Creşteri semnificative pentru indici, într-un climat pozitiv în pieţele internaţionale

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 septembrie 2020

Creşteri semnificative pentru indici, într-un climat pozitiv în pieţele internaţionale

Avans de 7,4% pentru BET şi de 8,98% pentru BET-NG Tranzacţii de 222,3 milioane lei cu acţiunile Banca Transilvania, emitentul cu cel mai mare rulaj, luna trecută

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat creşteri importante în august, într-un climat pozitiv în pieţele de acţiuni internaţionale, în timp ce la Bucureşti companiile şi-au prezentat rezultatele aferente primului semestru, ce captează întreaga perioadă a stării de urgenţă impusă de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19.

BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a cunoscut un avans de 7,39%, la 8.997,28 puncte, în timp ce BET-XT, ce urmăreste parcursul celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, s-a apreciat cu 6,32%, până la 813,58 puncte.

Maxime istorice pentru S&P 500 şi Nasdaq, luna trecută

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 7,57%, în vreme ce S&P 500 s-a apreciat cu 7,01%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 9,59%.

A fost cea mai bună lună august pentru Dow şi S&P 500 din 1984, respectiv din 1986 încoace, indicele celor mai mari 500 de companii publice americane şi cei ai pieţei de tehnologie Nasdaq navigând la maxime istorice. Totodată, creşterile au pus capăt oficial pieţei bear în care se intrase în martie, lansând S&P 500 într-o nouă piaţă bull.

"În ultima lună, câştigurile companiilor au fost peste aşteptări, discuţiile privind un nou pachet de stimuare a economiei (n.r. dintre Republicani şi Democraţi) s-au prăbuşit, dar toată lumea aşteaptă o înţelegere, iar cazurile de coronavirus din Statele Unite au scăzut, într-o anumită măsură", a explicat Tom Essaye, fondatorul Sevens Report, într-o notă preluată de Forbes.

În Europa avansurile au fost mai moderate, indicele STOXX 600 crescând cu 2,86%, în august, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 5,13%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze aprecierea a fost de 1,12%.

Este contextul internaţional în care, alături de factori interni precum rezultatele publicate de companiile de la BVB pentru prima jumătate a anului, care deşi au fost în scădere au surprins pozitiv investitorii, după cum ne-a spus Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, au dus la creşteri importante pentru indicii bursei noastre.

Raliu de 15,81% pentru OMV Petrom

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au avut un raliu de 15,81% în august, la preţul de 0,359 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures cu scandenţa în octombrie a petrolului West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 5,8%, iar în cazul sortimentului Brent, relevant pentru piaţa europeană, avansul a fost de circa 4,6%.

Petrom şi-a publicat rezultatele financiare la finele lunii iulie, raportând pentru prima jumătate a anului curent un profit de 867 milioane lei, în scădere cu 56% faţă de cel din primele şase luni ale lui 2019, în timp ce pentru trimestrul al doilea, profitul net a fost de 214 milioane lei, cu 74% sub cel din primele trei luni ale lui 2019.

"Rezultatele pot fi considerate peste aşteptări, în condiţiile în care lunile trecute au marcat momente istorice negative, de exemplu preţul negativ al petrolului (n.r. WTI)", se arată într-un raport al echipei Departamentului de Analiză şi Strategii de Piaţă, din cadrul Goldring.

Începând din data de 3 septembrie, WOOD & Company Financial Services asigură servicii de Market Making pentru OMV Petrom, în vederea susţinerii lichidităţii acţiunilor SNP.

Creşteri de peste 10% pentru Electrica şi Transelectrica

Alături de titlurile grupului petrolier, acţiunile Electrica (EL) şi Transelectrica (TEL), au avut avansuri puternice în august, de 14,01% şi 12,9%, ceea ce a făcut ca BET-NG, ce urmăreşte evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor, să încheie luna la 691,06 puncte, echivalentul unei aprecieri de 8,98%, cea mai bună performanţă dintre toţi indicii de la BVB.

"Electrica şi Transelectrica au surprins plăcut prin rezultatele pozitive", spun cei de la Goldring.

Grupul Electrica a obţinut, pentru primele şase luni ale anului, un profit net de 190 milioane de lei, cu 74% peste cel de la jumătatea anului trecut (îndeosebi pe fondul reducerii preţului de achiziţie a electricităţii şi majorării tarifelor de distribuţie), iar Transelectrica a raportat un profit net de de 116 milioane lei, de aproape patru ori mai mare decât cel din prima jumătatea lui 2019 (evoluţie apărută îndeosebi pe fondul reducerii costurilor operaţionale, inclusiv amortizare).

La finele lunii august, nemţii de la Allianz SE au ajuns la o deţinere indirectă de 5,3% din drepturile de vot ale Electrica, grup în cadrul căruia urmează să fuzioneze companiile de distribuţie şi cele de servicii.

Banca Transilvania - la maximul de după căderea din februarie-martie

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide de la BVB, au încheiat luna august cu o creştere de 14,25%, la 2,285 lei, un maxim după căderea din februarie-martie.

Este o evoluţie care apare în condiţiile în care, titlurile instituţiei de credit urmează să fie incluse în indicele de pieţe emergente al FTSE Russell în această lună, iar banca va acorda dividende şi acţiuni gratuite luna viitoare. Ultima zi în care se pot cumpăra acţiuni TLV pentru a beneficia de distribuţia de 0,1150286771 lei, echivalentul unui randament brut de 5% faţă de ultimul preţ al acţiunii din august, este 1 octombrie.

Pentru primele şase luni, Banca Transilvania a raportat un profit net de 690 milioane de lei, cu 26,8% mai mic faţă de cel de la jumătatea anului trecut, depreciere apărută îndeosebi ca urmare a provizioanelor constituite.

Salt de 13% pentru Alro, în urma publicării rezultatelor primului semestru

Titlurile Alro Slatina (ALR) s-au apreciat cu 13,16%, în luna august, la 2,15 lei, pe fondul profitului obţinut de producătorul de aluminiu la jumătatea anului, de 253,7 milioane de lei, de peste trei ori mai mare decât cel din primele şase luni ale lui 2019.

De menţionat că, rezultatul raportat de Alro a apărut îndeosebi datorită sumei 486,56 milioane de lei recunoscută în primul semestru din acest an la categoria venituri operaţionawle, legată de aprobarea aplicării schemei de compensare EU-ETS pentru anul 2019 şi primele sase luni ale anului 2020, pe de o parte şi de vânzarea de drepturi de emisii pe de altă parte.

Totuşi, pe termen lung, acţiunile ALR se află pe un trend descendent, creionat din a doua parte a anului 2018, după eşecul ofertei publice de vânzare demarată de Vimetco şi Conef pentru un pachet de cel mult 53,77% din acţiunile emitentului.

La polul opus, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi Conpet (COTE) sunt singurele din BET, a căror cotaţie s-a depreciat, în august, FP înregistrând o scădere de 0,8%, la 1,235 lei, în timp ce COTE s-a depreciat cu 0,52%, până la 76,2%.

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 22,4% pentru SIF Transilvania şi 71,6% în cazul SIF Banat-Crişana

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,61%, la 41.889,21 puncte, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB a cărui cotaţie a coborât, în luna trecută.

Pe lângă FP, din cadrul indicelui financiar şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au scăzut în august, titlurile SIF5 încheind luna la preţul de 2,02 lei, echivalentul unui declin de 7,34%, derulat pe volume reduse, preponderent sub media zilnică a lunii anterioare.

SIF-ul din Craiova este măcinat de lupta dintre actuala conducere şi grupul format de SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) împreună cu o serie de vehicule investiţionale finanţate în diferite proporţii de cele două SIF-uri, fapt ce a fost reclamat de conducerea SIF5 ca acţiune concertată, când pragul de deţinere de 5% era în vigoare, dar a fost respins de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 22,42% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 71,63% pentru SIF Banat-Crişana, în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 20,71%, peste obiectivului avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

În cazul SIF1, discount-ul mare apare în condiţiile în care, în calculul Activului Net al societăţii, valoarea SIF Imobiliare (SIFI) este considerată pe baza marcării la piaţă la preţul de 400 lei/acţiune, în urma unei tranzacţii din data de 16 iulie 2020, cu o acţiune SIFI.

Tilurile de stat Fidelis - noi instrumente la BVB

Luna tocmai încheiată a marcat intrarea la tranzacţionare la BVB, în data de 13 august, a titurilor de stat Fidelis destinate persoanelor fizice, denominate în lei şi, în premieră în euro, ce au avut subscrieri de puţin peste două miliarde de lei.

Cele în lei, cu maturitatea de doi ani şi dobânda anuală de 4% (simbol R2208A), au încheiat luna la preţul de 100,35 lei, iar cele cu maturitatea de patru ani şi dobânda de 4,5% (simbol R2408D), la 102 lei, în ambele cazuri peste valoarea nominală de 100 de lei, la cât au fost subscrise de populaţie.

În cazul celor în euro, cu maturitatea de cinci ani şi dobânda anuală de 2% (simbol R2508A), ultimul preţ al lunii a fost de 101,85 lei, de asemenea peste valoarea nominală de 100 euro.

Capitalizare de 141,9 miliarde lei pe Segmentul Principal, cu 6,9% peste cea din iulie

În august, prima poziţie în topul rulajului acţiunilor de la BVB s-au situat titlurile TLV, cu tranzacţii de aproape 222,3 milioane lei, fiind urmate de acţiunile SNP, care au cumulat transferuri de 88,49 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile FP, care s-au ridicat la 76,43 milioane de lei.

La data de 31 august, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 141,9 miliarde de lei, în creştere cu 6,89% faţă de cea consemnată la finele lunii iulie.

Scăderi în debut de septembrie, în Statele Unite

Am intrat în luna septembrie, iar pentru piaţa noastră de capital urmează intrarea efectivă în categoria pieţelor emergente secundare sub umbrela FTSE Russell, iar pe lângă Banca Transilvania, şi Nuclearelectrica va fi inclusă în indicii agenţiei londoneze. Astfel, se creează premisele ca noi investitori instituţionali străini să achiziţioneze acţiuni ale companiilor importante de la BVB, ca urmare al noului statut la pieţei.

În Statele Unite, prima săptămână a lunii a venit cu scăderi ale indicilor, aduse de declinul sectorului tehnologic, care a avut joi cea mai proastă sesiune din martie.

"Am avut evaluări excesive ale pieţei în ultima vreme, în special în tehnologie, ceea ce trebuie corectat într-o oarecare măsură", a declarat Scott Knapp, strateg şef la CUNA Mutual Group, conform CNBC. "Trebuie să privim numai la creşterea iraţională a preţurilor Tesla şi Apple, după ce ambele companii au anunţat splitarea acţiunilor, pentru a vedea exuberanţa excesivă, în special în rândul investitorilor de retail".

Japonezii de la SoftBank ar fi cumpărat, de miliarde de dolari, opţiuni cu activ suport acţiuni ale companiilor importante din tehnologie, în ultima lună, crescând volumele şi contribuind la frenezia tranzacţionării, mai punctează CNBC.

Mark Haefele, CIO la UBS Global Wealth Management, a declarat: "Vedem ultimul puseu de vânzare ca un moment de marcare de profit, după o perioadă de creştere puternică (...). Acţiunile sunt încă bine susţinute de o combinaţie lichidităţi furnizate de Rezerva Federală, prime de risc atractive şi o redresare continuă, pe măsura redeschiderii economiilor".

Pe de altă parte, septembrie a fost, în medie, cea mai slabă lună a anului pentru piaţa din Statele Unite, începând cu 1950, după cum a punctat Ryan Detrick, strateg şef la LPL Financial, într-un articol din Forbes.

De asemenea, Detrick avertizează privind incertitudinea tot mai mare din pieţe în contextul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, precizând: "Atât septembrie cât şi octombrie au avut randamente negative în anii electorali, octombrie fiind cea mai slabă lună din an".

Rămâne de văzut cum vor evolua pieţele internaţionale în această toamnă şi, în siajul lor, cotaţiile de la Bursa de Valori Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb