CRISTIAN MUNTEAN, ASSAI: "Voi propune Parlamentului ca bugetul ASF să fie gestionat de Ministerul Finanţelor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Auto / 7 ianuarie 2016

"Voi propune Parlamentului ca bugetul ASF să fie gestionat de Ministerul Finanţelor"

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) vrea ca bugetul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să fie administrat de către Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât să dispară conflictul de interese dintre asigurători şi supraveghetor, potrivit lui Cristian Muntean, directorul general ASSAI, care ne-a declarat că va transmite Parlamentului această propunere în data de 25 ianuarie.

Domnia sa a explicat: "Mă voi adresa Parlamentului şi Ministrului de Finanţe, cu propunerea ca ASF să nu mai fie finanţat direct de către piaţa de asigurări, ca în prezent, pentru că, în acest fel, supravegherea acestei pieţe este compromisă. Prin plata directă a firmelor de asigurări către ASF, ASF devine "angajatul" firmelor de asigurări, iar angajatul nu mai poate fi un arbitru cu rol de protejare a consumatorului de asigurări".

Soluţia propusă de reprezentantul ASSAI este ca firmele de asigurări să fie obligate să contribuie către Ministerul de Finanţe, iar bugetul ASF să fie gestionat de către acest minister.

"În acest fel, dispare conflictul de interese dintre asigurători şi supraveghetor şi putem avea o instituţie independentă şi cu salarii "pământene". Ştiu că această propunere va stârni multă agitaţie în ASF, dar totul are o limită!", a spus Cristian Muntean.

Totodată, domnia sa susţine că, pe data de 25 ianuarie, va prezenta Parlamentului şi situaţia majorării preţului cu peste 60% la poliţele RCA pentru pensionari.

"Este timpul ca acest subiect să fie dezbătut public, să discutăm despre majorările preţului RCA operate în perioade Crăciunului de către unii asigurători (cei mai ieftini). Să majorezi poliţa RCA atunci când atenţia tuturor este orientată spre cu totul alte preocupări şi să pui o greutate suplimentară pe umerii celei mai defavorizate categorii de vârstă (pensionarii) reprezintă abuz de putere! În data de 25 ianuarie mă voi adresa Parlamentului României pe această temă scăpată de sub orice control şi care a devenit deja o problemă naţională", a spus domnul Muntean.

Reamintim că majorarea preţului la poliţele RCA a stârnit anul trecut nemulţumirea transportatorilor, care au protestat cu miile în faţa Guvernului. Negocierile din luna decembrie dintre reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor şi companiile de asigurări au condus la semnarea unui protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015, aceasta fiind una dintre măsurile asupra căreia s-a convenit că trebuie să fie implementată imediat pe piaţa de asigurări.

Cristian Muntean ne-a explicat atunci că, în mod real, tarifele RCA pot să rămână la acelaşi nivel doar dacă vor firmele de asigurări.

"ASF ne-a comunicat foarte clar că nu există pârghii legale care să impună acest lucru. Totul rămâne la latitudinea asiguratorilor. Această limitare de 50% a creşterii RCA este, în opinia mea, o declaraţie aproape politică, cu puţină acoperire legislativă în spate. Mai degrabă, reprezintă o dorinţă, o aspiraţie", ne-a explicat domnul Muntean.

Potrivit sursei citate, în cadrul negocierilor s-a discutat şi posibilitatea implementării, pe termen mediu, a unui sistem de preţuri de referinţă pentru RCA (preţ mediu la nivel de piaţă).

În urma negocierilor dintre transportatori şi ASF a fost stabilită următoarea listă de măsuri imediate pentru piaţa de asigurări: 1) limitarea creşterilor tarifelor RCA în medie de până la 50% comparativ cu tarifele anterioare majorărilor, operate până la 30.06.2015; 2) operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, în vederea asigurării proporţionalităţii între creşterea tarifelor din noile notificări faţă de evoluţia daunalităţii medii înregistrate de asigurători, posibilitatea achiziţionării de poliţe RCA pe perioade mai mici (de exemplu, o lună); 3) eliminarea componentei de Carte Verde în cadrul fundamentării tarifelor pentru poliţele RCA, în cazul operatorilor de transport local; 4) realizarea unei analize din perspectiva RCA privind impactul intrării în vigoare a Legii 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare (Solvency II) şi identificarea unor posibilităţi de adaptare în cadrul regimului local.

În ceea ce priveşte măsurile pe termen mediu, ce ar trebui să fie realizate în prima parte a anului viitor, cele două tabere au stabilit că trebuie să fie găsite soluţii pentru îmbunătăţirea modului de emitere a poliţelor RCA (poliţă pe vehicul şi şofer). În plus, în protocol a mai fost trecută ca măsură pe termen mediu creşterea nivelului de transparenţă şi afişarea de informaţii suplimentare privind modul de fundamentare a tarifelor - formula de calcul, istoric de daunalitate sau detalii privind calculele actuariale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. O propunere buna !

    Astia la asf fura de rup cu bugetu si sunt mana in mana cu HOTIII ! 

    Unde ar fi minunea asta ?!! O minune care ar veni in sprijinul omului de rand din Romania , pentru ca dupa cum vedeti, la nici o luna de cand transportatorii au blocat Bucurestiul , iar ASF a promis solemn ca vor lua masuri impotriva asiguratorilor defectuosi, acum nu mai gasesc solutii si se disculpa cu motive "fabricate" tot de ei, ca nu pot interveni. Pai daca nu pot ei , cine ar putea???? Si daca nu puteti, de ce mai acceptati sa fiti platiti din banii contribuabililor? Si platiti cu o gramada de bani ,pe care nu-i meritati???!!!!

    ASF trebuie reformat, iar varianta de a fi finantat printr-o institutie intermediara de catre firmele de asigurari consider ca este o idee excelenta. As vrea sa vad daca parlamentarii isi vor mai trimite sotiile/amantele si alte rubedenii la ASF, daca angajatii devin functionari publici. Adica, sa aibe salarii normale si sa fie supuse regulilor functionarilor publici. Sustin 100% Aceasta initiativa!

    Exista o cardasie intre presedintele Comisiei de buget finante a Camerei Deputatilor - Stefan Viorel si Misu Negritoiu Presedinte ASF. Viorel Stefan este cel care poate incepe procedurile de reforma si demitere a securistului Negritoiu, insa atata timp cat va fi la conducerea comisiei de Buget Finante, NU O VA FACE! 2 hoti, 2 securisti, 2 tradatori care se sustin reciproc in functii. Iohannis ce [...] mea faci?

    Cum naiba de securisti precum Misu Negritoiu ajung in astfel de functii? Avem un Parlament penal care numeste in functii securisti penali precum ei. Propunerea aceasta este absolut necesara. Deasemenea, consiliul ASF sa fie dizolvat, iar recrutarile pt acele functii sa fie facute de firme specializate si nu in baza unui algoritm politic penal ca in prezent! Rusine intregii clase politice! Va va vota Dracu' la viitoarele alegeri!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb