CRISTINA CHIRIAC:  "Lumea nu este pregătită să fie condusă de către femei"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 8 martie 2017

"Lumea nu este pregătită să fie condusă de către femei"

(Interviu cu doamna Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale

a Antreprenorilor)

"Societatea noastră nu oferă foarte multe oportunităţi femeilor antreprenor"

"În ultima perioadă asistăm la o discrepanţă foarte mare între angajaţii de la stat şi cei din mediul privat"

Reporter: Sunteţi, de câţiva ani, o susţinătoare activă a antreprenoriatului feminin, fiind chiar dumeavoastră antreprenor. Ce şanse are o femeie să reuşească în afaceri într-o zonă preponderent masculină? Care sunt atuurile unei femei de afaceri?

Cristina Chiriac: Antreprenoriatul reprezintă singura soluţie pentru o economie sănătoasă. Recunosc faptul că mi-au trebuit câţiva ani să înţeleg şi să descopăr acest lucru.

Cristina Chiriac: Cu siguranţă este mult mai confortabil să conştientizezi că, în fiecare, lună îţi vei lua banii ca salariat şi să nu depinzi de cerere şi ofertă sau de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, însă nu aceasta este soluţia pentru a realiza mai mult în viaţă. Atunci când vine vorba de şanse trebuie să recunosc că societatea românescă nu oferă foarte multe oportunităţi femeilor antreprenor. Marea majoritate a acestora activează în domeniul serviciilor şi foarte puţine dintre ele au reuşit să se impună în domenii conduse preponderent de bărbaţi. Uneori mi se pare că trăim într-o junglă în care principiul de supravieţuire esta bazat eminamente pe putere şi nu pe competenţă. Nu fac parte din categoria celor care spun că trebuie introduse cotele de gen, însă cred că societatea românescă, mă refer la cea antreprenorială, ar trebui să înţeleagă şi să respecte regulile.

Cred că profesionalismul, determinarea şi excelenţa sunt principalele atuuri ale unei femei de afaceri.

Reporter: Există mitul că sunt puţine femei de afaceri în România. Sunteţi de acord? Cum poate creşte numărul acestora?

Cristina Chiriac: Nu este un mit, este deja o realitate. Dacă analizaţi datele de la Registrul Comerţului veţi observa cu uşurinţă că la acest capitol nu stăm deloc bine. Încă avem categorii defavorizate pentru care statul nu are politici fiscale coerente şi avem încă o fluctuaţie importantă în ceea ce priveşte falimentul IMM-urilor. Mai mult în acest an, comparativ cu anul trecut, s-au înfiinţat noi companii cu o treime mai puţin. Acest lucru denotă neîncrederea şi lipsa de curaj a potenţialilor antreprenori.

Reporter: Care sunt problemele femeilor antreprenor?

Cristina Chiriac: Problemele antreprenoarelor nu diferă cu mult faţă de problemele cu care se confruntă antreprenorii români în general. În primul rând este vorba de coerenţa politicilor fiscale care se schimbă cu o ritmicitate incredibilă, apoi birocraţia încă ridicată şi apoi pe locul al treilea vine lipsa de finanţare. Cele mai multe start-up-uri mor în primul an de funcţionare, iar acest lucru înseamnă că, de fapt, mediul economic din România nu este facil antreprenoriatului. Uneori stau şi mă întreb dacă cei care ne conduc sau ne-au condus au suficientă experienţă pentru a înţelege că toate aceste decizii luate afectează viaţa a mii sau zeci de mii de oameni. În ultima perioadă asistăm la o discrepanţă foarte mare între angajaţii de la stat şi cei din mediul privat. Mă întreb, oare, dacă scopul acestor declaraţii şi propuneri de măsuri este să ne închidem cu toţii companiile şi să încercăm să ne angajăm la stat. Vă propun să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să mutăm 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat care acum câştigă venitul minim garantat, în administraţia publică. Răspunsul la această întrebare îl aştept pe contul meu de Facebook sau pe site-ul Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.

Reporter: Credeţi că, dacă lumea ar fi fost condusă de femei, lumea ar fi arătat altfel? Dacă da, cum?

Cristina Chiriac: Lumea nu este pregătită să fie condusă de către femei. Răspunsul acesta a devenit o certitudine atunci când Hillary Clinton a pierdut alegerile în USA. Sunt convinsa că există diferenţe de percepţie şi de abordare, însă eu cred în profesionalism şi mai cred că profesionalismul se regăseşte deopotrivă atât la femei cât şi la bărbaţi.

Reporter: Eurostat a publicat, recent, că diferenţa de salariu dintre femeile şi bărbaţii în funcţii de conducere din România este de 5%, de departe cel mai scăzut decalaj din statele membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care în statul clasat pe locul secund, Slovenia, diferenţa este de 12,4%. La polul opus, cele mai mari diferenţe între salariile femeilor şi bărbaţilor cu funcţii de conducere sunt în Ungaria (33,7%), Italia (33,5%) şi Republica Cehă (29,7%). Cum comentaţi această statistică?

Cristina Chiriac: Este o realitate şi o practică la nivel mondial. Poate ar fi fost interesant de analizat acest indicator şi în funcţie de numărul femeilor aflate în funcţii de conducere în România şi atunci ar fi fost mult mai relevant.

Reporter: De ce credeţi că femeile în funcţii de conducere din UE câştigă, în medie, cu 23,4% mai puţin decât bărbaţii?

Cristina Chiriac: Cred că depinde foarte mult de politica fiecărei companii şi de legislaţia în materie de muncă. La nivel mondial, există decalaje chiar şi mai mari, în funcţie de naţionalitate etc.

Reporter: Cum aţi caracteriza relaţia dintre femeia antreprenor şi feminism?

Cristina Chiriac: Se completează reciproc. Nu le poţi disocia. În primul rând eşti femeie şi abia, mai apoi, antreprenor.

Reporter: Aţi prezentat produsele Flori de Ie în multe capitale ale lumii. Cum a fost primit portul tradiţional românesc peste hotare? Care ţară vi s-a părut cea mai încântată de produsele Flori de Ie?

Cristina Chiriac: În viaţa fiecărui om există cel puţin un moment în care te opreşti, tragi aer în piept şi te întrebi: eu ce rost am pe acest Pământ? Am călătorit mult cu Flori de Ie, am fost admiraţi şi aplaudaţi la scenă deschisă, am stat de vorba cu oameni simpli, primari sau parlamentari şi fiecare cuvânt de recunoştinţă sau strângere de mână mi-a demonstrat că tot efortul nostru este binemeritat. Nu aş putea spune că există doar o ţară unde produsele noastre au fost admirate, însă pot spune că, de departe, experienţa de la Viena şi din Dubai au fost deosebite.

Reporter: Poate fi considerat portul tradiţional românesc un brand de ţară?

Cristina Chiriac: Categoric. Ia românescă, în special, poate fi numită cu uşurinţă cel mai bun ambasador al României.

Reporter: Ce prezentaţi în următoarea vizită în Italia?

Cristina Chiriac: Astăzi plecăm către Italia. O ţară în care nu am mai expus până acum şi unde suntem aşteptaţi cu mare nerăbdare. Vom avea o paradă a costumului popular într-o locaţie de vis: Universitatea Aldo Moro, unde cultura şi educaţia fac casă bună de ani de zile.

Flori de Ie va prezenta o paradă a 24 de costume populare româneşti din colecţia proprie care vor fi îmbrăcate de reprezentanţi ai diferitelor comunităţi care locuiesc în Bari.

Reporter: Ce le transmiteţi femeilor antreprenor cu ocazia Zilei de 8 Martie?

Cristina Chiriac: Să nu uite să gândească şi să iubească fumos, pentru că gândurile bune aduc prosperitate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Ziua Internaţională a Femeii

8 martie, "Ziua Internaţională a Femeii", reprezintă o recunoaştere, nu numai simbolică, a locului pe care femeia îl ocupă în societatea contemporană, ci şi a rolului, din ce în ce mai important, jucat în istoria şi devenirea lumii.

Din cele 19.760,3 mii persoane care la 1 ianuarie 2016 aveau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României pentru cel puţin 12 luni, 10.110,5 mii erau femei, reprezentând 51,2% din totalul populaţiei rezidente.

În anul 2015 vârsta medie a mamei la naştere (28,3 ani) şi la prima naştere (26,9 ani) a fost în uşoară creştere faţă de anul precedent (28,2 ani şi respectiv 26,8 ani), menţinându-se tendinţa de amânare a naşterii.

În ceea ce priveşte participarea populaţiei la activitatea economică, cele mai recente date, respectiv cele aferente trimestrului III 2016, relevă faptul că populaţia ocupată era de 8625 mii persoane; dintre acestea, femeile reprezentau 43,0%.

Din analiza structurii populaţiei feminine ocupate pe grupe de ocupaţii reiese că:

- 1,7% au fost cuprinse în grupa membrilor corpului legislativ ai executivului, a înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori;

- 19,8% au lucrat ca specialişti în diverse domenii de activitate;

- 7,4% erau tehnicieni sau alţi specialişti în domeniul tehnic;

- 6,6% au avut statutul de funcţionari administrativi;

- 20,8% au fost angajate ca lucrători în domeniul serviciilor;

- 21,2% şi-au desfăşurat activitatea ca lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit;

- 7,8% au lucrat în grupa muncitorilor calificaţi şi asimilaţi;

= 14,7% au fost cuprinse în alte categorii de ocupaţii.

În privinţa gradului de instruire, din totalul persoanelor ocupate de sex feminin, 23,9% erau absolvente ale învăţământului superior, 4,2% ale învăţământului postliceal şi de maiştri, 39,9% au absolvit liceul, iar 11,8% şcoli profesionale şi de ucenici(INS).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Frumos si binevenit articol. Ce ne facem cu redactorul (ca nu mai este tipograful...), femeie sau bărbat, care a nesocotit instituția Asociației Naționale

    a Antreprenorilor ? :-)

    Asa apare în titlu ! 

    1. Asa se numeste Asociatia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb