Petru Cătălin David are 20 de ani şi a inves-tit pentru prima dată la bursă în urmă cu doi ani, 30 de milioane de lei vechi, pe care îi strînsese la majorat. A prins, însă, începutul crizei şi s-a confruntat cu devalorizarea cu peste 70% a portofoliului de acţiuni, dar a preferat să nu îşi lichideze participaţiile şi să aştepte revenirea economică.
Acesta ne-a spus: "Am fost atras de bursă de când am început să învăţ despre ea. Deocamdată, este doar un hobby, nu pot să mă întreţin din Bursă. Am investit prima dată în urmă cu doi ani şi am reuşit să câştig destul de bine cu acţiunile Cond-mag Braşov (simbol CO-MI). Nu am titluri preferate pentru că nu este bine să mă implic emoţional. Acum, am acţiuni STK şi SIF Transilvania în portofoliu şi mă bucur că primele au cres-cut zilele astea, deşi aprecierea a fost puţin bruscă. Primii bani pe care i-am investit au fost banii de la majorat, 30 de milioane de lei vechi. Acum, portofoliul meu valorează 22 de milioane de lei vechi. Încă sunt pe pierdere, dar aştept revenirea pieţei".
Investitorul ne-a spus că, deocamdată, este activ doar pe "spot"-ul (n.r. piaţa la vedere) de la Bucureşti, deşi îl atrage mult şi piaţa derivatelor de la Sibiu: "Sunt foarte interesat de Sibex, însă, ca să investesc acolo mai trebui să studiez".
Petru Cătălin David susţine că nu este mulţumit de brokerul cu care lucrează şi că plănuieşte să îl schimbe, odată ce va reuşi să facă rost de mai mulţi bani: "Nu îmi place brokerul pe care îl am, nu prea vorbeşte cu mine. Plănuiesc să îl schimb, însă mai trebuie să strâng nişte bani, vreau un cont premium".
Alexandru Ghişe din Bucureşti are tot 21 de ani şi a aflat prima dată despre piaţa de capital în urmă cu doi ani, când s-a apucat să înveţe pentru admiterea la facultate. A făcut rost de bani de la părinţi şi se ghidează după motto-ul că "pe piaţa de capital unii vin cu banii şi pleacă cu experienţa, iar alţii vin cu experienţă şi pleacă cu banii".
"Eu am făcut liceul german din Bucureşti, unde nu am avut nicio oră de economie. M-am apucat să învăţ singur pentru admiterea la ASE şi aşa am aflat despre pieţele de capital. Am fost pur şi simplu fermecat de bursă şi am început să citesc din ce în ce mai mult despre acest domeniu. I-am convins pe părinţii mei să investim pe Bursă 70 de milioane de lei vechi".
Alexandru Ghişe spune că, pe toată perioada în care a investit la Bursă, a avut un program foarte strict, astfel încât să fie la curent cu ştirile de pe piaţa de capital şi să ia măsurile de investiţie în timp util: "Îmi făcusem un program să mă trezesc în fiecare dimineaţă la 9 şi să citesc ştirile. După aceea, aşteptam începutul şedinţei de tranzacţionare ca să văd cum merge piaţa în ziua respectivă şi să decid cum acţionez", ne-a mai spus investitorul.
Acesta şi-a lichidat portofoliul în august, anul trecut, pentru că, spune el, nu mai avea timp să se ocupe de Bursă. "Banii sunt în cont, i-aş investi dacă aş mai avea timp, însă acum sunt ocupat cu alte proiecte. Nu mă atrage ideea de a da banii unui broker care să îmi administreze un cont discreţionar, pentru că nu este acelaşi lucru ca atunci când iau eu deciziile. Nu se compară", susţine investitorul.