Produsul intern brut a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 4,3% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul IV 2014, contribuţii semnificative la avansul economiei având comerţul cu ridicata (1%) şi industria şi comunicaţiile (0,9% fiecare), reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
În acelaşi timp, ramurile menţionate au înregistrat şi creşteri semnificative ale volumului de activitate, respectiv 5,8% comerţul, 4,2% industria şi 13,2% comunicaţiile.
Impozitele nete pe produs au avut o contribuţie de 0,4% la creşterea PIB, cu o pondere de 14,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,5%, mai reiese din datele INS.
INS precizează într-un comunicat: "Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 4,9% contribuind cu 3,3% la creşterea PIB, formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,2%, consecinţă a creşterii cu 8,0% a volumului său. Ca urmare a scăderii volumului cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice (cu 1%) aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -0,2%".
O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o şi exportul net (-1,3%), consecinţă a creşterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 12,6%, menţionează comunicatul INS.
Economia României a crescut, anul trecut, cu 2,8% faţă de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% şi peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuţia Bugetară finală pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în sus la 3,3% prognoza privind creşterea economică a României.
Potrivit FMI, economia României va creşte cu 2,7% în acest an.
• Prostituţia, consumul de droguri şi contrabanda cu alcool şi tutun au contribuit cu 0,3% la PIB, în T1
Activităţile ilegale reprezentate prin contrabanda cu alcool şi tutun, consumul de droguri şi prostituţie au contribuit aproximativ cu 0,3% la formarea PIB, în primul trimestru din acest an, a declarat, vineri, Adriana Ciuchea, director general Direcţia de conturi naţionale şi sinteze macroeconomice în cadrul Institutului Naţional de Statistică (INS).
"Activităţile ilegale reprezentate prin contrabanda cu alcool şi tutun, consumul de droguri şi prostituţie reprezintă în trimestrul 1 2015 aproximativ 0,3% din PIB. Ponderea mai mare în cadrul acestora o are contrabanda cu alcool şi tutun care este de 0,17% din PIB, după care drogurile - 0,13% şi prostituţia - 0,03%", a spus directorul INS, citat de Agerpres. În ceea ce priveşte sectorul cercetării şi dezvoltării, ea a precizat că în România "din păcate nu are o pondere foarte mare în PIB, respectiv în jur de 0,4%, în alte ţări ajungând şi la câteva procente".