii europeni reprezintă un motor al creşterii economice.

Ionuţ Costea consideră că banii europeni reprezintă un motor al creşterii economice.

Grupul de presă BURSA a organizat, săptămâna trecută, conferinţa "Finanţarea europeană - consultanţă directă". În această ocazie, specialiştii bancari ne-au prezentat opiniile lor referitoare la procesul de absorbţie a fondurilor europene în ţara noastră. Redăm, mai jos, răspunsurile primite de la "EximBank" la câteva întrebări adresate de "BURSA".

(Interviu cu domnul Ionuţ Costea, preşedintele "EximBank")

"EximBank" a oferit suport pentru 13 proiecte care au implicat fonduri de peste 25 de milioane de lei

Reporter: Consideraţi că absorb-ţia fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate pentru ţara noastră în această perioadă? De ce?

Ionuţ Costea: Implicarea cât mai activă în creşterea absorbţiei fondurilor europene esta una dintre direcţiile strategice pe care va merge în acest an "EximBank" şi asta pentru că noi considerăm că banii europeni reprezintă, alături de exporturi, unul dintre motoarele care ar putea determina o evoluţie pozitivă a Produsului Intern Brut în 2010. Un grad mai mare de atragere a banilor europeni va conduce la o majorare a volumului investiţiilor, crearea de noi locuri de muncă, adică, cu alte cuvinte, la creşterea producţiei şi a exporturilor care vor compensa astfel reducerea consumului. De asemenea, contextul actual de pe piaţa financiară, caracterizat în principal de restrângerea creditării, ar putea reprezenta un impuls pentru absorbţia de fonduri europene pentru că reprezintă o alternativă de finanţare mult mai ieftină pentru companii. De aceea, atragerea cât mai multor fonduri europene ar trebui să fie o prioritate atât pentru autorităţi, cât şi pentru agenţii economici.

Reporter: Care este oferta de produse "EximBank" potrivite pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene? Către ce domenii sunt îndreptate produsele "EximBank"?

Ionuţ Costea: Am luat decizia de a ne implica mai mult pe această nişă spre finalul anului trecut când am lansat un întreg pachet pentru susţinerea companiilor şi autorităţilor publice care au proiecte finanţate din fonduri structurale. Prin acest pachet, în cadrul căruia oferim cofinanţare, prefinanţare, scrisori de intenţie neangajante sau garanţii, încercăm să facilităm accesul cât mai multor IMM-uri, companii mari sau administraţii publice la această formă de finanţare. "EximBank" poa-te acoperi prin aceste produse până la 100% din nevoile de finanţare specifice proiectelor derulate cu bani europeni. Astfel, în funcţie de tipul proiectului finanţat din fonduri structurale, "EximBank" poate acorda credite de investiţii destinate cofinanţării componentei care reprezintă contribuţia proprie a firmei la proiectul finanţat din fonduri UE. Prin acest produs, o societate care a încheiat un contract de finanţare cu autoritatea de management poate obţine 100% din valoarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile aferente contribuţiei proprii.

De asemenea, oferim Credite des-tinate prefinanţării nevoilor companiilor pentru acoperirea decalajului de timp care apare între momentul plăţilor făcute către furnizori în cadrul proiectului şi cel al încasărilor de la autoritatea de management. Acestea pot asigura până la 100% valoarea finanţării europene obţinute şi se acordă pe o perioadă de maximum 2 ani.

În pachet mai avem şi scrisori de confort, un instrument prin care banca îşi exprimă intenţia de a pune la dispoziţia societăţii fondurile necesare susţinerii proiectului, cu condiţia acceptării acestuia de către autoritatea de management responsabilă.

De asemenea, "EximBank" poate garanta creditele contractate de companii de la băncile comerciale pentru implementarea proiectelor susţinute din fonduri structurale.

Aş mai vrea să menţionez şi faptul că am încercat că facilităm şi comunicarea cu firmele prin intermediul Internetului pornind de la faptul că, aşa cum arată studiile, în etapa iniţială de documentare societăţile care au în vedere atragerea de fonduri europene apelează în primul rând la Internet ca sursă de informare. Având în vedere acest lucru, am regândit structura website-ului băncii şi am creat o secţiune specială pentru fondurile europene unde se pot găsi informaţii complete referitoare la atragerea banilor europeni.

Pentru implementarea acestui pachet integrat au fost organizate sesiuni de pregătire cu forţa de vânzări astfel că societăţile comerciale şi administraţiile publice cu proiecte finanţate din fonduri UE pot contacta oricare dintre unităţile "EximBank" pentru consultanţă personalizată. Aşa se pot găsi cele mai bune soluţii de finanţare pe fiecare proiect în parte.

Reporter: Care este nivelul cofinanţărilor acordate de "EximBank" până în prezent? Ce domeniu este preponderent?

Ionuţ Costea: Aşa cum am spus, am început să fim mult mai activi pe acest segment spre sfârşitul anului trecut, dar putem spune că rezultatele sunt destul de bune. Până în prezent am oferit suport pentru 13 proiecte care au implicat fonduri de pes-te 25 de milioane de lei. Sigur că mai avem în analiză o serie de proiecte care sperăm că se vor finaliza în mod pozitiv. Cred că cifrele sunt acceptabile dată fiind perioada foarte scurtă de timp scursă de la momentul lansării pachetului de produse destinat sus-ţinerii proiectelor derulate cu bani europeni.

Reporter: Care sunt principalele probleme care îngreunează procesul absorbţiei de fonduri europene în ţara noastră? Care sunt soluţiile pe care le vedeţi pentru rezolvarea aces-tor probleme?

Ionuţ Costea: Este adevărat că se înregistrează încă un nivel redus al plăţilor către beneficiari, lucru care arată că încă mai există probleme în ceea ce priveşte implementarea proiectelor, dar nu cred că se poate spune că nu s-au făcut progrese importante pe acest segment. Deşi companiile româneşti s-au acomodat mai greu cu sistemul de lucru pe proiect, s-a înregistrat, totuşi, un număr semnificativ de poveşti de succes. Cred că o popularizare mai mare a reuşitelor ar determina pe mai mulţi întreprinzători să îndrăznească să construiască un astfel de proiect. De aceea considerăm că se impune necesitatea unei mai mari transparenţe şi unei comunicări mai active între participanţii la proces. Tocmai de la aceste premise am pornit când am gândit pachetul de produse pe care vom încerca să-l promovăm intens pentru a convinge cât mai mulţi oameni de afaceri că putem fi un partener real în procesul de atragere a banilor europeni.

Parteneriate pe care "EximBank" le-a derulat cu societăţi care au proiecte cu fonduri europene:

SC AGRIFARM SRL

Proiectul finanţat - Modernizare fermă prin construire celule stocare, cântar, laborator, linie procesare seminţe, platformă betonată, înfiinţare pepinieră şi cultură salcie şi dotare cu utilaje agricole în comuna Întorsura, sat Întorsura, judeţul Dolj

Valoarea totală a proiectului finanţat - 9,3 milioane lei

ICMET CRAIOVA

Proiectul finanţat - Modernizarea Laboratorului de mare putere pentru atingerea nivelului tehnic şi calitativ corespunzător cerinţelor Uniunii Europene la ICMET Craiova, judeţul Dolj

Valoarea totală a proiectului finanţat - 15,4 milioane lei

ARCA SRL SATU MARE

Proiectul finanţat - Modernizare şi retehnologizare fabrica de carne SC Arca SRL Satu Mare

Valoarea totală a proiectului finanţat - 13,5 milioane lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb