CRIZA DEZINFECTANŢILOR DIN SPITALE Cioloş: "Am primit mai multe informaţii în aceste zile de la SRI, inclusiv privind infecţii nosocomiale"

Politică / 14 mai 2016

Dacian Cioloş (Sursa foto: Facebook)

Dacian Cioloş (Sursa foto: Facebook)

Premierul: "Vom cere firmelor ce pun pe piaţă produse biocide un al doilea certificat de analiză de la un laborator acreditat"

------

Actualizare 13:18 Liviu Dragnea doreşte o "analiză în profunzime" a problemelor sistemului sanitar

Liviu Dragnea doreşte o analiză în profunzime a sistemului sanitar, considerând că prin soluţionarea cazului Hexi Pharma nu se rezolvă problemele din sănătate.

"E grav că de atât de mult timp se întâmplă lucrul acesta dar nu numai asta e problema din păcate. Eu am cerut preşedintelui Iohannis să convoace CSAT-ul pentru că trebuie o analiză în profunzime a ceea ce s-a întâmplat şi a ceea ce se întâmplă. Chiar dacă de mâine dezinfectanţii o să fie în concentraţii normale problema tot nu este rezolvată. Trebuie să se discute serios cine are voie să intre în spitale, când e voie să intri, cum poate să fie îmbrăcat, câţi pot intra acolo. Să ne uităm la spitalele din România, indiferent de cât de amenajate mai mult sau mai puţin sunt, intră oricine, la orice oră, îmbrăcat oricum. Nu ştim dacă omul acela poate vine de la muncă, poate vine de pe câmp, din fabrică, din uzină şi intră cu toate bacteriile. Dacă se continuă acest sistem, atunci în continuare vor muri oameni care vor căpăta infecţii în spitale. Din acest motiv am cerut preşedintelui să convoace CSAT-ul dacă nu, măcar atunci la guvern să se facă această analiză. Ar trebui să se facă un apel la memorie, cu mulţi ani înainte era o rigoare, nu intra oricine şi oricând în spitale. Da vor plăti cei vinovaţi pentru dezinfectanţi şi este firesc să plătească, dar repete nu se rezolvă de tot problema", a declarat vineri, la Râmnicu Vâlcea, Liviu Dragnea, relatează Agerpres.

(L.B.)

----------------

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că a primit mai multe informaţii de la SRI, inclusiv legate de infecţiile nosocomiale şi de potenţiale probleme la modul cum s-au negociat şi semnat anumite contracte, transmite Agerpres.

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Sănătăţii o să facă un audit asupra contractelor care au fost semnate până acum, iar Corpul de control al Guvernului face verificări pe baza informaţiilor primite de la SRI.

"Ministerul Sănătăţii o să facă un audit şi asupra contractelor care au fost semnate până acum. Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la Serviciul Român de Informaţii. Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legat de inclusiv de infecţiile nosocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză şi mi-a trimis acum o sinteză a informaţiilor pe care le avea, inclusiv potenţiale probleme la modul cum s-au negociat şi semnat anumite contracte. Corpul de control al Guvernului verifică pe baza acestor informaţii, face anumite verificări", a afirmat Cioloş, vineri, la Ministerul Sănătăţii.

Prim-ministrul a menţionat că va cere şi autorităţilor publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme să lanseze un audit.

"Am cerut şi conducerii Ministerului Sănătăţii să lanseze un audit pe unele contracte ale spitalelor care sunt în subordinea Ministerului şi o să cer acelaşi lucru şi autorităţilor publice locale care au în subordine spitale cu suspiciuni de probleme", a spus Dacian Cioloş.

Întrebat dacă auditul va viza inclusiv contractele pentru dezinfectanţi, premierul a răspuns: "Da, contracte pentru dezinfectanţi, pentru biocide. În primul rând pe astea ne concentrăm, pentru că pe astea am informaţii acum, anumite informaţii care să ne permită să lansăm anumite piste (...). Sunt unele informaţii pe care le-am primit care datează de un an sau doi, dar o să verificăm totuşi modul în care au fost elaborate specificaţiile tehnice şi au fost negociate contractele".

Cioloş, care ocupă interimar şi funcţia de ministru al Sănătăţii, a mai anunţat vineri că firmele producătoare şi cele care pun pe piaţă produse biocide vor trebui să aibă şi un al doilea certificat de analiză a acestor produse de la un laborator acreditat, în acest sens urmând să fie modificat un ordin al ministrului Sănătăţii.

"O să publicăm astăzi sau luni cel târziu şi Ordinul de ministru 10 modificat, prin care o să cerem firmelor producătoare şi celor care pun pe piaţă produse biocide să vină cu un al doilea certificat de analiză de la un laborator acreditat tocmai pentru a avea această posibilitate de comparaţie şi a evita situaţiile în care firmele îşi fac această acreditare în propriile laboratoare, chiar dacă ele sunt acreditate", a spus Dacian Cioloş după o vizită de lucru la Ministerul Sănătăţii.

Acesta a precizat că săptămâna viitoare vor fi realizate şi proceduri noi în privinţa achiziţiilor publice ale biocidelor.

"Până la sfârşitul săptămânii viitoare o să venim cu proceduri noi legat de achiziţiile publice ale biocidelor. Se lucrează în momentul de faţă la nişte specificaţii tehnice standard care vor sta la baza unui ordin al preşedintelui ANAP, pe baza cărora se vor face aceste achiziţii tocmai pentru a evita probleme care au apărut şi în trecut de anumite contracte cu dedicaţii. Şi am cerut totodată conducerii ministerului să îmi facă o evaluare şi cu alte tipuri de achiziţii care se pot face pe baza aceloraşi proceduri standardizate, pentru mai multă transparenţă şi pentru mai multă claritate", a explicat Dacian Cioloş.

Premierul a mai spus că va fi modificat şi un ordin privind standardele şi normele pentru testele de sanitaţie.

"Am cerut totodată pentru săptămâna viitoare şi modificarea unui Ordin, 261 din 2007, cu standardele şi normele pentru testele de sanitaţie, pentru că aceste teste se fac, dar fără să existe nişte referinţe şi nişte indicatori de referinţă atunci când se fac. Există nişte norme europene de mai multă vreme (...) legat de aceste lucruri care pot sta la baza updatării acestui ordin. Imediat ce acest ordin va fi updatat cu aceste noi standarde, vom trece şi la testele de sanitaţie încrucişate, într-o primă fază la o parte dintre spitalele care au fost cu probleme. Ne interesează mai ales acele secţii din spitale şi zone din spitale care sunt cel mai expuse sau care riscă să expună bolnavii cel mai mult", a arătat primul ministru.

Cioloş: "Modificăm ordinul privind contractele directorilor de spitale; îi vom stimula să informeze asupra infecţiilor nosocomiale"

Ordinul privind contractele de management ale directorilor de spitale va fi modificat, astfel încât aceştia să fie stimulaţi să informeze asupra infecţiilor nosocomiale, a mai anunţat vineri Cioloş.

"Săptămâna viitoare o să modificăm şi (...) un ordin de ministru cu contracte de management pentru directorii spitalelor, prin care să îi stimulăm pe aceştia să informeze asupra infecţiilor nosocomiale", a spus premierul.

Acesta, care a preluat şi funcţia de ministru interimar al Sănătăţii, a precizat că se are în vedere şi ameliorarea statutului epidemiologilor în spitale, pentru ca aceştia să nu fie sub presiunea conducerii spitalelor.

"Am cerut să vedem şi cum putem ameliora statutul epidemiologilor în spitale, pentru ca aceştia, la fel, să fie incitaţi să aibă un suficient grad de autonomie, de independenţă, care să le permită să raporteze atunci când sunt probleme şi să nu fie sub presiunea conducerii spitalelor", a explicat Dacian Cioloş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. tu lucrezi sau te faci ca lucrezi?

    Baga-i la bulau daca nu-i poti ghilotina pe porcii astia, confisca-le averile si-i vedea ca totul se rezolva. Fii serios, nu umbla dupa cai verzi pe pereti!

    Stiind ca diluau de n ori si vindeau de cu n ori mai mult decit cu cit cumparau, ce salarii dadeau angajatilor porcii astia de la Hexi? Po0rcii astia, mai mult sexi decit hexi si mai mult porno decit sexi! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb