CRIZA POLITICĂ / BROKERII: "Bursa nu este, deocamdată, afectată de situaţia politică"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2021

"Bursa nu este, deocamdată, afectată de situaţia politică"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Bursa se află pe un trend ascendent şi, în opinia mea, nu există semnale clare pentru o scădere importantă a pieţei"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Mă aştept ca BET să oscileze într-un interval destul de strâns, undeva între -3% şi +3%, în următoarele câteva luni"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Ca scenariu principal, aş miza pe o creştere reziduală de 5-7% în ceea ce a mai rămas din anul curent"

Preţurile principalelor acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu sunt, cel puţin deocamdată, afectate de situaţia politică din ţară, spun brokerii consultaţi de ziarul BURSA, care consideră că există premise importante ca trendul ascendent pe care se află principalii indici generali de la BVB să îşi continue creşterea sau să intre într-o fază de consolidare, până la finalul anului.

Variaţii reduse pentru indici, în plină criză politică

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Deocamdată, bursa pare decuplată de evenimentele care au loc în acest moment pe scena politică. De obicei fondurile, care au şi cea mai mare forţă în piaţă, reacţionează mai agresiv faţă de evenimente de asemenea natură. Dar, din ceea ce se vede până acum în evoluţia bursei, probabil că deocamdată nu există o îngrijorare privind evoluţia situaţiei politice".

Luni, şapte din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti au încheiat sesiunea de tranzacţionare în creştere, într-un climat cu aprecieri în pieţele europene, în vreme ce ieri, după un început de şedinţă în apreciere, indicii au încheiat şedinţa în scădere, în contextul unor deprecieri în Europa.

Brokerul de la Estinvest a adăugat: "Sigur că deocamdată lucrurile nu sunt foarte clare şi în fiecare zi apar informaţii şi evenimente noi. Astfel că, nu este exclus ca, în următoarele zile, dacă lucrurile se precipită, să vedem reacţii diferite în piaţă".

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Dacă situaţia degenerează şi se ajunge la alegeri anticipate, atunci mă aştept la scăderi ale pieţei de 7-8%; dar mi se pare puţin probabil"

"Bursa nu este, deocamdată, afectată de situaţia politică"

Nici Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, nu vede bursa afectată, deocamdată, de criza politică din ţară. "Dar, dacă situaţia degenerează şi se ajunge la alegeri anticipate, atunci mă aştept la scăderi ale pieţei (n.r. ale indicelui BET) de 7-8%. Dar mi se pare puţin probabil", ne-a spus brokerul.

De altfel, în absenţa unui asemenea scenariu politic în plan intern sau a înrăutăţirii situaţiei macroeconomice în plan extern, care este posibil să ducă la scăderi semnificative ale cotaţiilor ţinând cont de nivelul ridicat la care se găsesc preţurile acţiunilor, brokerul nu mizează pe o volatilitate mare a indicelui BET în următoarele luni, chiar până la finalul anului.

"Dacă ne uităm la componenţa indicelui vedem că băncile, care au avut rezultate financiare bune, au ponderi mari. În cazul Băncii Transilvania urmează ex-date pentru acţiuni gratuite dar şi AGA pentru dividende. Iar pentru BRD mă aştept la un dividend special poate prin luna noiembrie. Aşa că nu văd influenţe negative, chiar dacă avem mişcări în plan politic", ne-a spus Dragoş Mesaroş.

De asemenea de la Petrom, care va intra în indicii de pieţe emergente ai FTSE, brokerul se aşteaptă la rezultate în creştere în trimestrul al treilea, iar Fondul Proprietatea a avut rezultate foarte bune în prima jumătate a anului, peste aştepări, elemente de natură să suţină preţurile acţiunilor. De la Romgaz, Mesaroş se aşteaptă la o îmbunătăţire a rezultatelor în următoarele două trimestre, la fel şi de la Nuclearelectrica, care va beneficia de preţul energiei.

"Iar toţi aceşti emitenţi au o pondere cumulată de peste 70% în indice", ne-a spus brokerul, care a conchis: "Mă aştept ca BET să oscileze într-un interval destul de strâns, undeva între -3% şi +3%, în următoarele câteva luni".

Marcel Murgoci, Estinvest: "Deocamdată nu sunt mesaje clare privind o eventuală modificare a ratelor de dobândă de politică monetară"

"Bursa nu este, deocamdată, afectată de situaţia politică"

În opinia lui Marcel Murgoci, ce conduce operaţiunile de la Estinvest, nu există semnale clare care să indice o scădere importantă a principalelor acţiuni de la BVB.

"După cum am mai spus, sunt două elemente care în opinia mea ar putea să ameninţe trendul de creştere al pieţei. În primul rând este vorba despre manifestările pandemiei. Se vorbeşte despre un nou val, care ar putea să aibă repercusiuni asupra unor activităţi economice. Nu neapărat un nou «lockdown», dar anumite probleme în circuitul economic care să afecte unele companii. De asemenea, pot exista cauze macro", ne-a spus brokerul de la Estinvest.

În opinia sa, circumstanţele economice din plan extern se regăsesc într-o anumită măsură şi la noi. "Adică există o situaţie economică clar îmbunătăţită faţă de cea de anul trecut, dar cu inflaţie în creştere. Inflaţia este urmărită de fiecare bancă centrală, iar semnalul din partea băncilor este că vor începe să ia uşor mâna de pe economie, în sensul că nu vor mai pompa bani. Dar, deocamdată nu sunt mesaje clare privind o eventuală modificare a ratelor de dobândă de politică monetară", a spus Marcel Murgoci, adăugând: "Bursa se află pe un trend ascendent şi, în opinia mea, nu există semnale clare pentru o scădere importantă a pieţei".

Alin Brendea, Prime Transaction: "Deşi există semne clare ale unei inflaţii în creştere, concurenţa pieţei monetare este, pentru moment, inexistentă"

"Bursa nu este, deocamdată, afectată de situaţia politică"

Referitor la perspectivele indicilor de la BVB până la finalul anului, Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction, este de părere că bursa noastră începe toamna acestui an sub auspicii mai degrabă pozitive.

"Pieţele bursiere dezvoltate, la fel ca cea românească, sunt în zona maximelor istorice. Creşterea economiei româneşti este accelerată, fiind reflectată în mod clar şi în rezultatele companiilor listate (cu excepţia unor companii de stat a căror inerţie arhicunoscută determină o conectare mai greoaie la un mediu economic favorabil). Deşi există semne clare ale unei inflaţii în creştere, concurenţa pieţei monetare este deocamdată inexistentă, atât timp cât dobânzile din piaţa monetară rămân în zona minimelor istorice, sub influenţa băncilor centrale care văd inflaţia din ultimele luni ca un fenomen tranzitoriu", a scris brokerul în editorialul său de la finele săptămânii trecute.

Dar, există şi suficiente riscuri pentru ca investitorii să rămână prudenţi, consideră directorul de la Prime Transaction.

"În principal, lipsa corecţiei unui trend bursier prelungit de creştere este un factor care ar trebui să îngrijoreze. Infirmarea tezei privind inflaţia tranzitorie şi accelarea acesteia ar putea reprezenta un inamic puternic al maximelor bursiere internaţionale. Impactul, peste aşteptări, asupra economiilor dezvoltate, a limitărilor impuse de noul val al pandemie Covid-19 ar putea, de asemenea, afecta negativ puternic sentimentul investitorilor", spune brokerul.

Pe plan intern o criză politică reală, cu efecte economice concrete, creşte riscul unui scenariu negativ pentru evoluţia acţiunilor. La fel, implementarea deficitară a mult aşteptatului PNRR - văzut ca principal vector de creştere economică pentru următoarea perioadă, poate reprezenta o ameninţare pentru evoluţia pieţei bursiere, susţine Alin Brendea.

"Ca de obicei, avem argumente importante pentru scenarii diferite. Ca scenariu principal, aş miza pe o creştere reziduală de 5-7% în ceea ce a mai rămas din anul curent, deşi pronosticurile în perioade de înaltă incertitudine, aşa cum încă traversăm în prezent, sunt încercări riscante", spune brokerul de la Prime Transaction, care a conchis: "Prezenţa în piaţa buriseră va rămâne benefică pentru investitori, aşa cum a fost în acest an pentru o bună parte dintre ei. Însă, pe măsură ce atingem noi maxime bursiere, iar normalizarea completă a economiei începe să se profileze, vom fi obligaţi să devenim mult mai prudenţi pe măsură ce materializarea unora din riscurile enumerate mai sus va deveni mult mai probabilă".

De la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, indicele BET a avut un avans de 26%, iar BET-XT de 24,5%. BET-TR, ce ia în calcul şi dividendele alocate de companiile ce compun coşul de acţiuni, s-a apreciat cu aproape 32%, în timp ce BET-XT-TR a avut o creştere de 30%, indicii având traiectorii ascendente fără corecţii severe.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Profiturile sunt in crestere, inca exista bani ieftini chiar si dupa o potentiala crestere de dobanda de 1%, iar PNNR a fost depus si foarte probabil va fi aprobat, deci influentele politice nu mai conteaza deocamdata. Daca covidul va fi gestionat rezonabil, nici nu o sa ne dam seama daca avem guvern provizoriu sau nu.

    Totul depinde de extern. Când va veni marea scădere acolo se va vedea și la noi.

    Atentie la VIX, dacă trece de 30 e problema, altfel tot înainte !

    BVB nu are maturitatea altor burse si nici nu este conectata în aceiași măsura cu piețele internaționale, nici chiar cu situația politica. Oamenii care au bani si vor sa investească pe BVB (de fapt fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori ... pentru ca sunt obligate sa ii investească pe BVB si nu in afara tarii) o vor face indiferent dacă pica guvernul sau nu. Si titlurile cam aceleași sunt, nu au prea multe opțiuni, deci mămăliga va continua sa se umfle.

    1. Asa este peste tot, fondurile de pensii investesc in piata locala marea majoritate a banilor. Au investit unii de la noi in wirecard si nu a iesit bine.

      Nu chiar, am pensie privata în alta țara și nu exista restricții de genul asta (iți poți alege singur fondul și plaja este larga, opțiuni cu expuneri pe bursele europene sau international ... sincer nici nu am văzut vreun fond sa aibă portofoliul doar în țara respectiva, cred ca e vorba și de gestiunea riscului, nimeni nu vrea sa fie expus doar pe o anumita piață). In Romania a fost necesara aceasta restricție ca altfel nu ar fi investit niciun leu pe BVB.

    Doar bursele tarilor guvernabile si guvernate pot fi afectate de situatia politica locala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb