CRIZA FORŢEI DE MUNCĂ ÎN CONSTRUCŢII - PROVOCĂRI ŞI SOLUŢII / MIHAELA TOADER, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE "Şi România, şi Europa se confruntă cu o problemă structurală: forţa de muncă"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 14 noiembrie 2017

"Şi România, şi Europa se confruntă cu o problemă structurală: forţa de muncă"

"Sistemul educaţional nu pregăteşte tinerii suficient pentru o integrare optimă pe piaţa muncii"

Atât ţara noastră, cât şi Europa se confruntă cu o problemă structurală, iar aceasta este forţa de muncă, susţine Mihaela Toader, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, care atrage atenţia că unii cetăţeni nu sunt dispuşi să muncească, dar nici la şcoală nu dobândesc competenţele necesare ca să intre pe piaţa muncii.

Domnia sa a declarat ieri: "La nivelul Europei există o preocupare continuă pentru existenţa unei forţe de muncă calificate.

Pentru că, într-adevăr, avem categorii sociale care au ponderea cea mai mare în numărul şomerilor şi inactivilor, respectiv tinerii între 16 şi 24 de ani care nu se află în nicio formă de ocupare profesională sau învăţământ. Practic, ei sunt dispăruţi din registrele oricărui stat membru".

Conform oficialului din minister, unul dintre vinovaţii pentru această situaţie este sistemul educaţional, care nu pregăteşte tinerii suficient pentru o integrare optimă pe piaţa muncii.

"Toată Europa se confruntă cu această problemă, în funcţie de nivelul de dezvoltare al fiecărei ţări. Este şi problema nivelului educaţional. Cei care rămân în şcoală nu dobândesc competenţele necesare pentru a putea intra pe piaţa muncii şi pentru a face această tranziţie de la şcoală la piaţa muncii", a spus doamna Toader, precizând: "Sunt extrem de îngrijorătoare statisticile care arată că avem cetăţeni care nu sunt dispuşi să muncească. Nu sunt dispuşi deloc să muncească din varii motive şi cred că aici trebuie să fie rolul nostru, al statului şi, în parteneriat cu mediul de afaceri, pentru că nu este normal să stigmatizăm, să spunem că nu vrea să muncească pentru că este leneş. Noi, în spate, avem rolul nostru. Fie curricula nu este suficient de adaptată, fie nivelul de sărăcie nu permite accesul la educaţie. Avem situaţii extrem de multe şi de grave unde, din pricina excluziunii sociale, acestor copii le este interzis sau le este extrem de dificil accesul la educaţie".

În opinia Mihaelei Toader, piaţa muncii din ţara noastră nu este în toate cazurile corectă. Domnia sa a subliniat: "Avem angajatori - care sunt puţini - dar care nu se desfăşoară în mod corect pe o piaţă concurenţială, în detrimentul celor extrem de corecţi, care nu pot intra într-o astfel de competiţie neloială. Şi poate că nici de partea statului politicile nu sunt suficient de flexibile, astfel încât să poţi să răspunzi imediat unor nevoi care apar intempestiv sau realizezi că un sector are un nivel de creştere, cum este sectorul construcţiilor acum, după criza din anii 2009-2011. Acum, sectorul este pe un trend ascendent - nu neapărat construcţiile mari, infrastructura mare, cât cele de birouri, clădiri, locuinţe private".

Pe de altă parte, Mihaela Toader a amintit că în absorbţia de fonduri europene se simte lipsa de pregătire de noi proiecte mari de infrastructură. "Nu avem un portofoliu de proiecte noi pregătite care să vină şi să ia locul celor care vor ieşi din portofolii şi îşi vor termina ciclul de finanţare".

Fonduri europene de 550 milioane euro pentru angajatorii de şomeri şi tineri

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a lansat mai multe ghiduri privind accesarea fondurilor europene în valoare totală de 550 de milioane de euro pentru firmele care vor să angajeze şomeri şi tineri, în special din mediul rural, a declarat Mihaela Toader, adăugând: "Pe piaţa forţei de muncă, oferim o mare parte de finanţare. Vineri au fost lansate la finanţare, au fost deja la consultare publică, o serie de ghiduri care vizează sprijinirea forţei de muncă prin servicii de formare profesională, certificare a competenţelor şi prime de mobilitate, prime de stabilitate, subvenţii pentru angajatorii care angajează şomeri de lungă durată, în special din mediul rural, precum şi tineri, apeluri deschise în valoare totală de 550 de milioane de euro. Sperăm ca antreprenorii să se bucure de această finanţare, pentru că încercăm să preluăm o parte din costurile cu ucenicia, cu angajarea sau cu mobilitatea pentru o parte din cei care angajează şomeri".

Doamna Toader a subliniat că acestea sunt scheme de granturi, iar contribuţia privată este mică, sub 5%. Aceste apeluri pentru finanţare sunt deschise până în luna ianuarie.

Mihaela Toader a spus: "Mediul rural în România este afectat de mai multe condiţii greu de abordat: pe de o parte, ai lipsa diversificării, cei de acolo nu au unde să se angajeze, ai lipsa de formare şi mai sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în propria gospodărie. Aceştia nu figurează în înregistrările ANOFM sau ale Ministerului Muncii, nu le cunoaştem nivelul de calificare, nu ştim profilul pe care îl au sau la ce ar putea ei să fie buni, pentru că sunt convinsă că orice om poate să fie bun la ceva".

Mihaela Toader: "Principala cauză a lipsei de apetit pentru fondurile de coeziune este birocraţia. Politica de coeziune a devenit un lung şir de hârtii pe care toţi cei implicaţi trebuie să-l facem".

Mihaela Toader: "Vrem ca investiţiile să nu mai fie diferenţiate în funcţie de sursa de finanţare. Toate investiţiile trebuie să meargă după aceleaşi reguli. Nu contează din ce bani se plăteşte o investiţie - beneficiarul sau constructorul nu ar trebui să fie interesat de unde vin banii. Acest lucru poate fi asigurat când regulile sunt uniforme, când toate investiţiile sunt canalizate sau coordonate de la nivelul unei strategii naţionale, cu componenta ei regională, locală etc".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. muncitori disponibili pe piata constructiilor sunt, dar nu avem patroni care sa plateasca salariul real,numai prin africa mai sunt patroni care pun muncitori sa lucreze 10- 12 ore pe zi si in conditii mizere, fara echipament, fara utilaje, si cu unelte ca in epoca de piatra, patroni made in romania vor doar contracte la preturi mai mari ca in europa de vest dar in schimb cauta sclavi, nu muncitori

    1. Itm-ul inchide ochi.

    Daca nu vor mai fi constructori nu vom mai construi nimic indiferent de sursa si valoarea fondurilor alocate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb