• Coaliţia cancelarului Angelei Merkel riscă să piardă majoritatea parlamentară
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, lider al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), intenţionează să demisioneze în condiţiile în care noul plan al Uniunii Europene cu privire la gestionarea problemei migraţiei, respectiv acordurile bilaterale în acest sens încheiate săptămâna trecută de cancelarul Angela Merkel cu unele ţări au cauzat o criză în guvernul de la Berlin.
Conform presei străine, Seehofer este dispus să renunţe şi la conducerea partidului. Domnia sa a precizat: "Am spus ca voi face disponibile ambele posturi în cel mult trei zile".
Angela Merkel insistă asupra unor soluţii la nivel european privind migraţia, respingând o propunere a CSU privind înfiinţarea unor centre în apropierea frontierei germane, în care migranţii să fie instalaţi în timp ce li se analizează cererile de azil. Solicitanţii respinşi ar urma să fie trimişi înapoi în ţările lor de origine, direct din aceste centre.
Cancelarul spune, însă, că oprirea în mod unilateral a imigranţilor la frontieră ar putea "să trimită un semnal greşit partenerilor europeni".
Merkel, care este susţinută de conducerea CDU, consideră că situaţia din ţara sa este "foarte serioasă".
Fără CSU, coaliţia Angelei Merkel va pierde majoritatea parlamentară. Merkel ar putea să continue să guverneze fără CSU, dar va trebui să găsească un nou partener de coaliţie.
Horst Seehofer este dispus să îşi păstreze cele două funcţii dacă va ajunge la un acord cu Merkel pe tema migraţiei. Seehofer urma să aibă o întâlnire ieri seara cu liderii CDU, iar anterior acesteia îşi exprimase speranţa că părţile vor ajunge la un acord.
Duminică, Seehofer a discutat timp de mai multe ore cu liderii CSU despre rezultatele summitului UE privind soluţionarea crizei refugiaţilor, respingând varianta europeană propusă.
Seehofer, lider al CSU din 2008, deţine portofoliul de Interne de aproximativ trei luni. În cazul în care nu va demisiona, Merkel îl poate demite pe Seehofer dacă ministrul decide să implementeze planurile de oprire la frontieră a azilanţilor care sunt deja înregistraţi în alte ţări din UE.