Creşterea datoriei mondiale distruge banii

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 aprilie 2018

Desen de Eugen Mihăescu

Desen de Eugen Mihăescu

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    FMI: Datoria mondială a ajuns la 164 trilioane de dolari, în 2016, faţă de 115,9 trilioane, în 2007

    În vârful crizei mondiale (2008), proporţia dintre datorie şi PIB la nivel mondial era de 213%, dar acum a crescut la 225%

    Datoria mondială a ajuns la 164 trilioane de dolari, în 2016, faţă de 115,9 trilioane, în 2007, atrage atenţia Fondul Monetar Internaţional (FMI), în cel mai recent raport de monitorizare fiscală. Raportul avertizează că sectoarele publice şi private ale lumii sunt mai îndatorate acum (225% din PIB) decât în vârful crizei financiare din 2008 (213% din PIB).

    PIB-ul mondial, în preţuri curente, a crescut, în 2017, la 79,28 trilioane de dolari, potrivit Fondului Monetar Internaţional, de la 75 trilioane în 2016 şi 58 de trilioane în 2007. În schimb, datoriile globale au crescut, conform FMI, de la 115,9 trilioane de dolari, în 2007, la 164 trilioane de dolari în 2016. După cum se poate observa, PIB-ul mondial creşte într-un ritm mult mai redus decât datoriile planetare (de circa 3 ori mai lent).

    Datoria, în sine, nu ar fi îngrijorătoare, dacă îndatorarea ar conduce la creşterea accelerată a PIB, astfel încât cele două linii să fie convergente, iar, într-un ritm viitor, să existe un potenţial pentru plata datoriei.

    Întrucât tendinţele datoriei şi ale PIB global sunt divergente, rezultă că datoria mondială contractată este neperformantă, făcând ca valoarea banilor să devină irelevantă - un alt mod de a spune că limbajul banilor îşi pierde semnificaţia.

    MAKE, preşedintele grupului de presă BURSA, autor a două volume intitulate "Soluţia crizei. Terminus a quo" şi, respectiv, "VIŢELUL DE AUR/ Tâlcul dobânzii", ne-a declarat, recent: "Toţi ştim că această criză financiară are numele de «criză de supraîndatorare». După cum observăm, din 2007 şi până în 2017, datoria globală nu s-a diminuat nicidecum, iar PIB-ul a crescut, dar mai puţin decât datoria.

    Noi nu am depăşit criza de supraîndatorare şi, după cum se vede, nici nu avem cum să o depăşim pentru că, la fiecare credit, creşterea PIB are o valoare situată la o treime din valoarea creditului. Prin urmare, datoria va creşte în continuare, cât timp menţinem sistemul de dezvoltare economică bazat pe creditul cu dobândă. Judecăţile mele se bazează pe cifrele raportate de instituţiile internaţionale, dar nu am încredere în aceste cifre, în mediul on-line sunt vehiculate cifre cu mult mai critice. Situaţia mondială cred că este cu mult mai gravă, cred că de cel puţin cinci ori".

    Definiţia datoriei folosită de către FMI este diferită de cea a Institutului de Finanţe Internaţionale (IIF), care a calculat, recent, că datoria globală a atins 237 trilioane de dolari (318% din PIB), potrivit Zerohedge, care menţionează că, indiferent de diferenţele dintre metodologiile de calcul ale datoriilor, ambele agenţii pot conveni asupra unui singur lucru: datoria nu a fost niciodată mai mare şi reprezintă o ameninţare existenţială pentru aşa-numita "recuperare coordonată".

    FMI avertizează că este urgentă reducerea sarcinii datoriei, atât în sectorul privat, cât şi în cel public, pentru a îmbunătăţi rezistenţa economiei globale şi pentru a oferi o capacitate sporită de intervenţie atunci când lucrurile merg prost.

    Zerohedge scrie: "Ceea ce, din nou, pare ciudat este cât de liniştită a fost toată lumea în ultimii zece ani, când băncile centrale, menţinând ratele dobânzilor la niveluri scăzute, au permis cea mai mare emisiune de împrumuturi din lume, atât pentru datoria publică, cât şi pentru cea privată, iar acum când chiar Goldman Sachs a spus că nivelul datoriei nu mai este sustenabil, brusc, toţi - de la băncile centrale, până la şefii băncilor şi ai ONG-urilor - ţipă cât de periculoasă este această datorie".

    FMI susţine că, în timp ce economiile avansate (SUA, Zona Euro - Franţa, Germania, Italia şi Spania -, Japonia, Marea Britanie şi Canada) sunt responsabile pentru cea mai mare datorie globală, în ultimii zece ani, economiile de piaţă emergente (printre acestea numărându-se China, India, Rusia, Brazilia, Mexic, Arabia Saudită şi Africa de Sud) au fost responsabile pentru cea mai mare parte a creşterii datoriilor. Potrivit Zerohedge, numai China a contribuit cu 43% la creşterea datoriei globale totale, din 2007 până acum.

    La polul opus al creşterii datoriilor, contribuţia ţărilor în curs de dezvoltare, cu venituri mici, este abia vizibilă.

    Zerohedge notează: "Când privim la imaginea de ansamblu, este inutil să spunem că doar SUA, China şi Japonia au înregistrat jumătate din totalul de 164 de trilioane de dolari al datoriei publice şi private globale.

    Cât priveşte datoria Chinei, aceasta a crescut de la 1,7 trilioane de dolari în 2001 la 25,5 trilioane de dolari în 2016 şi a fost descrisă de FMI drept «forţa motrice» din spatele creşterii datoriilor globale, reprezentând trei sferturi din creşterea datoriei în sectorul privat, în ultimul deceniu".

    Conform Zerohedge, FMI a recomandat ţărilor să nu mai aibă impozite mici sau să facă cheltuieli publice mari pentru stimularea creşterii, ci, în schimb, să încerce să reducă povara datoriilor din sectorul public, astfel încât ţările să aibă mai multă libertate pentru a acţiona în următoarea recesiune.

    "Ca să traducem, fără reduceri de impozite, nici o creştere a cheltuielilor cu deficitul, adică opusul la tot ceea ce face Trump", notează Zerohedge, adăugând că FMI a criticat reducerile fis­cale ale administraţiei Trump, deoarece acestea au provocat SUA un deficit de 5% din venitul naţional pe termen mediu şi un nivel constant al creşterii datoriei în PIB.

    De asemenea, FMI prognozează că SUA este singura naţiune a cărei sarcină a datoriei va creşte în următorii 5 ani: "În Statele Unite, politica fiscală ar trebui recalibrată pentru a asigura că rata datoriei publice în PIB se diminuează pe termen mediu. Acest lucru ar trebui realizat prin mobilizarea unor venituri mai mari şi prin mutarea treptată dinamicii cheltuielilor publice spre mult necesarele investiţii în infrastructură".

    Zerohedge scrie: "Citind raportul FMI, observăm că nu este altceva decât o anticipare a apariţiei inevitabile a crizei datoriilor globale, lucru pe care nici măcar FMI nu-l mai ascunde. Ceea ce este cel mai comic este că FMI dă vina întrutotul pe Trump, nu pe generaţiile de economişti care au condus lumea în punctul în care există o datorie de 3 dolari pentru 1 dolar de PIB şi nici pe bancherii centrali care au inundat lumea cu datorii, astfel încât cei mai bogaţi oameni din lume - 0,01% - sunt mai avuţi decât în cele mai frumoase vise ale lor".

    Zerohedge susţine că FMI a recomandat din nou ţărilor să crească impozitele şi să diminueze cheltuielile publice, ca să reducă împrumuturile anuale şi să ducă povara datoriilor pe o cale descendentă, întrucât nu este nevoie de stimulente fiscale, în acest moment. Puţinele excepţii de la acest sfat includ, conform Zerohedge, Germania şi Olanda, despre care FMI a spus că au "un spaţiu amplu fiscal" pentru a stimula investiţiile publice în infrastructură şi pentru a spori rezistenţa pe termen lung a economiilor lor.

    Victor Gaspar: "SUA este singura ţară avansată care nu are de gând să scadă sarcina datoriei"

    Directorul FMI, Victor Gaspar, spune că "Statele Unite se evidenţiază" (n.r. cu privire la nivelul datoriei), avertizând că SUA este singura ţară avansată care nu are de gând să scadă sarcina datoriei, deoarece reducerile de taxe ar menţine împrumuturile publice ridicate.

    "Îi îndemnăm pe factorii de decizie să evite acţiunile politice pro-ciclice care să ofere stimulente inutile atunci când activitatea economică îşi revine", a spus Gaspar, care, în opinia Zerohedge, a vrut să spună de fapt: "Trump, opreşte-te din ceea ce faci, înainte să ajungi la o criză de finanţare a datoriilor, care, în cele din urmă, va sparge bula datoriei globale".

    În opinia Zerohedge, ratele dobânzilor în creştere reprezintă o altă ameninţare pentru economia globală. Conform FMI, povara dobânzii s-a dublat în ultimii zece ani, apropiindu-se la aproape 20% din taxe.

    FMI este îngrijorat de faptul că datoriile din sectorul privat fac economia globală mai vulnerabilă la o nouă criză financiară declanşată de "un proces brusc de reducere a îndatorării", în care creditorii îşi strâng simultan centurile, ducând economia în bot.

    FMI menţionează: "În cazul unei crize financiare, o poziţie fiscală slabă sporeşte adâncimea şi durata recesiunii care urmează, deoarece capacitatea de a desfăşura o politică fiscală anticiclică este redusă semnificativ".

    Exact în urmă cu un an, în raportul său privind stabilitatea financiară globală, FMI a emis un avertisment puternic în privinţa creşterii nivelului datoriei din sectorul privat.

    Astfel, FMI a constatat că mai mult de 20% din companiile din SUA sunt expuse riscului de neplată, după ce ratele dobânzilor cresc, a calculat că activele combinate ale firmelor ameninţate în mod implicit - acele câştiguri care nu acoperă cheltuielile cu dobânzile - ar putea ajunge la aproape 4 trilioane de dolari.

    Conform FMI, datoria în economiile avansate este, în medie, de 105% din PIB, nivel nemaîntâlnit de la doilea război mondial. În economiile cu pieţe emergente şi venituri medii, datoria se apropie, în medie, de 50% din PIB, niveluri care s-au mai întâlnit în timpul crizei datoriilor din anii 1980. Pentru ţările în curs de dezvoltare, cu venituri reduse, ratele medii ale datoriei faţă de PIB au urcat într-un ritm rapid şi depăşesc 40%.

    În raport, FMI a făcut o referire şi cu privire la monedele virtuale, recunoscând că, spre deosebire de cele 500 de trilioane de dolari în derivate, câteva miliarde în bitcoin şi ethereum nu par să reprezinte un risc pentru stabilitatea financiară.

    IIF: 237 trilioane de dolari - datoria globală, la nivel record în 2017

    Datoria globală a crescut la un nivel record de 237 de trilioane de dolari în trimestrul al patrulea din 2017, fiind cu peste 70 de trilioane de dolari mai mare faţă de acum zece ani, potrivit unei analize publicate de Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IIF), transmite Bloomberg. Între pieţele mature, datoriile gospodăriilor ca pondere în PIB au atins un nivel record în Belgia, Canada, Franţa, Luxemburg, Norvegia, Suedia şi Elveţia. Conform Bloomberg, acesta este un semnal îngrijorător, având în vedere că dobânzile au început să crească în întreaga lume.

    UBS Investor Watch: Peste jumătate dintre bogaţii lumii se aşteaptă să trăiască 100 de ani

    Mai mult de jumătate dintre investitorii înstăriţi din întreaga lume se aşteaptă să atingă vârsta de 100 de ani, iar două treimi intenţionează să lucreze o perioadă îndelungată ca să-şi asigure o pensie confortabilă, potrivit rezultatelor unui sondaj dat ieri publicităţii, informează Reuters.

    UBS Investor Watch, care a intervievat 5.000 de persoane cu active de cel puţin un milion de dolari, a des­coperit că nouă din zece investitori îşi ajustează obiceiurile de cheltuieli şi fac investiţii pe termen lung ca să-şi finanţeze longevitatea. În schimb, aproape un sfert din respondenţii din SUA şi Marea Britanie au declarat că nu fac niciun fel de astfel de modificări financiare, ceea ce scoate în evidenţă un deficit în planurile de pensionare în două dintre cele mai importante economii ale lumii, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte, în special în rândul bogaţilor, potrivit Agerpres.

    "Până recent, ideea de a trăi 100 de ani părea absurdă. Acum pare să devină un lucru obişnuit", a declarat Nick Tucker, directorul pentru Marea Britanie la UBS Wealth Management.

    Potrivit lui Nick Tucker, viitorii centenari trebuie să îşi facă planuri pentru o pensie de 30-40 de ani. Aceasta înseamnă producerea şi protejarea avuţiei de-a lungul tuturor ciclurilor economice în această perioadă şi să decidă cum îşi vor împărţi mai eficient banii cu moştenitorii.

    Perspectiva unei vieţi mai lungi şi a transmiterii unei moşteniri mai mici către succesori îi îngrijorează pe 35% din respondenţi, în timp ce 62% au declarat că au de gând să doneze o parte mai mare din avuţia lor încă din timpul vieţii.

    "La momentul decesului, copiii tăi ar putea avea 40, 50 sau chiar 60 de ani. În acest caz, avuţia ar putea să nu fie la fel de utilă precum era atunci când erau tineri. Acesta este motivul principal pentru care vedem cum moştenirea este împărţită mai devreme sau transferată nepoţilor în locul copiilor", a spus Nick Tucker.

    Zerohedge: "Ceea ce este cel mai comic este că FMI dă vina întrutotul pe Trump, nu pe generaţiile de economişti care au condus lumea, în punctul în care există o datorie de 3 dolari pentru 1 dolar de PIB şi nici pe bancherii centrali care au inundat lumea cu datorii".

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. Informati-l si pe Darius Vâlcov

      Ooooo! Eugen Mihaescu! In ultimul timp, Bursa ne rasfata cu o grafica de exceptie, dar acum vad ca apar si mari celebritati! Bun textul articolului, exceptionala ilustratia!

      Frumos.

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb