CSM a avizat negativ iniţiativa legislativă a USR privind înfiinţarea unei "DNA a pădurilor"

M.A.
Miscellanea / 10 aprilie 2020

CSM a avizat negativ iniţiativa legislativă a USR privind înfiinţarea unei "DNA a pădurilor"

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, vineri, iniţiativa legislativă depusă în Parlament luna trecută de către USR pentru înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu care să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri şi nerespectarea normelor anti-poluare, transmite G4media.

Potrivit unui comunicat transmis de CSM, decizia a fost luată cu 10 voturi "pentru avizare negativă" şi 8 voturi pentru "avizare favorabilă cu observaţii".

Uniunea Salvaţi România a depus pe 9 martie la Parlament o iniţiativă legislativă privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), o instituţie pe modelul DIICOT şi DNA, care să activeze la nivel naţional şi să combată infracţiunile împotriva mediului înconjurător, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii USR Stelian Ion, Silviu Dehelean şi Cornel Zainea şi senatorii USR George Dircă, Allen Coliban şi Mihai Goţiu.

Potrivit iniţiativei, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va fi condusă de un procuror-şef, numit de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de posturi de procuror, 40 de posturi de specialişti, 270 de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, 40 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi 290 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară ce urmează a fi desemnaţi în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.

"Problemele de mediu din România sunt multe şi sunt grave, sunt cronice. Ştim de ele nu doar din cazurile de infringement deschise de Comisia Europeană, le vedem şi le simţim cu toţii. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual şi, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăşi suma de un miliard de euro. Vorbim de probleme pe calitatea aerului şi, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deşeurilor şi ştim atât de importurile ilegale de deşeuri, cât şi de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul şi ne poluează apele şi solul. Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracţionale organizate. Multe dintre ele sunt încadrate ca infracţiuni, dar foarte puţine persoane ajung să fie pedepsite şi de aceea avem nevoie de structuri specializate", a declarat senatorul USR Allen Coliban.

"Noi propunem înfiinţarea unei noi direcţii specializate în cadrul Parchetului General, pe modelul DIICOT, pentru că există o incidenţă foarte mare a infracţiunilor de mediu. După traficul de droguri, traficul de persoane şi traficul de arme, pe locul patru în lume se înregistrează infracţiuni care aduc atingere mediului înconjurător, fie că vorbim de poluarea apelor, poluarea solului, fie de tăierea ilegală a pădurilor şi braconaj, care a dus chiar la dispariţia unor specii. Este esenţial să avem o astfel de structură având în vedere şi situaţia cu care ne confruntăm în Bucureşti şi în întreaga ţară. Avem nevoie de procurori specializaţi care să lucreze în echipe mixte alături de specialişti de mediu, angajaţi ai Gărzilor de Mediu şi Poliţie", a explicat şi senatorul USR George Dircă.

"Acestă structură va da un raport anual în faţa ministrului Justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii în care să spună exact câte cazuri a avut şi câte a rezolvat. Acest raport va fi înaintat Parlamentului şi vom vedea cu toţii care sunt rezultatele", a precizat la rândul său deputatul USR Stelian Ion.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. geografic romania e in europa, in rest ce se intimpla aici tine de subcontinentul african. o cloaca si nimic mai mult. o societate putreda si gaunoasa . japita europei

    ar fi fost mai simplu sa ceara sri-ului sistarea taierilor ilegale. prietenii stiu de ce!! oare crede cineva ca taierile ilegale sunt posibile fara stiinta si acceptul sri-ului? dar cum sa ceara rahatii cu ochi asa ceva cand ei sunt creatia sri-ului!!

    Si pe vremea lui Ceasca erau 9, sau 11 servicii secrete ( nici azi nu stim cate sunt ), care isi mai dadeau si peste degete uneori.

    Probabil asta vor baietii tineri si azi, cat mai multe, cat mai mult, de parca nu ar exista legi care sa se ocupe si de aceste aspecte. 

    Brava!

    Si inca n-au ajuns la putere. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb