CTP Group îşi propune dublarea portofoliului până în 2030

G.D.
Companii / 13 aprilie 2023

CTP Group îşi propune dublarea portofoliului până în 2030

CTP Group, companie prezentă şi în România, îşi propune să dubleze dimensiunea reţelei sale paneuropene de parcuri logistice până la 20 de milioane mp GLA (suprafaţă închiriabilă) până la sfârşitul deceniului, pe fondul previziunilor privind cererea puternică şi continuă de spaţii industriale şi logistice în Europa Centrală şi de Est, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, obiectivul de creştere al CTP este susţinut de un raport intern de research, care arată că cererea de spaţii imobiliare industriale şi logistice pe pieţele din Europa Centrală şi de Est va depăşi performanţa Europei de Vest şi de Sud, deoarece o combinaţie puternică de cinci factori determină o creştere continuă în acest sector.

CTP, dezvoltator, proprietar şi operator de proprietăţi industriale şi logistice, este listat la bursa din Europa cu un portofoliu actual de 10,5 milioane mp. A adunat o rezervă de terenuri de 20 de milioane mp pe pieţele sale principale din Europa Centrală şi de Est, precum şi în Germania, Austria şi Olanda, unde îşi propune să dezvolte încă 10 milioane mp de spaţii logistice până în 2030, generând venituri anuale din chirii de 1 miliard de euro, pe un portofoliu de 20 de milioane mp. În România, CTP deţine o suprafaţă totală de aproximativ 2,5 milioane mp de depozite de clasa A în multiple oraşe, precum: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Piteşti, Sibiu sau Timişoara.

CTP înregistrează o cerere puternică pentru proiectele sale de dezvoltare în locaţii noi, dar şi extinderi în actualele parcuri industrial CTParks, atât de la chiriaşii existenţi, dar şi de la clienţi noi pe pieţele CTP din Europa Centrală şi de Est, care acoperă Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Polonia, Serbia şi Bulgaria, precum şi pieţele din vestul UE din Germania, Austria şi Olanda.

Cererea este determinată de o combinaţie de factori, cum ar fi creşterea fenomenelor nearshoring şi friendshoring, îmbunătăţirea infrastructurii, o economie diversă şi în expansiune, creşterea accelerată a comerţului online de la o bază scăzută, precum şi forţa de muncă calificată şi o piaţă a muncii cu bază solidă.

Noul raport de research al CTP, "CEE: O regiune inteligentă pentru afaceri", a identificat cinci factori-cheie de creştere, care vor susţine performanţa continuă a cererii de spaţii industriale şi logistice în CEE până la sfârşitul deceniului. Aceştia sunt:

1.Capital uman calificat

2.Pieţe conectate

3.Diversificarea şi extinderea economiilor naţionale

4.Creşterea consumului intern

5.Un sector Imobiliar solid

Remon Vos, CEO al CTP, a declarat: "CTP crede de mult timp în potenţialul CEE şi nu există nicio îndoială că o combinaţie de baze economice puternice, mega tendinţe globale emergente - cum ar fi creşterea nearshoring-ului - şi dinamica pieţei imobiliare înseamnă că regiunea CEE va continua să aibă performanţe superioare pieţelor mai dezvoltate din Europa, determinând o cerere suplimentară de spaţii logistice şi industriale. CTP este perfect poziţionat pentru a răspunde acestei cereri, având o importantă rezervă de terenuri de dezvoltare în întreaga regiune, care ne va permite să ne dublăm GLA până la sfârşitul deceniului, dezvoltând şi operând spaţii industriale şi logistice extrem de sustenabile şi orientate spre client, pe care le cer ocupanţii moderni."

Bert Hesselink, Group Client Relationship Director la CTP, a adăugat: "Creşterea continuă a cererii de spaţii industriale şi logistice în Europa Centrală şi de Est este susţinută de o combinaţie unică de factori, cu o creştere economică puternică care alimentează creşterea consumului şi o creştere continuă a e-commerce, care a rămas în mod istoric în urma Europei de Vest, dar care acum recuperează masiv. Între timp, infrastructura şi conectivitatea mult îmbunătăţite, împreună cu o forţă de muncă calificată şi competitivă, înseamnă că regiunea este perfect plasată pentru a profita de cererea în creştere. Anticipăm că aceste elemente fundamentale vor determina o creştere continuă a cererii de spaţii industriale şi logistice până la sfârşitul deceniului."

Cinci factori-cheie de creştere în sectorul industrial şi logistic

1. Capital uman calificat

Pieţele din Europa Centrală şi de Est oferă forţă de muncă calificată la preţuri competitive, care, în cazul sectoarelor de transport, depozitare şi producţie, reprezintă în medie mai puţin de o treime din cele din Europa de Vest. Numărul mediu de ore de lucru săptămânal atât în sectorul transporturilor şi depozitării, cât şi în cel al industriei prelucrătoare din CEE este peste media UE-27. Între timp, un "exod invers al creierelor" sporeşte fondul de forţă de muncă calificată, pe măsură ce tinerii profesionişti se întorc din Europa de Vest, atraşi parţial şi de ratele mai mici ale impozitelor pe venit. În 2022, indicele de cunoaştere a limbii engleze în toate ţările CEE (cu excepţia Serbiei) este mai mare decât în Franţa, Italia şi Spania.

2. Pieţe conectate

Îmbunătăţirile semnificative aduse infrastructurii începând cu anii 2000 au asigurat un flux eficient de mărfuri în interiorul regiunii şi către şi dinspre Europa de Vest, în special în ceea ce priveşte infrastructura rutieră. Investiţiile în infrastructură în toate ţările CEE, cu excepţia Poloniei, au depăşit media UE în perioada 2015-2020, ca pondere în PIB. Investiţiile în curs de desfăşurare îmbunătăţesc conectivitatea aeriană, în timp ce principalele porturi de containere din CEE se confruntă cu o cerere în creştere ca alternative la cele din "gama Hamburg-Le Havre", în special pentru rutele din Orientul Mijlociu şi China. Această conectivitate îmbunătăţită sprijină dezvoltarea fenomenelor de nearshoring şi friendshoring, pe fondul incertitudinii geopolitice globale şi al turbulenţelor economice actuale.

3. Diversificarea şi extinderea economiilor

Regiunea Europei Centrale şi de Est a dat dovadă de o rezistenţă economică puternică, creşterea PIB-ului real fiind mai mare decât cea a pieţelor din Europa de Vest şi a întregii Europe. Se preconizează că în perioada 2023-2026 creşterea PIB-ului CEE va fi de două ori mai rapidă decât media zonei euro. O bază manufacturieră puternică, împreună cu sectoarele în creştere din zona Inovaţiei, precum şi piaţa forţei de muncă calificate din CEE şi proximitatea faţă de Europa de Vest înseamnă că regiunea devine rapid un hotspot de "nearshoring", ceea ce determină o cerere suplimentară de spaţii industriale şi logistice.

4. Creşterea consumului intern

Alimentat de expansiunea economică, consumul intern în regiune a crescut cu aproape 50% din 2010, mai mult decât dublu faţă de media UE-27, iar creşterea puterii de cumpărare a impulsionat creşterea e-commerce, care a rămas în urma Europei de Vest, dar care acum recuperează masiv. Se estimează că vânzările online totale din CEE se vor extinde cu aproximativ 25 de miliarde de euro până în 2026, ceea ce echivalează cu o creştere a spaţiului de depozitare pentru comerţul electronic de 2,8 milioane mp GLA în aceeaşi perioadă, aproape echivalentul stocului total al pieţei din Budapesta sau Bucureşti în prezent.

5. Bază solidă a sectorului Imobiliar

Ratele de absorbţie netă (variaţia stocului ocupat) în regiune au depăşit performanţele ţărilor din Europa de Vest şi de Sud şi se aşteaptă ca acest lucru să continue în următorii cinci ani. Rata de neocupare a pieţei este sub media pe trei ani în toate ţările CEE (cu excepţia Ungariei) şi se aşteaptă să rămână aproape de minimele istorice, contribuind la creşterea chiriilor. În timp ce calitatea generală a stocului din regiune este ridicată, având în vedere că piaţa a apărut abia în anii 2000, oferta de spaţii de clasa A este limitată, ceea ce creează o cerere structurală şi un motor puternic pentru dezvoltarea în continuare a spaţiilor logistice, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb