Creşterile Bursei nu ademenesc investitorii în fonduri de acţiuni

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 aprilie 2009

În perioada 10 martie-10 aprilie, indicele BET a marcat o creştere de 50%.

În perioada 10 martie-10 aprilie, indicele BET a marcat o creştere de 50%.

Amintirea scăderilor dras­tice ale bursei îi ţine departe pe investitori de fondurile de acţiuni, în ciuda faptului că ultima lună a adus creşteri substanţiale titlurilor de pe piaţa de capital.

Principalii indici bursieri au înregistrat aprecieri considerabile, de peste 80% în cazul BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare, fiind urmat îndeaproape de indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a marcat o creştere de 50%, în perioada 10 martie - 10 aprilie.

Fondurile de acţiuni au înregistrat creşteri considerabile, în ton cu aprecierile titlurilor de pe Bursă, cel mai mare avans fiind înregistrat de fondul BT Maxim, administrat de "BT Asset Management", cu un plus de 51,59%, în intervalul cuprins între 13 martie - 14 aprilie. În topul celor mai performante fonduri de acţiuni s-au plasat şi BT Index şi Napoca, al doilea fiind administrat de "Globinvest", cu randamente de 50,4%, respectiv 44,84%.

"Încă este incertă consolidarea unui trend de creştere pe termen lung pe piaţa de acţiuni, iar drept consecinţă, expunerea pe acţiuni ar mai putea fi redusă în perioada următoare", ne-a spus Mihail Ion, preşedintele societăţii de administrare Raiffeisen Asset Management, care ges­tionează fondurile de acţiuni Raiffeisen Prosper şi Raiffeisen România Acţiuni. Cele două au înregistrat de la începutul anului randamente pozitive, de 9 - 10%.

"Investitorii sunt încă prudenţi şi nu s-au întors într-o măsură semnificativă la cumpărare, însă se observă o creştere a interesului pentru fondurile care investesc în acţiuni şi, prin urmare, am făcut anumite ajustări în privinţa portofoliului, precum reducerea ponderii sectoarelor defensive (utilităţi) şi creşterea ponderii sectorului financiar", ne-a explicat domnul Ion.

Potrivit administratorilor, tot fondurile monetare rămân cele mai atractive în această perioadă, atâta timp cât evoluţia economiei rămâne incertă şi aversiunea la risc se menţine la cote ridicate.

"Cred că investitorii vor prefera, în continuare, fondurile monetare, acestea reuşind să atragă în primul trimestru majoritatea intrărilor noi în industrie, beneficiind şi de cvasi-monopolul bancar în privinţa reţelelor de distribuţie şi, astfel, mă aştept ca randamentele acestora să rămână atractive", a spus Răzvan Rusu, directorul de Investiţii "Aviva Investors România", care administrează fondul de acţiuni Aviva Investors Orizont. Cu un randament de 7,41% de la începutul anului, Aviva Investors Orizont are active nete de 6,6 milioane de lei.

Domnul Rusu ne-a mai spus că are în vizor creşterea ponderilor pe acţiuni, însă odată cu certificarea reluării unui trend de creştere pe termen pe Bursă.

"Vizăm acţiunile ciclice, precum cele din sectorul financiar, fără să pierdem din vedere nici domeniul energetic şi farmaceutic", a conchis domnia sa.

În cazul societăţii Raiffeisen Asset Management, cel mai atractiv fond rămâne Raiffeisen Monetar, care a ajuns la un nivel al activelor de 93 milioane de lei, faţă de 27 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.

Fondurile de acţiuni gestionau, la sfârşitul lunii februarie, active de 58,99 milioane de lei, respectiv 6% din totalul activelor la nivelul pieţei, în timp ce fondurile monetare însumau peste 44%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb