Criticile dure nu au împiedicat legalizarea "traseismului" primarilor

C.M.
Ziarul BURSA #Politică / 29 august 2014

Vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiator al ordonanţei care legalizează traseismul politic.

Vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiator al ordonanţei care legalizează traseismul politic.

Actualizare 18:17 Parlamentarii ACL informează politicienii americani asupra pericolului fraudării alegerilor prezidenţiale de către PSD

Parlamentarii Alianţei Creştin-Liberale (ACL), membri ai Grupului Pro-America, au transmis o scrisoare conducerii Grupului de prietenie cu România din Congresul Statelor Unite ale Americii, în care sunt prezentate acţiunile "abuzive şi fără precedent ale alianţei guvernamentale conduse de PSD în scopul fraudării alegerilor prezidenţiale", potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Deputaţii şi senatorii Opoziţiei aduc la cunoştinţa demnitarilor americani ordonanţa de urgenţă privind migraţia primarilor, actul normativ pe care PSD l-a adoptat în şedinţa de Guvern de ieri şi care în opinia lor reprezintă un "derapaj grav" de la principiile statului de drept şi contravine Constituţiei României.

În scrisoarea adresată politicienilor americani Michael Turner şi Loretta Sanchez, parlamentarii ACL atrag atenţia că migraţia aleşilor locali a fost legalizată de PSD în ciuda semnalelor de îngrijorare venite din partea societăţii civile, a mass-media şi a partidelor de Opoziţie, dar şi a rezervelor formulate de către Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii, precum şi de reprezentatul Comisiei Europene la Bucureşti.

"Parlamentarii ACL trag un semnal în Congresul SUA arătând recidiva PSD în adoptarea de măsuri abuzive având drept obiectiv fraudarea alegerilor prezidenţiale şi confiscarea totală a puterii în România. Astfel, în scopul favorizării turismului electoral şi a votului multiplu, Partidul Social Democrat a modificat recent o lege organică folosindu-se, în mod ilegal, de acelaşi instrument legislativ - ordonanţa de urgenţă", se arată în documentul citat.

Membrii Opoziţiei din Grupul Pro-America din Parlamentul României subliniază faptul că vor întreprinde toate demersurile posibile pentru a bloca ordonanţa de urgenţă care "schimbă regulile cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale, destabilizând situaţia politică internă în favoarea puterii controlate de PSD".

Liberalii şi democrat-liberalii mai precizează că au fost transmise scrisori oficiale către ambasadele statelor UE acreditate în România şi către Ambasada SUA, precum şi Comisiei de la Veneţia.

"Pe plan intern, Alianţa Creştin - Liberală va face toate demersurile în justiţie şi pe lângă Avocatul Poporului, pentru a determina atacarea ordonanţei de urgenţă la Curtea Constituţională", mai precizează sursa citată.

Scrisoarea a fost semnată de parlamentarii liberali George Scutaru, Cornel Dobriţoiu, Tudor Chiuariu şi de către Mircea Liubanovici şi Ion Ariton (PDL).

----------

Actualizare 12:58 Băsescu: E iresponsabil să pompezi bani către primari pentru voturi şi să nu te uiţi la armată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că este iresponsabil să fie pompaţi bani către primari pentru a aduce voturi în campania electorală şi să nu fie alocate resurse suplimentare pentru armată, el arătând că nu e nici constituţional, nici moral să transferi securitatea ţării către SUA, transmit surse din presă.

Preşedintele a susţinut, la întâlnirea anuală cu diplomaţii români, că "România trebuie să-şi revizuiască imediat politica de finanţare a armatei".

"Nu mai suntem în situaţia de criză din 2009-2010 şi poate că decât să pompăm bani către primari pentru a aduce voturi în campania electorală, mai bine punem la dispozxiţia armatei resurse financiare pentru ca armata română să poată fi un partener viabil în NATO", a continuat Traian Băsescu.

Şeful statului a arătat că nu putem să spunem că suntem în NATO, dar să vină americanii să ne apere, pentru că ca noi nu avem resurse alocate.

"Nu putem transfera, nici constituţional, nici moral, responsabilitatea securităţii naţionale a României către SUA. Avem şi noi partea noastră de responsabilitate pe care trebuie să o gestionăm corect", a mai declarat preşedintele Băsescu.

"Mi se pare iresponsabil să stabileşti prioritate alimentarea primarilor pentru campanie şi să nu te uiţi la armată", a subliniat Traian Băsescu.

--------

Unele dintre cancelariile europene, dar şi Ambasada SUA şi-au exprimat îngrijorarea şi dezacordul cu privire cu ordonanţa de urgenţă propusă de vicepremierul Liviu Dragnea şi aprobată ieri de Guvern, care face posibil traseismul politic la nivelul primarilor.

Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul şedinţei extraordinare de Guvern. "Eu îmi asum (n.r. Ordonanţa de Urgenţă care va permite traseismul politic al primarilor şi consilierilor locali). Cred că în primul rând trebuie să deblocam activităţile autorităţilor locale şi trebuie să facem şi un pic de dreptate".

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că nu i se pare nimic nedemocratic în adoptarea ordonanţei de urgenţă care ar putea intra în vigoare de la 1 septembrie. Domnia sa a spus, potrivit Agerpres: "Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile privind Statutul aleşilor locali, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de Urgenţă, primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor".

Ambasada Statelor Unite şi-a exprimat îngrijorarea, într-un comunicat de presă, cu privire la momentul ales pentru adoptarea acestei decizii, precum şi faţă de maniera în care executivul legiferează "chestiuni complexe" prin ordonanţe de urgenţă.

Ambasada Marii Britanii a adoptat o poziţie similară cu cea a SUA: "Legislaţia privind statutul aleşilor locali este o chestiune internă a României. Cu toate acestea, aşa cum am spus în numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciază că modificările legislative intră în competenţa parlamentului ales democratic. Ordonanţele de urgenţă trebuie folosite pe cât de rar posibil, aşa cum prevede Constituţia României".

La începutul săptămânii, liderul PPE, Joseph Daul, s-a declarat, de asemenea, îngrijorat de anunţul Guvernului (român) privind modificarea legii privind aleşii locali. Domnia sa a mai precizat că "modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în perioada alegerilor este nepotrivită din punct de vedere politic."

În plan intern ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor din administraţia publică locală să îşi schimbe culoarea politică a atras critici dure din partea opoziţiei, precum şi din partea şefului statului.

Alianţa Creştin Liberală a organizat ieri un miting împotriva OUG privind migraţia aleşilor locali la care au participat aproximativ 250 de persoane, preşedintele PDL, Vasile Blaga şi preşedintele PNL, Klaus Iohannis, precum şi Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Rareş Mănescu, Andrei Chiliman, Sulfina Barbu, Dan Motreanu, Florin Alexe, Sorin Roşca Stănescu, Cristina Pocora.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, potrivit Mediafax: "Pe lângă procedurile legale care ne vor sta la îndemână pentru a ataca ordonanţa, noi vom întreprinde şi un demers către Comisia de la Veneţia prin care vom semnala derapajul de la normele democratice, de la normele statului de drept de către PSD şi guvernul Ponta. (...) Ştim că se discută sosirea acestei ordonanţe de urgenţă de o serie de hotărâri de guvern prin care primarilor dezertori li se vor aloca fonduri către autorităţile locale din subordine pentru diverse proiecte. Este vorba, dacă vreţi, de un fel de mită politică şi bugetară pe care Guvernul o alocă acestor primari care rup contractul politic cu proprii alegători".

Preşedintele Traian Băsescu a făcut miercuri un apel la Guvern şi a încurajat executivul să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la "transferul primarilor" şi a încurajat Avocatul Poporului să dea dovadă de obiectivitate în această situaţie.

Tot miercuri, Monica Macovei a depus o solicitare adresată sediului Avocatului Poporului, cerând sesizarea Curţii Constituţionale dacă Guvernul va adopta OUG privind aleşii locali, precizând că, dacă ordonanţa este declarată neconstituţională, atunci se poate reveni asupra acestei decizii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb