CRINUŢA DUMITREAN ŞI HORIA SIMU AJUNG ÎN INSTANŢĂ DNA: Fosta şefă ANRP, trimisă în judecată pentru că a primit 400.000 de euro mită

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 25 iulie 2016

DNA: Fosta şefă ANRP, trimisă în judecată pentru că a primit 400.000 de euro mită

Actualizare 12:58 Horia Simu: "Sistemul mafiot a fost organizat şi condus de către anumiţi membrii marcanţi ai serviciilor de informaţii"

Sistemul mafiot a fost organizat şi condus de către anumiţi membrii marcanţi ai serviciilor de informaţii, a declarat Horia Simu, pe pagina sa de Facebook, ca răspuns la trimiterea lui în judecată.

"În România, sistemul mafiot a fost organizat şi condus de către anumiţi membrii marcanţi ai serviciilor de informaţii, persoane care aveau mijloacele să pună în aplicare atât şantajul cât şi presiunea asupra acelor oameni de afaceri care nu ar fi cedat şantajului lor. Faptul că sistemul mafiot încă rezistă este dovada că aceşti oameni scapă totdeauna, punându-mi întrebarea dacă DNA caută adevărul sau caută să găsească doar ţapi ispăşitori pentru vina de a fi trăit în România. Ultimul dosar în care am fost trimis în judecată este un nou exemplu în acest sens: Daniel Moldoveanu - şeful comunităţii naţionale de informaţii - adică forul care centralizează activitatea tuturor serviciilor de informaţii din România, este cel care a venit la mine cerându-mi să-i dau un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă şi lui nişte bani - s-a grăbit anul trecut (la două săptămâni după arestarea mea) să se autodenunţe pentru a scăpa. Cine l-a învăţat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva lui - inclusiv declaraţiile contradictorii ale prietenilor lui? Dacă eram vinovaţi, era normal să stăm împreună pe banca acuzaţilor nu să-l facă scăpat!", a scris Horia Simu.

În plus, omul de afaceri l-a denunţat pe Daniel Moldoveanu şi pentru alte fapte de corupţie.

"Mai mult, văzând denunţul calomnios făcut de Daniel Moldoveanu, am denunţat şi alte fapte de corupţie ale acestuia dar care au fost ignorate de DNA. Cât despre doamna Crinuţa Dumitrean, tot ce pot preciza este că nu am cunoscut-o vreodată. Domnul Moldoveanu a menţionat în schimb, în denunţul de la DNA, faptul că s-a întâlnit cu dânsa şi a întrebat-o despre stadiul revendicărilor. Domnul Moldoveanu a mai intermediat şi alte revendicări şi tranzacţii comerciale pe care nu le avea în atribuţiile legale", a declarat Simu.

"Consider că opinia publică ar trebui să se intereseze la fel de mult de artizanii sistemului trecut şi pentru ce motive ei sunt acoperiţi şi de actualul sistem. Dacă tot e să spunem adevărul, să-l spunem până la capăt", a mai afirmat bărbatul.

(M.I.)

---------

Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, a fost trimisă în judecată de Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru că a primit mită de 400.000 de euro, de la omul de afaceri Horia Simu pentru retrocedări ilegale.

În instanţă va ajunge şi Horia Simu, care este cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (2 infracţiuni), spălare a banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată: "La data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 euro.

De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare.

Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990, 76 lei".

Concret, potrvit DNA, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol.

Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol, mai arată procurorii, adăugând: "Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaţionale de Evaluare şi a Legii nr. 247/2005, de către inculpata Savu Florentina cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Pentru «ajutorul acordat», în perioada ianuarie - 02 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta a acceptat promisiunea şi a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro.

În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, în luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horaţiu, a primit prin intermediar de la acelaşi inculpat suma de 5.000 euro.

În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale".

În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Simu Horia şi Dumitrean Crinuţa Nicoleta.

De asemenea, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a popririi asupra sumei de 22.600 lei, aflată în contul unei unităţi bancare, pe numele inculpatului Dima Alin Horaţiu.

Într-un alt dosar în care prejudiciul se ridică la 50 de milioane de euro, Horia Simu s-a folosit de adeverinţe medicale, potrivit cărora suferea de stres şi hipertensiune arterială, ca să-i fie urgentate actele.

Horia Simu a fost arestat în vara anului trecut, fiind acuzat că a primit în mod ilegal despăgubiri de la statul român, ceea ce a creat un prejudiciu de peste 55 milioane de euro. Procurorii DNA susţineau că, în 2007, Horia Simu s-a adresat în scris preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, solicitând urgentarea soluţionării dosarului, cu motivarea că "tergiversarea soluţionării cererii sale îi creează o puternică stare de stres, ce este de natură a-i afecta grav sănătatea".

În ianuarie 2015, Guvernul României - ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

În urma unui control derulat în 2009, Curtea de Conturi a obligat ANRP să reevalueze un număr de 688 de dosare, care au la bază rapoarte de evaluare ce depăşesc suma de 500.000 de lei, cu privire la care există indicii că au fost supraevaluate. Asta înseamnă că posesorii acestor dosare au primit despăgubiri mai mari decât li se cuveneau, în timp ce mii de alte persoane nu au primit niciun fel de despăgubiri.

În luna noiembrie 2014, preşedintele ANRP George Băeşu a declarat că mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date fie unor persoane care nu le meritau, fie ca urmare a supraevaluărilor, ceea ce înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pt foradex cati ani va primi horica fara frica?

    Daniel Moldoveanu a fost si consilier al lui Basescu. Cine pe cine a consiliat? Nemernicul ala de Basescu a desavirsit sistemul mafiot al statului roman, si a sfirsit prin a fi Stapinul Mafiotilor (Udrea, Cocos, Blaga, Berceanu, Bideanu... ce gasca de spurcati!, in libertate!, dind lectii de democratie! Ce rusine!), Regele Hotilor si Imparatul Mondialilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb