"Cu cât tranzacţiile imobiliare se vor relua mai repede, cu atât investiţiile îşi vor recăpăta tonusul"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 august 2020

"Cu cât tranzacţiile imobiliare se vor relua mai repede, cu atât investiţiile îşi vor recăpăta tonusul"

Mircea Gavrilă: Ideea Depisto a pornit în urma instalării unei camere de supraveghere IP la fabrica de încălţăminte a tatălui meu pentru urmărirea fluxului de lucru. Camera de supraveghere s-a amortizat în două săptămâni, prin creşterea productivităţii. Au urmat alte camere de supraveghere montate prin firmă care puteau fi urmărite de la distanţă de pe un dispozitiv mobil (în 2006 nu aveam smartphone-uri disponibile şi foloseam echipamente PDA). Ulterior, s-a născut ideea de a înfiinţa o firmă specializată pe sisteme de securitate. Toată activitatea a început mai mult ca hobby, fiind absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare (Universitatea Politehnică, Bucureşti) şi un inginer pasionat de felul în care se poate optimiza activitatea companiilor prin adoptarea de noi tehnologii.

Activitatea comercială a început în 2008 cu instalarea primului sistem de alarmă în oraşul Gheorgheni. În timp, prin recomandări, o bună reputaţie şi participare la sute de licitaţii, firma şi-a extins portofoliul de servicii oferite, formând 3 divizii: Electrice, Securitate şi PSI. În present, compania are trei birouri - Gheorgheni, Bucureşti şi Braşov.

Sediul nostru rămâne la Gheorgheni, acolo de unde a început totul, însă managementul s-a mutat de ceva vreme la Bucureşti, unde sunt şi cele mai complexe proiecte. Depisto este implicată în mai multe proiecte specializate pe segmentele middle şi high, oferim acoperire naţională şi avem echipe mobile care pot deservi lucrări din orice oraş al ţării.

Reporter: Ce tipuri de servicii oferiţi?

Mircea Gavrilă: Depisto face parte dintr-un grup de companii, în prezent fiind activi în piaţa românească pe domeniul construcţiilor (Depisto), iar în piaţa exporturilor realizăm producţie de încălţăminte premium (Gavrilis) şi comerţul cu animale (Demetra).

Depisto are trei divizii: sisteme electrice (soluţii la cheie - design & build - curenţi tari şi slabi pentru spitale, construcţii civile sau industriale), sisteme de securitate (alarmare antiefracţie, supraveghere video, control acces, detecţie incendiu) şi PSI (service, mentenanţă, verificări stingătoare de incendiu şi hidranţi de interior şi exterior).

Divizia PSI şi-a reluat activitatea de curând, după o pauză de două luni. Spre norocul nostru, impactul suspendării activităţii în cifra totală de afaceri a fost mic.

Depisto Business Solutions este noua structură pe care am format-o la începutul anului şi are trei departamente, respectiv: consultanţă noi tehnologii, suport achiziţii şi managementul proiectelor speciale.

Depisto Business Solutions a plecat din proiectele pe care le-am realizat pentru spitale, unde am observat nevoia stringentă de suport calificat pentru dotarea cu noi tehnologii, de la selecţie, achiziţie şi până la instalarea şi instruirea oamenilor. Nu mă refer la tehnologii medicale unde este nevoie de specialişti foarte buni din domeniu. Mă refer la tehnologii suport pentru activitatea medicală, cum sunt camerele termice, roboţii pentru dezinfectare, soluţii digitalizate pentru depozitarea şi consumul resurselor sensibile, construcţii mobile care pot fi montate în situaţii speciale şi multe altele similare. Cum noi avem cunoştinţele tehnice şi relaţiile cu furnizorii necesare unor astfel de proiecte, am decis să formăm echipe specializate care pot ajuta spitalele româneşti să ia decizii bune şi să folosească cu succes noile tehnologii în beneficiul pacienţilor.

Reporter: Care sunt segmentele către care vă adresaţi?

Mircea Gavrilă: Avem expertiză şi putem livra cea mai mare valoare clienţilor noştri în domeniile: Industrial (fabrici şi unităţi de producţie, depozite şi centre logistice), Rezidenţial (ansambluri de blocuri rezidenţiale), Medical (construcţia de spitale) şi Office (clădiri de birouri).

Reporter: Din ce domeniu vine cea mai mare cerere?

Mircea Gavrilă: În acest moment derulăm proiecte în toate cele 4 domenii, avem un portofoliu echilibrat ca pondere în totalul cifrei de afaceri. De asemenea, suntem în discuţii avansate pentru mai multe proiecte viitoare. Suntem încrezători că vom începe noi lucrări odată ce vom finaliza dintre cele aflate în curs şi vom avea echipe disponibile pentru noi şantiere.

Felul în care companiile se vor adapta la noua normalitate poate genera oportunităţi pentru domeniul nostru. Multe dintre schimbări vizează felul în care sunt organizate spaţiile de lucru, fie că vorbim despre cele industriale, office sau medicale. În unele cazuri vor fi necesare reamenajări, în altele probabil că vor fi mai eficiente noi construcţii. Rămâne să vedem care va fi starea investiţiilor pe măsură ce mediul economic începe să-şi revină din şocul iniţial.

Reporter: Cu ce avantaje veniţi în faţa concurenţei?

Mircea Gavrilă: Cred că cel mai important avantaj este credibilitatea noastră - câştigată prin istoricul proiectelor finalizate cu succes, seriozitatea cu care am tratat fiecare lucrare şi nivelul de calitate pe care l-am livrat pentru fiecare client.

În plus, suntem bine pregătiţi tehnic, ştim să realizăm bine documentaţia unui proiect, gestionăm bine echipele pe şantier şi suntem o companie solidă care îşi asumă doar proiecte pe care ştie că le poate duce la bun sfârşit.

Atunci când circumstanţele sunt atât de incerte, ai nevoie de parteneri de încredere care să facă lucrurile bine, să se încadreze în buget şi să respecte termenele agreate. Nu-ţi permiţi să pierzi - nici timp, nici bani, nici calitate. Probabil că în aceste vremuri buna reputaţie este mai importantă ca oricând, mai ales în domeniul construcţiilor.

Reporter: Care sunt tendinţele în domeniu?

Mircea Gavrilă: Vom avea nevoie de noi tipuri de spaţii, organizate diferit, cu dotări diferite care să răspundă noului mod în care ne desfăşurăm munca şi noului mod în care ne organizăm viaţa de acasă. Bineînţeles, multe schimbări sunt doar temporare, altele probabil că vor prinde rădăcini şi dincolo de încheierea crizei medicale din prezent.

În orice caz, trebuie să înţelegem că industria construcţiilor este dependentă de dinamica pieţei imobiliare (PF/PJ, rezidenţial/business/industrial, chirii/vânzări). Cu cât tranzacţiile imobiliare se vor relua mai repede, cu atât investiţiile îşi vor recăpăta tonusul.

În egală măsură, sectorul construcţiilor ar putea recupera parţial pierderile de business din zona privată prin oportunităţile domeniului public - proiecte ample pentru dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti şi autostrăzilor - ambele fiind atât de necesare pentru noi toţi, indiferent în ce domeniu activăm.

Alte proiecte în această perioadă ar putea veni din reconversia sau reorganizarea unor clădiri în funcţie de schimbările nevoilor imobiliare din această perioadă.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat anul trecut şi ce estimări aveţi pentru acest an?

Mircea Gavrilă: Grupul de companii a totalizat în 2019 o cifră de afaceri de circa 42.185.000 de lei. Depisto a realizat, anul trecut, afaceri de aproximativ 15 milioane de lei. Per total, este dificil de anticipat în mod realist cum vom încheia 2020 ca grup de companii, tocmai din cauza multor factori care sunt în afara controlului nostru. Este posibil să vedem o scădere moderată, dar şi o creştere destul de puternică. Însă vă pot spune că suntem motivaţi să facem tot ce ţine de noi în asigurarea continuităţii activităţii comerciale, pentru a păstra slujbele angajaţilor noştri.

Reporter: Ce obiective investiţionale aveţi pe termen scurt şi mediu?

Mircea Gavrilă: Stabilizarea parteneriatelor actuale şi diversificarea portofoliului de proiecte vor fi prioritare. Principalele provocări vor fi disciplina în păstrarea cheltuielilor conform bugetelor agreate, limitarea întârzierilor pe cât posibil şi încasarea plăţilor scadente la timp. De asemenea, ne vom concentra pe lucrări cu grad de specializare şi dificultate ridicat pentru a maximiza valoarea generată de experienţa şi competenţele echipelor şi diviziilor Depisto. Strategii similare vom avea şi pentru celelalte companii din grup.

Reporter: Cum a afectat pandemia piaţa pe care activaţi?

Mircea Gavrilă: Pe scurt, mai puţine proiecte noi, deci o concurenţă mai intensă, şi un risc mai ridicat de întârziere a plăţilor, deci un cash-flow şi mai tensionat ca de obicei.

În sectorul construcţiilor "vânzările" nu sunt zilnice, prin urmare impactul crizei se manifestă diferit faţă de alte domenii. Proiectele aflate în derulare au continuat în mare parte, deşi am primit şi "ordine de suspendare" a unor lucrări. Însă cel mai important este să şi încasăm plăţile aferente acestora. Rămâne să vedem dacă plăţile se vor face în termen sau vom avea întârzieri, cât de mari şi cu ce consecinţe.

La nivel de industrie, totul este să ne putem asigura cash-flow-ul şi să ne respectăm contractele - clienţi, prestatori, furnizori. Incertitudinea şi blocajele financiare sunt cele mai mari pericole în domeniul construcţiilor.

Reporter: Care sunt perspectivele domeniului pentru acest an?

Mircea Gavrilă: Pentru Depisto estimăm o cifră de afaceri similară celei din 2019 - în special datorită contractelor în derulare. Însă participăm şi la noi licitaţii, ceea ce ar putea duce la o creştere a cifrei de afaceri.

Pentru Demetra lucrurile sunt ceva mai complicate. Suntem în categoria de comerţ corectă (alimente), însă suntem direct dependenţi de starea exporturilor. Dacă se vor redeschide graniţele anticipăm o creştere importantă a cifrei de afaceri.

Pentru cel de-al treilea sector economic în care suntem prezenţi, respectiv producţia de încălţăminte premium pentru export (Gavrils), perspectivele sunt negative pentru că principala noastră piaţă de desfacere este Italia. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în a doua jumătate a anului, însă momentan nu suntem optimişti.

Per total, este dificil de anticipat în mod realist cum vom încheia 2020 ca şi grup de companii tocmai din cauza multor factori care sunt în afara controlului nostru. Este posibil să vedem o scădere moderată, dar şi o creştere destul de puternică. Însă vă pot spune că suntem motivaţi să facem tot ce ţine de noi în asigurarea continuităţii activităţii comerciale pentru a păstra slujbele angajaţilor noştri.

Reporter: Care sunt efectele crizei Coronavirus asupra activităţii Depisto?

Mircea Gavrilă: În acest moment colectivul Depisto este format din 80 de oameni. Indiferent ce greutăţi am întâmpinat, scopul meu a fost de la început acela de a păstra cât mai mulţi oameni alături de companie.

În funcţie de evoluţia companiei, vom vedea dacă şi ce măsuri vom fi nevoiţi să luăm în perioada următoare. Eu sper că lucrurile se vor aşeza şi că economia va reîncepe circulaţia banilor pentru ca noi toţi să reuşim să găsim soluţii pentru a ne continua activitatea, adaptându-ne din mers la noile realităţi.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru a trece mai uşor prin actuala criză?

Mircea Gavrilă: În aceste vremuri nu putem opera pe baza unor planuri anuale, poate cel mult lunare, rezolvând din mers ce situaţii apar zilnic. Deci cred că strategia noastră este adaptarea, flexibilitatea şi încăpăţânarea de a continua, de a găsi soluţii şi a merge înainte.

Facem ce ţine de noi pentru ca oamenii să fie protejaţi pe şantiere (continuarea activităţii), suntem foarte atenţi la cheltuieli (încadrarea în bugetul ofertat în ciuda creşterilor de preţuri), depunem eforturi pentru a obţine plăţile deja scadente (asigurare cash-flow), căutăm noi proiecte şi participăm la noi licitaţii (asigurarea viitorului).

Continuăm să fim activi toate zonele - instalaţii electrice (soluţii la cheie - design & build - curenţi tari şi slabi pentru spitale, construcţii civile sau industriale), sisteme de securitate electronică (alarmare antiefracţie, supraveghere video, control acces, detecţie incendiu) şi PSI.

Încercăm să ne adaptăm cât mai repede schimbărilor. Depisto Business Solutions este noua structură pe care am format-o la începutul anului. Planurile iniţiale pentru această divizie s-au ajustat conform nevoilor din piaţă, în prezent oferim soluţii speciale pentru continuarea lucrului în siguranţă în perioada pandemiei (echipamente de protecţie civilă, tehnologie pentru analiză termică şi dezinfectare clădiri, spaţii de lucru şi spaţii de vânzare).

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bos nu ai nimic in capatana aia?

    Ciclul creditarii se inchide ce nu intelegi? 

    Trebuie deblocat alt plafon viitor de creditare dar nu inainte de trecerea deficitului guvernamental. 

    Vorbim din 2024 in colo... hai va las ca nu vreti sa bagati nimic la cap. 

    NU MAI VISATI CASHuri ca nu mai vin... creditarea este resteictiva... 

    Mana la monca nu la bocit pe bursa ro, sub forma de reclama . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb