Pe teritoriul ţării noastre va fi înfiinţată o facilitate logistică, un aşa-numit hub, care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina şi către ucraineni, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc ieri în contextul războiului care se desfăşoară în Ucraina. Membrii CSAT au mai decis intensificarea măsurilor pentru ajutorarea refugiaţilor din ţara vecină şi pentru gestionarea integrată a unui aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul ţării noastre.
"Am decis să intensificăm la nivel bilateral şi aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.
(...) Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acţiuni consolidate ale României pe cel puţin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice. În primul rând, creşterea capacităţii de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de faţă, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile şi nucleare civile. Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice şi trebuie puse în aplicare planuri de acţiune concrete la nivelul instituţiilor competente", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.
Menţionăm că este a doua şedinţă a CSAT de când Federaţia Rusă a invadat Ucraina. În precedenta şedinţă, din 24 februarie, preşedintele Iohannis afirma că ţara noastră "nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina", că autorităţile centrale sunt pregătite "să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina" şi că este nevoie de consolidarea consistentă a Flancului Estic al NATO.