Preşedintele PNL Crin Antonescu vrea ca partidul pe care îl conduce să rămână în USL până în 2016, dar are în vedere, în viitorul apropiat, remanierea unor miniştri PNL. Surse politice ne-au declarat că, în cadrul Delegaţiei Permanente de ieri, ar fi trebuit să fie luată în discuţie schimbarea lui Radu Stroe, ministrul Administraţiei şi Internelor, a Marianei Câmpeanu, ministrul Muncii, dar şi Ramonei Mănescu, ministrul Transporturilor.
Crin Antonescu a convocat, ieri, prima Delegaţie Permanentă a partidului din acest an, dar aceasta a fost anulată. Surse politice ne-au declarat că în cadrul Delegaţiei ar fi trebuit discutate nemulţumirile din teritoriu ale reprezentanţilor PNL legate de colaborarea cu PSD, dar şi posibila remaniere. Alte surse politice susţin că, dimpotrivă, tema discuţiilor ar fi trebuit să fie posibila împăcare a filialelor PNL - PSD din teritoriu, unul din cele mai mari scandaluri având loc în Ilfov.
După anularea Delegaţiei Permanente, Crin Antonescu a declarat: "Cred cu tărie că, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le-am trăit anul trecut, există posibilitatea să încercăm să revigorăm şi să menţinem USL, să ne achităm de obligaţiile pe care le avem în interiorul alianţei pentru a ne duce la bun sfârşit mandatul, până în 2016".
Crin Antonescu a mai spus că USL nu a fost înfiinţată pentru a câştiga nişte alegeri sau pentru a împărţi nişte posturi, dar şi că i se par iresponsabile declaraţiile unor colegi de alianţă, oameni politici, care vorbesc despre data la care ar fi mai bine să se rupă USL, despre gâlceava din diverse colţuri ale ţării, despre divergenţele, frustrările care s-au acumulat pe parcursul anului trecut: "Nu că ele nu ar fi reale. Ştim bine că sunt reale. Ştim că, dincolo de cele care s-au expus public, cu imprudenţă, există multe altele despre care am ştiut să tăcem. De câte ori ne confruntăm cu toate aceste probleme şi nemulţumiri, trebuie să nu uităm că noi toţi suntem aici, în parlament, în guvern, prin voinţa cetăţenilor şi pe banii contribuabililor.
Nu putem să lăsăm să treacă nemulţumirile, frustrările noastre înainte de cele pe care le au cetăţenii".
Surse din conducerea PNL susţin că declaraţiile de ieri ale lui Antonescu au fost un fel de "apă de ploaie" şi că nu rezolvă probleme din alianţă, dar că îndeamnă la împăcare şi mai calmează din nemulţumirile din teritoriu. "Antonescu aşteaptă să vadă ce decizie ia Consiliul Naţional Executiv al PSD pe 31 ianuarie pentru ca PNL să ia deciziile în Consiliul său programat pe 1-2 februarie. Atunci se va decide dacă la europarlamentare mergem sau nu pe liste separate", mai spun sursele noastre.
După Biroul Politic Naţional al PNL de ieri, Crin Antonescu a anunţat că a fost mandatat să discute cu partenerii de la nivelul conducerii USL în legătură cu reformularea şi clarificarea protocolului Uniunii. Domnia sa a mai spus: "Vrem un preşedinte care să aducă linişte. Da, dar nu în sensul că vrem un preşedinte care să nu deranjeze pe nimeni. Marca preşedintelui viitor nu trebuie să fie aceea de a nu deranja pe nimeni şi de a oferi linişte pentru că nu liniştea este prerogativa preşedinţilor, nu pentru linişte votează cetăţenii".
Şeful liberalilor susţine că, în opinia sa, PNL ar trebui să aibă maturitatea de a participa pe liste proprii la alegerile europarlamentare din acest an, menţinând USL, dar nu se opune unei alte formule care ar putea fi discutată.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că este bine că PNL doreşte rediscutarea relaţiilor din USL, el precizând, în acest context, că nu se mai poate vorbi despre paritate în USL, pentru că raportul PSD-PNL a devenit acum aproape 2:1. "Este bine că, până la urmă, realitatea este acceptată de partenerii noştri din PNL. Şi sondajele confirmă, şi ponderea parlamentară şi de la nivel local - toate arată că ponderea în USL s-a schimbat şi nu mai poate fi vorba de paritate în relaţiile dintre cele două partide. Un raport de 2:1 pentru PSD se apropie mai mult de realitate. Asumarea acestui fapt, inclusiv de colegii liberali, este un gest corect şi pe care îl salut", a spus Ivan, citat de Mediafax.
De altfel, PSD este de acord că toate neînţelegerile din interiorul alianţei trebuie lămurite şi rezolvate, pentru a permite USL să funcţioneze politic la fel de unită precum se întâmplă în cazul guvernării şi a majorităţii parlamentare în cele mai importante momente cheie.