Sustenabilitatea este o valoare de bază a MASDAR şi ne gândim cum să o implementeze în viitor fără nici o pierdere semnificativă de calitate, resurse sau eficienţă, consideră Dr Nawal Al Hosani, Director de Sustenabilitate al MASDAR.
Pentru MASDAR, energia regenerabilă este aceea care vine de la soare, din apă sau din aer.
MASDAR este unul dintre primele proiecte cu consum redus de energie generată prin utilizarea cărbunelui şi un loc de testare pentru energiile regenerabile şi pentru tehnologiile eficiente.
Dr Nawal Al Hosani spune: "Succesul poate fi văzut în două domenii majore: lanţul de aprovizionare sustenabil şi dezvoltarea urbană, în care MASDAR a inclus materialele de construcţii ecologice, cum ar fi, de exemplu, cimentul cu nivel redus de carbon, aluminiul cu conţinut ridicat de metal reciclat, pentru a mări nivelul de conştientizare în acest sens şi pentru a promova practicile ecologice în sectorul construcţiilor. În clădirile rezidenţiale ale Institutului MASDAR, de exemplu, clădirile au fost concepute şi acum îşi ating obiectivul lor desemnat, de a folosi cu 54% mai puţină apă potabilă şi cu 51% mai puţină electricitate decât de obicei. 30% din suprafaţa clădirii este reprezentată de acoperişul cu celule fotovoltaice cu putere de 10 MW, iar 35% din consumul de apă este asigurat de colectoarele de pe acoperiş".
În ceea ce priveşte opţiunile privind energia electrică, Dr Nawal Al Hosani a explicat: "În unele regiuni ale Emiratelor Arabe Unite, avem nevoie de soluţii în afara reţelei, iar energia regenerabilă devine singura soluţie. Şi alte ţări se vor baza probabil preponderent pe aceste tipuri de energie în viitor".
Dr Nawal Al Hosani a explicat de asemenea că sustenabilitatea implică şi existenţa unor politici bine concepute: "Sustenabilitatea nu înseamnă doar acoperirea cererii ci şi eficienţa energetică. Cooperăm cu municipalităţile şi ele ne oferă diferite tipologii de clădiri, iar la ora actuală studiem 72 tipuri de clădiri, atât vechi cât şi noi, şi încercăm să le îmbunătăţim eficienţa lor energetică".
Dr Nawal Al Hosani, Director de Sustenabilitate al MASDAR, a scos în evidenţă şi rolul femeilor în acest sector: "Conform viziunii Emiratelor Arabe Unite, şi ţinând cont de fundamentele care asigură sustenabilitatea, unul dintre obiectivele strategice este creşterea numărului de femei în poziţii cu răspundere. De exemplu, 9 dintre membrii cabinetului Emiratelor Arabe Unite sunt femei. 35% dintre studenţii Institutului MASDAR sunt femei. Avem femei tinere care lucrează la dezvoltarea proiectelor pentru tehnologii importante regenerabile ale viitorului, care vizitează Antarctica, ce reprezintă Emiratele Arabe Unite în organizaţii internaţionale, care negociază pentru Emiratele Arabe Unite şi care reprezintă Emiratele Arabe Unite în G20 sau în Europlus 20".
• Sectorul energetic este vital, deoarece garantează creşterea în Emiratele Arabe Unite
Emiratele Arabe Unite au o reputaţie de pionierat în domeniul energiei ecologice. Sectorul energetic a fost vital deoarece garantează creşterea în Emiratele Arabe Unite, iar astăzi Emiratele Arabe Unite beneficiază de pe urma lui, declară Badr Al Lamki, Director pentru Energia Regenerabilă al MASDAR. Domnia sa adaugă: "Am iniţiat programe de energie alternativă cum ar fi programul de energie nucleară paşnică şi în prezent ne orientăm spre energia solară şi eoliană. Emiratele Arabe Unite au o capacitate de producţie de 100 MW şi următorul element pe care ne vom concentra va fi energia solară. Emiratele Arabe Unite îşi propun 3 staţii care să aibă o producţie totală de 120 MW. Există alte proiecte în alte ţări: un proiect solar de 630 MW în Londra şi un proiect eolian la 20 km pe coastă, înEssex care va fi finalizat anul viitor. MASDAR caută oportunităţi pentru investiţia în energie regenerabilă în ţările europene precum şi în alte regiuni. De exemplu, Emiratele Arabe Unite au un proiect de 15 MW în Mauritania, mai importantă din punctul de vedere al energiei regenerabile".
Vorbind despre reţeaua energetică, Badr Al Lamki a explicat: "Punctul de vârf va depinde de volumul de energie solară care este accesibilă în fiecare ţară. Fiecare ţară va alege, în funcţie de ce are la dispoziţie: solară, eoliană, sau o combinaţie între acestea, sau energie hidroelectrică. Sustenabilitatea şi securitatea energetică se bazează pe argumentul că energia regenerabilă ar trebui să fie parte a unui mix energetic. Pe termen scurt şi mediu, nu ne putem imagina o lume fără sursele tradiţionale de energie, dar se fac eforturi din ce în ce mai mari pentru utilizarea acestor resurse într-o manieră mai sustenabilă şi curată. În unele ţări, energiile regenerabile sunt dominante, în altele, sunt doar o parte a unui mix. Pe termenul lung pe care îl putem realiza, energia regenerabilă va juca un rol cu o importanţă crescândă".
Conform viziunii pentru anul 2020, obiectivul Emiratelor Arabe Unite este ca 7% din producţia de energie să provină din surse regenerabile în Abu Dhabi, şi 5% în Dubai, iar după 2020, obiectivele se vor actualiza. "Emiratele Arabe Unite au avut întotdeauna o strategie vizionară pentru a asigura securitatea naţiunii şi cea energetică. Ne vom baza pe resurse ecologice de hidrocarburi, programul nuclear sigur pe care tocmai l-am lansat şi un mix diversificat de energie", a spus Dl. Badr Al Lamki.
• Săptămâna Mondială a Sustenabilităţii
În ianuarie 2013, Abu Dhabi a găzduit Săptămâna Mondială a Sustenabilităţii, reunind Summit-ul privind Viitorul Energetic al Lumii, Summitul Internaţional al Apei, Conferinţa Internaţională privind Energia Regenerabilă, a doua Adunare Generală a IRENA şi Ceremonia pentru Decernarea premiilor Zayed privind viitorul energiei.
MASDAR este o companie înfiinţată în Emiratele Arabe Unite în 2006 pentru a crea energie regenerabilă şi energiile sustenabile pentru viitor. Liderii din Abu Dhabi sunt conştienţi că petrolul va mai dura doar 100 de ani de acum încolo şi că omul trebuie să locuiască într-un mediu curat, iar natura trebuie protejată, o viziune care a fost de asemenea împărtăşită de fondatorii EAU. Unul dintre obiectivele cheie este să crească sectorul non-petrolier în Emiratele Arabe Unite de la 40% până la peste 60% -70%, aşa cum este menţionat în documentul privind Viziunea economică până în 2030 a Abu Dhabi. MASDAR City, locaţia companiei, cuprinde una dintre cele mai mari centrale din Sudul Abu Dhabi şi găzduieşte IRENA - Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă.
Proiectul solar Shams 1 de 100 MW al MASDAR se întinde pe o suprafaţă echivalentă cu 300 de terenuri de fotbal în sudul Abu Dhabi, în deşert. Orientul Mijlociu este cel mai potrivit loc pentru a pune energia solară la lucru. Până acum, energia solară ar fi costat de trei ori mai mult decât energia convenţională bazată pe combustibili fosili dar progresul tehnologic a permis costuri mai mici şi numeroase ţări bogate în petrol şi gaze încep să reconsidere energia regenerabilă pentru a-şi susţine creşterea lor economică explozivă.
Ţările din Golf pot de asemenea să mai aibă un alt scop în efortul de trecere de la combustibili fosili la energie regenerabilă: pot face mai mulţi bani vânzând petrolul, la preţul actual de 90 de dolari pe baril, dacă îl exportă, decât să-l folosească pentru necesităţile lor interne.
Dr Nawal Al Hosani, Director de Sustenabilitate al MASDAR: "Conform viziunii Emiratelor Arabe Unite, şi ţinând cont de fundamentele care asigură sustenabilitatea, unul dintre obiectivele strategice este creşterea numărului de femei în poziţii cu răspundere".
•
Badr Al Lamki, Director pentru Energia Regenerabilă al MASDAR: "Am iniţiat programe de energie alternativă cum ar fi programul de energie nucleară paşnică şi în prezent ne orientăm spre energia solară şi eoliană".