Criza forţei de muncă muşcă adânc din domeniul construcţiilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Construcţii / 3 noiembrie 2017

Criza forţei de muncă muşcă adânc din domeniul construcţiilor

CSC: "Tinerii nu sunt doritori să înveţe meserie, programa şcolară nu acoperă toate activităţile specifice, iar cadrele didactice nu sunt specializate în domeniu"

Criza forţei de muncă îşi pune amprenta din ce în ce mai accentuat în toate domeniile economiei noastre, jucătorii din sectorul construcţiilor, dar nu numai, plângându-se frecvent de lipsa muncitorilor din domeniu.

Ovidiu Iliescu, directorul general al Casei Sociale a Constructorilor (CSC), a subliniat, ieri, într-o întâlnire restrânsă cu câţiva jurnalişti din presa de specialitate, că la baza piramidei participanţilor la proiectele din construcţii stă forţa de muncă: "Degeaba avem proiecte, finanţare de la UE, cadru competent, dacă nu avem forţă de muncă, nu ne formăm oameni calificaţi, nu ştim să-i instruim şi să-i păstrăm".

Potrivit specialiştilor din domeniu, pentru anul viitor ar fi nevoie de 600.000 de oameni pentru proiectele din construcţii, iar noi nu dispunem, acum, nici de 400.000 de persoane în domeniu.

Reprezentanţii CSC consideră că, mai degrabă, ar trebui să aducem forţă de muncă din afara ţării.

"Patronii sunt puternici prin ceea ce sunt, dar mai ales prin angajaţii lor", subliniază sursele citate.

Iulian Negru, şeful Departamentului Juridic din cadrul CSC, a menţionat că dialogul social este extrem de important în acest sector, precizând că este nevoie de o colaborare şi o apropiere între structurile patronale şi sindicale. Domnul Negru a menţionat, recent: "Sindicaliştii nu trebuie să sperie patronatele. Este foarte important dialogul social şi colaborarea între patronate şi sindicate, comunicarea între cele două părţi, iar afilierea la Casa Socială a Constructorilor oferă firmelor în primul rând protecţie socială, dar şi posibilitatea să contribuie la realizarea legislaţiei din domeniu".

Firmele din construcţii evită să se pună la aceeaşi masă şi să vină la aceleaşi licitaţii, însă este necesar ca ele să coaguleze, să se adune, să înţeleagă faptul că există parteneri sociali în sindicate, a spus, ieri, Iulian Negru, menţionând: "Nu se mai promovează de mult lupta sindicală, ci dialogul social. Avem tot interesul ca firmele să meargă bine, suntem dornici să îi susţinem pe patroni, să devenim un punct de dialog şi să identificăm soluţii împreună cu partea publică".

Reprezentanţii CSC au adus în discuţie şi situaţia şcolilor tehnice profesionale pentru ramura de construcţii. Conform surselor citate, numărul elevilor este mult mai mic decât numărul locurilor alocate pentru specializările în construcţii, tinerii nu sunt doritori să înveţe aceste meserii, iar programa şcolară nu acoperă toate activităţile specifice, cadrele didactice nefiind specializate în domeniu.

Reprezentanţii domeniului subliniază faptul că, deşi sunt angajatori care plătesc pentru pregătirea profesională, oamenii, după ce se specializează, pleacă în afara ţării.

Un loc de muncă în construcţii generează zece locuri de muncă în economie, au mai spus reprezentanţii CSC, precizând că, prin menirea sa, Casa Socială a Constructorilor asigură protecţie socială pe timp de iarnă lucrătorilor din construcţii. Această protecţie socială constă în plata unei indemnizaţii reprezentând 75% din salariul de bază brut şi achitarea contribuţiilor specifice salariului către bugetele statului.

Ovidiu Iliescu a menţionat, ieri, că, prin protecţia socială, este descurajat lucrul în construcţii în condiţii nefavorabile, cum ar fi în perioade cu îngheţ, angajatorii nefiind obligaţi să-şi mai consume fondul de salarii în timp de iarnă, iar bugetul de şomaj înregistrând o economie în această perioadă.

"Ne gândim dacă să extindem perioada de protecţie socială de la 90 de zile la 120 de zile din cele cinci luni ale sezonului rece", a mai spus domnul Iliescu, menţionând că o creştere a fondului CSC ar conduce la creşterea fondului salarial şi, deci, la majorarea sumelor colectate din impozitele pe salarii: "Avem nevoie de modificările unor legi în domeniu pentru ca să reuşim să majorăm fondul financiar al Casei".

CSC a fost înfiinţată şi îşi desfăşoară activitatea în baza unei legi organice a statului român, Legea nr. 215/1997, "asigurând o protecţie socială reală salariaţilor din sectoarele de construcţii şi materiale de construcţii, în perioada timpului nefavorabil", ne-a declarat, recent, Ovidiu Iliescu, precizând: "În cei 19 ani de funcţionare, organizaţia noastră a acordat protecţiei socială unui număr de 463.430 de salariaţi din sectoarele de activitate construcţii şi producerea materialelor de construcţii, eliminând conflictele sociale, protejând şi stabilizând forţa de muncă calificată şi formaţiile de lucru din cele două sectoare de activitate, asigurând continuitatea lucrărilor după perioada de iarnă cu aceiaşi salariaţi, constituindu-se în «roata de rezervă» a societăţilor de construcţii în toţi aceşti ani, inclusiv în perioada crizei economico-financiare, fiind, în acelaşi timp, un contribuabil important la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale şi la fondurile speciale".

Principalele surse de finanţare pentru protecţia socială, stabilite prin legea Casei Sociale a Constructorilor, se împart în două categorii - contribuţiile membrilor CSC, respectiv 1% din salariul de bază brut al salariaţilor şi 1,5% din valoarea producţiei de construcţii/montaj realizate şi încasate de societăţi (taxă deductibilă) şi cota de 0,5% din valoarea devizului de construcţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu carte de munca ei mai ales fara sau cu 2 h.

    Profesori f prost platiti cum credeti ca scot cevabun? 

    Sa plece dincolo!

    Protectia de care se mentioneaza in practica nu am auzit-o. 

    Nu mai sunt doritori sa munceasca cu 1500 de lei pe luna, cu care nu mai poti face nimic. Tinerii pleaca in Vest, iar noi vom primi migranti musulmani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb