Criminalitatea cibernetică a trecut la un nou nivel

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 noiembrie 2014

Criminalitatea cibernetică a trecut la un nou nivel

Criminalitatea cibernetică a devenit o ameninţare majoră la adresa securităţii globale. Conform specialiştilor, următorul război mondial va fi unul care se va desfăşura cu ajutorul calculatoarelor. Atacurile informatice pot deveni mai periculoase decât cele în care sunt utilizate clasicele bombe, este deja un lucru cert.

Tocmai de aceea se acordă o foarte mare atenţie acţiunilor unor hackeri, aparent lipsiţi de importanţă, pentru că în spatele lor se pot afla reţele criminale de amploare. Din această zonă vine o nouă veste proastă pentru toţi oamenii şi instituţiile ce folosesc dispozitive care se pot conecta la internet. Hackerii pot sustrage informaţii stocate pe reţele care nu sunt conectate la Internet, prin intermediul unui virus care poate reprograma computerele să transmită date spre un telefon situat în afara camerei în care se află acestea, arată cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel. Odată ce computerul este infectat cu un anumit tip de virus, hackerii îl pot reprograma pentru ca acesta să transmită informaţii care pot fi recuperate apoi dintr-un telefon mobil aflat în afara camerei, relatează Bloomberg, citat de Mediafax. Înainte de a sustrage informaţiile, virusul trebuie introdus în computer. Aceasta presupune, probabil, găsirea unei persoane cu acces fizic la computere care, conştient sau nu, să introducă un stick USB infectat. Programul malware poate determina computerul să transmită semnale care pot fi captate de un dispozitiv mobil din apropiere. Semnalele sunt transmise prin frecvenţă radio FM, pe care multe telefoane moderne o pot recepta. Echipamentele medicale computerizate, apărarea şi sistemele de infrastructură vitală sunt izolate de obicei de Internet, dar avertismentul cercetătorilor a provocat dezbateri aprinse în rândul experţilor în securitatea cibernetică în legătură cu eficienţa reţelelor separate fizic de alte reţele. Specialiştii vor să găsească o modalitate de protecţie împotriva atacurilor - alta decât stocarea echipamentului în încăperi metalice speciale sau construirea unor pereţi suficient de groşi pentru a ecrana frecvenţele radio şi a bloca transmisiunile, ceea ce este destul de complicat din punct de vedere fizic.

După cum se poate observa, atacurile cibernetice la adresa instituţiilor importante ale statelor lumii se înmulţesc tot mai tare în ultimii ani. David Bishop - expert în securitate informatică la Bell Labs - a vorbit public despre cum lumea poate fi adusă în pragul colapsului de un război cibernetic. În ultimii ani au existat nenumărate "atacuri de probă", guvernul canadian, ministerul francez al economiei sau una din cele mai mari companii americane de armament, Lockheed Martin, aflându-se printre ţinte. Chiar şi grupările teroriste se reorientează, considerând că în acest fel pot produce pagube mult mai mari decât prin modul clasic de acţiune. Pentru a stopa atacurile informatice la adresa ţării, SUA a construit un model la scară redusă al internetului. Acesta permite simularea atacurilor provenite atât din interiorul SUA, cât şi din exterior, permiţând astfel cercetătorilor să găsească mult mai rapid soluţii. Pentru acest proiect (National Cyber Range) au fost alocate iniţial 350 de milioane de dolari, dar suma a crescut considerabil. Acum apar noi provocări, iar specialiştii trebuie să ţină pasul cu hackerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb