CRIZA CORONAVIRUS: Germania blochează preluările externe de companii

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2020

Ursula von der Leyen a spus într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter: "Am promis că vom face totul ca să sprijinim companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru sprijinul companiilor. Am declanşat o clauză pentru relaxarea regulilor bugetare, ceea ce înseamnă că guvernele naţionale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie".

Ursula von der Leyen a spus într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter: "Am promis că vom face totul ca să sprijinim companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru sprijinul companiilor. Am declanşat o clauză pentru relaxarea regulilor bugetare, ceea ce înseamnă că guvernele naţionale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie".

Germania îşi va proteja societăţile de preluări externe, ca urmare a declinului masiv al acţiunilor companiior la bursă, care ar putea determina firmele străine să preia uşor rivalele germane.

"Nu vom permite o vânzare pe nimic a participaţiilor la companiile industriale şi economice din Germania", a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, subliniind: "Nu trebuie să existe tabuuri. Trebuie să fie posibil ajutorul temporar de stat pentru o perioadă limitată, inclusiv preluări şi achiziţia unor participaţii".

Companiile auto şi cele producătoare de componente sunt printre cele mai afectate de prăbuşirea burselor, acţiunile Daimler, Continental şi Volkswagen înregistrând în ultima lună scăderi de 44 - 48%.

Guvernul de la Berlin are în plan să se reunească astăzi ca să anunţe noi măsuri de sprijin, inclusiv un buget suplimentar de aproximativ 150 de miliarde de euro, conform unor surse citate de Reuters

Markus Soeder, premierul landului Bavaria, a avertizat:

"Dacă cea mai mare parte a economiei Bavariei şi a Germaniei sfârşeşte în mâini străine odată ce criza s-a încheiat, atunci nu va mai fi numai o criză în domeniul sănătăţii, ci şi o alterare profundă a ordinii economice mondiale. Trebuie să facem tot posibilul să evităm asta".

Re-naţionalizarea Renault nu este luată în calcul

Grupul auto francez Renault ar putea solicita garanţii de la guvern ca să-şi consolideze situaţia financiară în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien, res­pingând însă scenariul unei renaţionalizări, transmite Reuters, conform Agerpres.

La fel ca restul constructorilor auto, Renault se confruntă în prezent cu o dublă provocare ca urmare a scăderii comenzilor şi opririi uzinelor din Europa din cauza propagării pandemiei de COVID-19 în regiune. "Trecem prin una din perioadele cele mai dificile din istoria noastră", a declarat Jean-Dominique Senard.

Un număr de 21 de facilităţi industriale aparţinând grupului Renault sunt închise în prezent, în special 12 în Franţa şi patru în Spania, precum şi uzinele din Maroc şi România, ceea ce înseamnă 60.000 de salariaţi în şomaj tehnic, a precizat Jean-Dominique Senard, adăugând că grupul trebuie să facă faţă unei prăbuşiri "spectaculoase" a comenzilor, care în unele sunt de până la 90%.

"La fel ca în cazul celorlalte companii franceze, aceasta creează probleme pentru fluxul de trezorerie", a explicat Senard, precizând că producătorul auto lucrează la diferite scenarii pentru săptămânile următoare. "Am putea solicita garanţii de stat la fel ca alte companii", a mai spus Senard.

Evocând situaţia din perioada ultimei crize financiare globale, când Renault a primit un credit guvernamental în valoare de trei miliarde de euro, Senard a subliniat însă că o re-naţionalizare temporară "nu este pe ordinea de zi".

Guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault, a anunţat că va sprijini marile companii franceze prin orice mijloace necesare şi a evocat chiar posibilitatea naţionalizărilor, însă până acum nu a luat vreo măsură concretă şi nu a precizat care sunt firmele vizate.

UE suspendă regulile privind disciplina bugetară

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri seara suspendarea regulilor privind dis­ciplina bugetară în UE, ceea ce le va permite statelor membre să cheltuias­că atât cât va fi necesar pentru lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.

Ursula von der Leyen a spus într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter: "Am promis că vom face totul ca să sprijinim companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru sprijinul companiilor. Am declanşat o clauză pentru relaxarea regulilor bugetare, ceea ce înseamnă că guvernele naţionale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie".

Această clauză permite o derogare temporară de la Pactul de Stabilitate şi Creştere, care stabileşte regulile bugetare printre care şi prevederea ce solicită ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din PIB.

Miniştrii de Finanţe din statele membre UE trebuie să valideze săptămâna aceasta suspendarea regulilor privind disciplina bugetară.

De menţionat că Ursula von der Leyen s-a pronunţat în favoarea "coronabonds" - obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemia de coronavirus.

"Analizăm toate instrumentele. Vom mobiliza orice este de ajutor", a spus oficialul european, menţionând că, în situaţia în care bondurile ajută, dacă sunt corect structurate, ele vor fi emise.

Investigaţie OLAF privind produse medicale falsificate

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a lansat o anchetă referitoare la importurile de produse falsificate legate de COVID-19, precum măşti sau dispozitive medicale, care sunt ineficiente sau chiar periculoase pentru sănătate.

OLAF a precizat că "epidemia de coronavirus a oferit noi oportunităţi pentru falsificatori să profite de cererea mare din piaţă pentru produse medicale, de protecţie personală şi de igienă".

OLAF şi administraţiile vamale naţionale colaborează ca să prevină ca aceste produse contrafăcute sau interzise să intre în UE.

Analişti: "Probabilitate de 80% ca economia SUA să intre în recesiune"

Criza pandemiei de coronavirus a pus capăt aproape sigur celei mai lungi perioade de creştere economică din istoria Statelor Unite, împingând-o la începutul unui declin de scurtă durată, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters, care estimează că există o probabilitate de 80% de intrare în recesiune în acest an, conform news.ro.

În sondajul efectuat de Reuters, probabilitatea de recesiune a urcat la 80% pentru următoarele 12 luni, de la 30% în urmă cu numai două săptămâni.

"Ne aşteptăm ca economia să îşi revină în trimestrul al treilea. Vor fi pierdute locuri de muncă, bunăstarea va fi distrusă, iar încrederea scăzută. Salvarea va avea loc dacă va avea ţinte precise, iar măsurile politice agresive vor compensa pierderea de activităţi economice şi vor asigura un sistem financiar solid", au spus analiştii.

Economia SUA ar urma să crească cu 0,7% în acest trimestru, comparativ cu un avans de 2,1% în trimestrul patru al anului trecut, şi să înregistreze o contracţie de 5% în trimestrul viitor, comparativ cu o creştere de 1,8%, anticipată în sondajul realizat în februarie.

State americane, izolate

Unele state americane au decretat, săptămâna trecută, oprirea tuturor activităţilor neesenţiale, în lupta împotriva pandemiei. Măsurile luate în California, în statele New York, New Jersey şi Connecticut sunt mai restrictive decât cele anunţate până acum la nivel federal.

În noul context, contribuabilii americani vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru a depune declaraţiile de impozit, termenul fiind amânat pentru 15 iulie în loc de 15 aprilie.

Elveţia respinge orice izolare a populaţiei

Elveţia şi-a înăsprit măsurile împotriva noului coronavirus, interzicând adunările de peste cinci persoane, însă a îndepărtat orice izolare - măsură adoptată de alte ţări din Europa, denunţând că aceasta este un "show politic".

Guvernul elveţian a deblocat o sumă suplimentară de 32 de miliarde de franci elveţieni (30,4 miliarde de euro) în vederea susţinerii economiei, iar o anvelopă de zece miliarde de franci a fost anunţată în urmă cu o săptămână.

"Economia noastră funcţionează în prezent la aproximativ 80% din capacitatea sa şi trebuie să facem tot posibilul pentru a menţine un nivel de activitate suficient", a subliniat ministrul Economiei, Guy Parmelin.

Peste 291.420 de cazuri de infectare au fost detectate în 165 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei, care s-a soldat cu cel puţin 12.725 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP sâmbătă, la ora 19.00 GMT (21.00, ora României).

--------------

Negociatorul britanic pentru relaţia post-Brexit cu Bruxelles-ul, David Frost, s-a izolat după ce a prezentat "simptome uşoare" ale unei posibile infecţii cu noul coronavirus. Anunţul vine după ce, joi, negociatorul-şef UE pentru Brexit, Michel Barnier, a informat că a fost testat pozitiv.

--------------

Peste 900 de milioane de persoane din 35 de ţări din lume sunt îndemnate să rămână acasă de către autorităţi, potrivit unei baze de date AFP, informează news.ro.

Majoritatea sunt izolate obligatoriu - ca în Franţa şi în Italia. Celelalte sunt vizate de interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, carantine sau apeluri fără caracter obligatoriu de a nu ieşi din casă.

În Statele Unite, 30% din populaţie este plasată, în diverse grade, în izolare, la New York, Los Angeles şi Chicago.

În America Latină, Columbia urmează să treacă la izolarea obligatorie marţi seara, iar în Bolivia, Guvernul a plasat ţara în carantină începând de ieri. În Brazilia, statul Sao Paulo intră în carantină pe o perioadă de 15 zile începând de marţi.

În Africa, izolarea urmează să fie generalizată în Tunisia, duminică, dar şi în Rwanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb