CRISTIAN POPESCU, POPOVICI NIŢU&ASOCIAŢII:  "Proiectul de lege privind tranzacţiile cu terenuri agricole în extravilan va bloca total piaţa funciară"

F.A.
Companii #Agricultură / 26 septembrie 2013

Proiectul de lege privind tranzacţiile cu terenuri agricole în extravilan va bloca total piaţa funciară, unele prevederi neputând fi transpuse în practică, şi va transforma România în cea mai restrictivă piaţă din UE din acest punct de vedere, apreciază avocatul Cristian Popescu.

"Această lege va duce la un blocaj total în ceea ce priveşte tranzacţionarea terenurilor. Principala problemă a pieţei funciare din România este lipsa cadastrului, lipsa unei baze de date privind proprietarii, coordonatele loturilor, în condiţiile în care doar există câteva comune din România unde sunt toate lucrările cadastarele terminate. De aceea, este necesar un sistem de susţinere financiară pentru cei care vor să cumpere terenuri. Scopul legii este de a-i ajuta pe cumpărătorii români de terenuri, dar nu prin blocarea pieţei", a declarat Popescu, managing associate Popovici Niţu&Asociaţii.

Proiectul de lege privind vânzarea - cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, prevede că persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan şi că pentru a putea cumpăra, cetăţenii români sau cei din UE trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să ateste că au cunoştinţe în domeniul agricol sau că au activat minim 5 ani în acest sector. De asemenea, persoanele fizice care deţin în proprietate terenuri agricole în România situate în extravilan trebuie să facă dovada că au desfăşurat activităţi agricole pe acestea, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii.

"Dacă legea va fi adoptată astfel vom avea poziţia cea mai restrictivă la nivelul Uniunii Europene. Doar două state au impus o limită de suprafaţă, respectiv Ungaria şi Lituania. Studiile în alte state din UE unde piaţa s-a liberalizat arată că nu au venit cohorte de persoane fizice străine să cumpere terenuri. Cine a avut bani să cumpere terenuri în România putea să cheltuiască 1.000 de lei să-şi facă un SRL şi să cumpere terenuri", a adăugat Popescu. În opinia sa, limitarea la 100 de hectare nu are la bază niciun studiu, menţionând că legea nu prevede care sunt riscurile pentru cei care depăşesc limita, subliniind, de asemenea, că proiectul are şi riscuri de neconstituţionalitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb