Criza ne afectează pe toţi!

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Fondul Proprietatea / 12 noiembrie 2008

Daniela Lulache: "FP nu a fost consultat în elaborarea proiectului Compania Energetică Naţională".

Daniela Lulache: "FP nu a fost consultat în elaborarea proiectului Compania Energetică Naţională".

(Interviu cu Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea)

Reporter: Cum este afectat Fondul Proprietatea de criza economică internaţională? Preconizaţi o scădere a profitului în 2008 sau chiar pierderi?

Dana Lulache: Având în vedere aspectele legate de globalizare şi relaţiile economice internaţionale, orice agent economic va fi afectat de o criză economică de asemenea amploare. Criza afectează FP atât în mod direct, cât şi în mod indirect; totuşi, nu toate efectele sunt negative. Putem spune că noi considerăm că gradul de interes al potenţialilor administratori de fond va spori, pentru că afacerile acestora sunt afectate în ţările de bază, iar un mandat de administrare de active pentru un fond de investiţii de talia FP nu poate fi decât binevenit, pentru atingerea obiectivelor unui manager de fond, în materie de ţinte de buget. În ceea ce priveşte influenţele directe asupra listării FP, dacă presupunem că MEF va oferi spre vânzare, în cadrul ofertei publice secundare, circa 10% din capitalul FP, atunci vorbim de minimum 400 de milioane de euro care trebuie atrase din piaţă, de la investitori ins­tituţionali şi individuali. Evident că aceasta ar fi cea mai mare ofertă derulată în România, până acum, la o distanţă semnificativă de oferta care va fi deţinut locul I, la acea dată (Transgaz).

Atragerea unei astfel de sume de pe piaţa de capital locală şi internaţională va fi totuşi o provocare deosebită pentru orice intermediar care va avea mandatul de listare;

Companiile din portofoliul FP sunt afectate în mod direct de criza economică şi financiară prin restrângerea cererii globale, creşterea costului finanţărilor şi dificultatea în a obţine finanţări (prin piaţa de capital sau prin credite) - situaţie care va afecta direct profitul acestora, planurile de dezvoltare şi valoarea lor de piaţă. În cazul companiilor listate, efectul este şi mai vizibil având în vedere că, deşi analiza fundamentală indică faptul că unele din companii sunt subevaluate de piaţă, jocul cererii şi ofertei a dus unele preţuri/acţiune la minime istorice;

Anticipăm atingerea ţintelor de profit operaţional stabilite prin bugetul de venituri şi cheltuieli (profitul net estimat pentru 2008 este de 414 milioane lei, în creştere cu aproape 1/3 faţă de anul anterior). Totuşi, având în vedere că nu au putut fi estimate, în avans, eventuale ajustări pentru deprecierea imobilizărilor financiare (participaţiile FP), este posibil ca aceste ajustări (provizioane pentru depreciere) să influenţeze negativ profitul estimat pentru 2008.

Reporter: O parte dintre companiile la care Fondul are deţineri sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile lor înregistrând scăderi şi de peste 60% din valoare. Cum se reflectă aceste deprecieri asupra FP? Este posibil să acordaţi dividende mai mici anul viitor? Veţi mai face provizioane pentru unele companii listate?

Dana Lulache: FP are în portofoliu şi companii listate, iar dintre cele mai importante, ca pondere, menţionăm: Petrom, Transelectrica, Alro şi Transgaz. Fără a generaliza, unele scăderi de preţ la BVB au fost, mai degrabă, generate de criza financiară internaţională, de retragerea unor investitori de pe piaţa de capital - ceea ce a generat presiune la vânzare şi asupra preţurilor - şi de o lichiditate scăzută a titlurilor. Evident, preţul pe acţiune este un indicator important pentru determinarea valorii unei companii, dar este influenţat în timp de lichiditatea titlurilor respective, raportul cerere-ofertă etc; elementele fundamentale de evaluare tind să conteze mai puţin, în această perioadă.

FP are angajaţi doi evaluatori în prezent (PwC Management Consulting şi Darian Rom Suisse) care evaluează toate participaţiile FP (evaluarea este în curs şi estimăm că până la sfârşitul anului va fi încheiată evaluarea tuturor acestor participaţii). În cazul evaluării la valoarea de piaţă, se ţine cont de mai multe aspecte: se aplică cel puţin două metode de evaluare, se ţine cont de mărimea pachetului de acţiuni deţinut, se aplică discounturi legate de deţineri minoritare sau pentru lipsa de lichiditate etc.

Metoda comparaţiilor de piaţă este doar una din metodele de evaluare utilizate (cu referire la preţul acţiunilor).

În cazul în care valoarea de piaţă a participaţiilor (luate în mod individual) este mai mică decât costul la care au fost înregistrate aceste participaţii, în situaţiile financiare ale FP, atunci trebuie recunoscut un provizion prin contul de profit şi pierderi (ajustare pentru deprecierea activelor). Este deci posibil ca atunci când se va face evaluarea eventualelor ajustări pentru depreciere, la finele lunii decembrie 2008, pentru situaţiile financiare anuale, acestea să aibă un impact semnificativ asupra rezultatului anual.

În situaţiile financiare pe 2007, publicate de FP, sunt disponibile şi valorile contabile la care sunt recunoscute cele mai importante participaţii (ex. Petrom), astfel încât oricine poate face comparaţii

directe, prin referire la valorile curente de piaţă ale unor acţiuni din portofoliul FP.

Reporter. FP ar putea fi o atracţie pentru marii investitori străini şi români în condiţiile crizei financiare. Aţi primit astfel de semnale? Putem corobora interesul unor astfel de investitori cu concentrarea deţinerilor (scăderea numărului de acţionari privaţi şi creşterea ponderii participaţiei lor la Fond) vizibilă în ultimele luni?

Dana Lulache: FP este o atracţie atât pentru investitorii români, cât şi pentru cei străini. Într-adevăr, putem considera dovezi în acest sens mutaţiile înregistrate în structura acţionariatului FP. Dar şi mai elocvent este interesul arătat de numărul şi calitatea celor interesaţi de preluarea mandatului de administrator al Fondului care - să nu uităm!, sunt şi cei mai mari investitori globali. Tot pentru confirmarea interesului pe care îl suscită acest proiect, pot fi menţionate rapoartele de analiză, din ce în ce mai numeroase, realizate de instituţii specializate şi care, evident, se adresează investitorilor instituţionali, investitorilor sofisticaţi.

Reporter: Care este legătura dintre FP şi Compania energetică internaţională? A fost consultată conducerea Fondului la elaborarea Ordonanţei prin care se decide înfiinţarea Companiei, având în vedere că unele societăţi la care Fondul are deţineri vor intra în componenţa Companiei? Ar fi, în vreun fel, prejudiciate interesele acţionarilor Fondului, de modul în care se plănuieşte înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale?

Dana Lulache: FP nu a fost consultat în elaborarea proiectului Compania Energetică Naţională.

De altfel, conform ordonanţei, cel puţin deocamdata, are loc doar un transfer al unor participaţii dintr-un buzunar al statului, în altul: de la MEF la AVAS şi, ulterior, la Electrica. Nu putem discuta despre un impact direct asupra Fondului. Din punctul de vedere al efectelor indirecte, este prematur să comentăm; informaţiile disponibile referitoare la schimbările generate şi modul de implementare a acestora sunt foarte puţine.

Reporter: A dat Fondul Proprietatea în judecată Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru litigiul privind "Nuclearelectrica"? Ce va face Fondul pentru rezolvarea neînţelegerii pe care o are cu statul român privind banii primiţi în urma privatizării BCR?

Dana Lulache: Prin dispoziţiile pct. 1.8 din Anexa la Legea nr.247/2005 s-a reglementat obligaţia Ministerului Economiei şi Comerţului de a transfera un pachet de acţiuni, reprezentând 20%

din capitalul social al S.N. Nuclearelectrica S.A., către Fondul Proprietatea. În perioada decembrie 2005 - noiembrie 2007, au avut loc două majorări de capital social la Nuclearelectrica - majorări în urma cărora cota deţinută de Fondul Proprietatea s-a diluat la aproximativ 9%. În interpretarea noastră, în realizarea acestor majorări nu au fost respectate drepturi conferite Fondului, prin prevederile Legii nr. 31/1990.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 69/2008 a venit să clarifice problema participaţiei Fondului la Nuclearelectrica. Astfel, potrivit art. 1 din actul normativ invocat "se actualizează participaţia la capitalul social deţinută de aceasta la Societatea Naţională "Nuclearelectrica" - S.A., luând în considerare majorările şi diminuările succesive de capital social înregistrate de Societatea Naţională "Nuclearelectrica" - S.A. la oficiul registrului comerţului, începând cu data de 1 februarie 2006 şi până la data de 13 noiembrie 2007, cu excepţia majorării de capital efectuate în baza Legii nr. 297/2006 pentru aprobarea preluării de către Societatea Naţională "Nuclearelectrica" - S.A. de rezerva de stat a cantităţii de 315,0 tone apă grea, necesară punerii în funcţiune a Unităţii 2 CNE Cernavodă." . Implementarea prevederilor acestui act normativ va duce participaţia Fondului la 17,64% din capitalul social al Nuclearelectrica. Rămâne însă nerezolvată o diferenţă de aproximativ 3% din capitalul social al Nuclearelectrica (până la 20% - procentul reglementat de Legea nr. 247/2005).

Evident intenţia noastră este să urmărim, în continuare, prin toate mijloacele legale, recuperarea acestei cote.

Adunarea generală a acţionarilor Nuclearelectrica, în cadrul căreia va fi aprobată implementarea prevederilor OUG nr. 69/2008, este programată pentru data de 13.11.2008.

Acţiunea în instanţă împotriva Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru creanţa deţinută de Fondul Proprietatea asupra statului român, provenită din privatizarea Băncii Comerciale Române a fost depusă la Tribunalul Bucureşti, Secţia Comercială, la data de 01.10.2008 primul termen fiind stabilit pentru data de 20.11.2008.

Dana Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea, a avut amabilitatea să ne împărtăşească, într-un interviu, opiniile sale referitoare la efectele crizei internaţionale asupra Fondului Proprietatea. Doamna Lulache ne-a lămurit şi în legătură cu câteva dintre problemele FP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb