• Dan Ioan Popescu, Marian Oprişan, Radu Mazăre, Gheorghe Copos, pe lista sesizărilor către autorităţi
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi-a propus, prin proiectul "Împreună împotriva corupţiei", sprijinit financiar de Programul Matra-KAP al Ambasadei Ţărilor de Jos din Bucureşti, să dezvolte acţiunile anticorupţie, precum şi cooperarea între jurnalişti şi organizaţiile neguvernamentale în vederea reducerii acestui fenomen. Radu Nicolae, coordonatorul Programului de Integritate Publică din cadrul CRJ, a făcut publice ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe cazuri de corupţie în care sînt implicaţi foşti şi actuali demnitari.
Spre exemplu, Dan Ioan Popescu, fost ministru al industriei în Guvernul Năstase, a fost reclamat de către CRJ la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la averea pe care a dobîndit-o în perioada 2001-2004. Fostul demnitar a dobîndit, în timpul mandatului, trei apartamente (suprafaţa totală a acestora fiind de 341,37 de mp, iar valoarea lor de impozitare de 2,1 miliarde de lei), 16.034 de mp de teren intravilan şi un autoturism în valoare de peste 30 de mii de euro.
Un alt caz semnalat este cel al lui Marian Oprişan, care, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, a întreprins demersurile pentru cumpărarea de către CJ Vrancea, în interesul domniei sale, a complexului turistic şi de agrement "Căprioara". CRJ arată că Marian Oprişan ar avea un interes personal patrimonial în această achiziţie, domnia sa şi rudele sale de gradul I deţinînd, conform surselor jurnalistice, peste 8 ha de teren în imediata apropiere a complexului "Căprioara". Pentru investigarea acestei situaţii, CRJ a sesizat Parchetul Naţional Anticorupţie.
Un alt caz de notorietate este cel al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Astfel, a fost sesizat Parchetul Naţional Anticorupţie în legătură cu retrocedarea unor suprafeţe de terenuri din Parcul Tăbăcăriei din Constanţa către SC "Holland Developement Group" SA. Pe aceste terenuri, societatea mai sus amintită a iniţiat proiectul Centrului de Agrement, Cultură şi Comerţ - Mall. Dispoziţiile de retrocedare ridică multe semne de întrebare, conform surselor jurnalistice.
Totodată, CRJ a sesizat cazul "Roşia Montană", arătînd că angajaţi ai companiei "Gold Corporation" fac parte din structurile de conducere ale Consiliului judeţean, unde promovează decizii în favoarea firmei canadiene, ceea ce denotă o stare de incompatibilitate. Întrucît a expirat timpul de acţiune de la momentul votului dat în Consiliu, pînă la înaintarea sesizării CRJ către prefect, acesta din urmă a răspuns că se află în imposibilitatea de a ataca în instanţă hotărîrile Consiliului judeţean.
CRJ mai semnalează că ministrul de stat Gheorghe Copos a refuzat să comunice informaţiile cerute în privinţa completării declaraţiilor de interese cu funcţiile, calităţile şi activităţile desfăşurate de rudele de gradul I şi soţi/soţii. În acest caz, CRJ va acţiona în instanţă, unde va solicita obligarea lui Gheorghe Copos la comunicarea informaţiilor cerute.
Raportul mai sus amintit prezintă acţiunile anticorupţie şi pro-transparenţă ale CRJ, ale colaboratorilor şi partenerilor săi. Începînd cu luna martie 2005, CRJ a trimis sesizări oficiale către PNA, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Camera Deputaţilor, Senat, prefecturi, Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală, multe dintre acestea fiind, în prezent, încă nerezolvate. Din opt cazuri sesizate la Parchet, doar trei au primit răspunsuri, potrivit afirmaţiilor reprezentanţilor CRJ.