CREŞTEREA TAXELOR ŞI IMPOZITELOR Profitul Romgaz a scăzut cu 22%, anul trecut

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii / 18 februarie 2019

Profitul Romgaz a scăzut cu 22%, anul trecut

Grupul Romgaz (SNG), cel mai mare producător autohton de gaze naturale a obţinut, în anul 2018, un profit net de 1,42 miliarde de lei, în scădere cu 22,3% faţă de cel realizat în anul anterior, rezultat apărut în contextul creşterii cheltuielilor cu redevenţa petrolieră şi a majorării impozitului asupra veniturilor suplimentare, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de conducerea companiei într-o conferinţă de presă.

Cheltuielile totale la 31 decembrie 2018 s-au situat la 3,41 miliarde de lei, în creştere cu 21% faţă de cele consemnate la aceeaşi dată a anului 2017, de 2,81 miliarde de lei, în condiţiile în care cheltuielile cu redevenţa petrolieră au crescut cu 51%, până la 445 milioane de lei, iar costul cu impozitul asupra veniturilor suplimentare a urcat cu 143 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creştere de 43%, faţă de finalul anului 2017.

Din totalul cheltuielilor de explorare în sumă de 247 milioane de lei, costurile cu activităţile de seismică pentru descoperirea de noi rezerve s-au dublat, în 2018 faţă de anul anterior, ajungând la 98 milioane de lei, în timp ce la capitolul "alte cheltuieli", societatea a înregistrat o creştere de 323 milioane de lei, ceea ce reprezintă un avans de aproape 30%, în comparaţie cu cele din 2017, până la 1,41 miliarde de lei, pe fondul creşterii costurilor cu impozitele şi taxele menţionate.

Cifra de afaceri a societăţii a urcat cu 9% la 31 decembrie 2018, faţă de finalul anului anterior, până la valoarea de 5 miliarde de lei, creştere provenită din majorarea cu 17,7% a veniturilor din vânzarea gazelor, atât a celor din producţia proprie, cât şi a celor din import, care au însumat 3,97 miliarde de lei.

Veniturile din vânzarea de energie electrică au coborât cu 30%, până la 322 milioane de lei, în condiţiile în care producţia de energie a centralei de la Iernut a scăzut anul trecut cu 37%, pe fondul «ocupării» pieţei de către Hidroelectrica, care are costuri mai mici de producţie, potrivit conducerii companiei.

Declinul cu 41% a veniturilor din serviciile de înmagazinare este pus pe seama diminuării cu 26% a tarifelor de înmagazinare aprobate de ANRE, aplicate începând cu 1 aprilie 2018.

Producţia de gaze naturale la 31 decembrie 2018 s-a situat la 5,33 miliarde mc, în creştere cu 3,4% faţă de gazele extrase în 2017 şi cu 1,6% peste producţia prognozată, din care Romgaz a livrat în piaţă 4,9 miliarde mc de gaze, cu 0,6% mai mult faţă de 2017.

Investiţiile realizate de producătorul de gaze din Mediaş în anul tocmai încheiat au fost în sumă de 1,15 miliarde de lei, din care 569 milioane de lei pentru realizarea noii termocentrale în ciclu combinat de la Iernut, iar circa 289 milioane de lei au fost investiţi în lucrări de explorare pentru noi zăcăminte.

La 31 decembrie 2018, la capitolul «alte rezerve» Romgaz afişează o sumă de 1,75 miliarde de lei, în condiţiile în care societatea trebuie să distribuie, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele neangajate în proiecte de investiţii de la acest capitol în termen de 60 de zile de la aprobarea situaţiilor financiare.

Totodată, la finalul anului trecut, la capitolul numerar, echivalent de numerar şi alte active financiare, care reprezintă conturi curente, depozite şi titluri de stat achiziţionate, societatea afişează 1,44 miliarde de lei, faţă de 3,01 miliarde de lei la 31 decembrie 2017, diminuarea fiind generată de dis-tribuirea în anul 2018 către acţionari, pe lângă dividendele aferente anului 2017, şi a unor dividende suplimentare. Potrivit companiei, dividendele totale repartizate acţionarilor, în anul 2018, au fost în sumă de 2,6 miliarde lei, în condiţiile în care Romgaz a contribuit, în total, la bugetul de stat cu circa 4 miliarde de lei.

Pe viitor, Romgaz îşi propune creşterea portofoliului de resurse prin dezvoltarea de surse de energie regenerabile şi creşterea de rezerve de gaze prin descoperirea de resurse noi şi creşterea gradului de recuperare a rezervelor. Printre planurile societăţii se mai numără optimizarea şi dezvoltarea activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale prin filiala Depogaz Ploieşti şi investiţii în pe-trochimie pentru care au fost demarate studii de oportunitate.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, este principalul acţionar al societăţii, cu o deţinere de 70%.

Întrebat la ce s-au referit autorii raportului când au scris că Hidroelectrica a ocupat piaţa de energie electrică, Dumitru Rotar, directorul general adjunct al companiei, a declarat în cadrul conferinţei de presă în care compania şi-a prezentat rezultatele că Romgaz are costuri de producţie mai mari decât Hidroelectrica în centrala pe care o deţine la Iernut şi, totodată, cererea pe piaţa de energie a fost scăzută.

Domnia sa a explicat: "Ne-am confruntat cu un prim trimestru (n.r. din 2018) foarte cald, cererea a fost mică, iar alte surse de energie au fost mai ieftine şi au intrat primele în piaţă. Totodată, am găsit oportunităţi de a valorifica gazul pe alte pieţe, la preţuri mai avantajoase decât transformarea lui în energie electrică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb