Cu sau fără Dragnea... aceasta-i întrebarea?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 22 iunie 2018

Cornel Codiţă

Aştept să se precipite evenimentul zilei, să-mi pot scrie editorialul. În cele din urmă, supărat pe lunga uitare-n gol, fără niciun orizont, îmi zic, vorba lui Conu Leonida: "D-apoi bine, frate, pînă cînd tot rabdă azi, rabdă mîine? Că nu mai merge, domnule, s-a săturat poporul de tiranie, trebuie republică!" Aşa şi eu, m-am săturat de tirania aşteptării hotărîrii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care, după amînări căţărate peste alte amînări, ar trebui să se pronunţe, totuşi, asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Liviu Dragnea. Iar asta, într-o speţă ridicolă, dacă pui în perspectivă ansamblul activităţilor care i-au adus respectivului bunăstarea şi statutul de putere de care se bucură astăzi, ambele cu mult prea mult peste măsura capacităţilor şi a meritelor sale personale, de orice fel şi cu orice unitate de măsură le-ai evalua. Un personaj născut direct din fabula lui Asachi, "Broasca şi boul":

"Broasca mică cît un ou

Au văzut păscînd un bou

Şi mirîndu-se prea tare

De-o făptură atît de mare

Cugeta c-ar fi noroc

Ş-a familiei laudă, dacă

Ar putea să se prefacă

Din mic, mare dobitoc.

Deci d-ambiţie s-aprinde,

Mereu s-umflă, se întinde,

Ş-apoi zice: Surioară,

Nu-s ca boul, bunăoară?

Dar aceasta i-au zis: Ba!

Broasca urmînd a se umfla,

Zis-au iar: En vezi, lelică!

Soro-ţi spun că eşti tot mică!

Oare acuma l-am ajuns?

Încă nu, i s-au răspuns.

Broasc-atunci s-au mai umflat

Foarte aşa... cît au crăpat.

Vrea ca astă broască mică

Pe cei mari cel mic s-ajungă,

Tot se umflă, se rădică,

Fără-a-şi cere sfat la pungă

Se aşează la Paris,

Unde, de nu este-nchis,

Rolul joacă de baron,

Fără bani, dar cu bon ton.

De mii planuri îngînfat,

Casa-şi schimbă în palat

Şi-n prinţesă pe a sa damă.

Vrînd apoi a mai întinde,

Creditorul pe-a lui samă

Toate, pînă şi pre el vinde".

Acum, că ne-am lămurit despre cine este vorba, întrebarea capătă greutatea de care aveam nevoie: chiar contează dacă, mîine, ne trezim cu sau fără Drag­nea, în fereastra politichiei româneşti? Suntem, cu acest "a fi sau a nu fi", în miezul unui scenariu de tip hamletian? Eu cred că NU! Aşa cum în piesa lui Shakespeare, replica-cheie nu este "a fi sau a nu fi", ci "sunt timpuri sărite din ţîţîni"! ("Time is out of joint" A.1; s.5)

Mulţi îşi închipuie că fără Dragnea, dacă nu mîine, atunci poimîine şi dacă nu poimîine, atunci săptămîna, luna viitoare, anul următor, PSD-ul "moare", se ofileşte, se prăbuşeşte... se dezmembrează... etc. Observatorul lucid al vieţii sociale din România va fi băgat de seamă, însă, că evoluţiile noas­tre din ultimii 30 de ani nu au slăbit nucleul dur al structurilor de putere economică, administrativă şi politică din care este formată reţeaua de interese, legături şi elemente complexe de sprijin dintre centrele locale de putere ale PSD şi nucleele instituţionale ale puterii de stat, dimpotrivă! Cît despre electorat, tendinţa constantă a fost reproducerea şi întărirea nucleului dur, circa 25% şi lărgirea circumstanţială a "periferiei" de unde adună voturi care nu-i sunt rezervate, dar întotdeauna măcar 10%, sau mai mult. Uneori, chiar 15%. Nu întîmplător, cei mai mulţi "oameni de perspectivă" cultivaţi de diferite centre de putere pentru "politica mare" din România sunt crescuţi în ograda PSD-ului, nu a altcuiva! Iar, dacă aţi uitat, vă reamintesc faptul că pînă şi actualul nostru Preşedinte, domnul Iohannis, adversarul atît de înverşunat al PSD-ului (cel puţin aparent!) este un "element" cultivat mai ales de PSD, care era cît pe-aci să-l facă vice-premier, în vremurile d-anţărţ ale coaliţiei de guvernare cu liberalii!!!

Ok, cu PSD-ul ne-am lămurit! Pe de altă parte, crede cineva că, dacă dispare din peisaj Dragnea, mîine, PNL-ul devine altceva decît este astăzi şi decît era ieri? Adică, o căruţă cu trei roţi de mărimi diferite, în loc de patru, puse alandala, în care mîrţoaga istoricei umbre a PNL-ului trage hăis, iar mîrţoaga băsistă vopsită galben trage cea, fără vizitiu pe capră, va fi în stare să facă şi altceva decît să plimbe de colo colo fantomele din Spessart? Eu, unul, nu cred!

Una peste alta, cu sau fără Dragnea, niciuna dintre problemele politicii noastre nu se va rezolva mîine! Niciuna dintre problemele lui Iohannis nu dispare în nisip! Niciuna dintre problemele inexistentei opoziţii PNL-iste nu ajunge la vreo rezolvare! După cum, niciuna dintre marile probleme ale construcţiei statale, economice şi sociale a României nu va ajunge de la sine la liman. Abia în ziua în care vom renunţa la miopia "politicii la persoană", de care am fost bolnavi şi în interbelic, ca şi acum, vom avea şansa să înţelegem de ce mergem mereu tîrîş-grăpiş, de ce dăm dintr-o groapă a istoriei în alta, de unde trebuie să înceapă cineva, dacă vrea cu adevărat să înceapă, să construiască ceva util pentru România. Asta, presupunînd că România ar mai interesa pe cineva în acest tulbure veac, pus deja sub marca destructurării şi a distrugerii, mai degrabă decît a întemeierii libertăţii, democraţiei şi dezvoltării umane.

Opinia Cititorului ( 24 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. EURO A ATINS COTE INCREDIBILE..PRECUM BROASCA.

    1. SE PROFITA DE ACEASTA SITUATIE PT A DEVALORIZA LEUL!...SI ASTA E TINTA..DESTSBILIZARE POLITICA PT INTERESE ECONOMICE

    Fara Dragnea.

    era de asteptat sa se umfle ca "broasca" din fabula pt ca lui ii lipseste partea aia cu "frica de Dumnezeu" cu toate ca nu ar trebui sa ne fie frica de EL ci doar sa-L iubim. Fata de popor n-are nici macar un gram/dram de Respect.

    FARA DRAGNEA

    Fara Dragnea

    Ce intrebare este aceasta - Cu sau fara un infractor cu aspiratii certe de dictator?

    Ce om este acela care ridica astfel de intrebari? 

    Ce societatea este aceea care pune in discutie, sub semnul intrebarii, asa ceva?

    Omule, in orice societate normala si in mintea oricarui om normal, infractorii trebuie "rasplatiti" cu inchisoarea si nicidecum cu libertatea (sau mai mult decat atat,, cu functii politice si chiar mai mult de atat, cu functii de conducere). Asa ceva nu trebuie pus sub semnul... 

    1. ... EU nu CRED ca daca Dragnea dispare din peisaj clasa politica va fi ceva mai curata si cred ca asta poate fi considerata o batalie castigata

      Vin lupii tineri...... mai flamanzi!. 

      Nimic mai incurajator decit indignarea dumneavoastra. Va multumesc!

      Intr-o anumita masura, insa, cel putin fata de mesajul pe care autorul l-a articulat foarte clar in text, ea este nedreapta.

      Textul invita foarte clar nu la resemnare, nici la abandonarea justitiei, ci la imbratisarea unei perspective asupra problemelor noastre sociale care ne permite sa vedem padurea dincolo de copaci. Daca imbratisem perspectiva conform careia drumul de la A la Z este o suita de secvente discontinui care... 

      Uriasa banda de idioti-nativ, cca douasprezece milioane, criminala clica securista, insi care, neam de neamul lor, nu au stiut decit sa trindaveasca, fure, cerseasca, curvasareasca, etc., toti sunt infractori. Salariile uriase ale bugetarilor sunt un furt din avutul obstesc! Pensiile si marile beneficii de care dispun asa zisii LUPTATORI AI REVOLUTIEI, dintre care multi nici n-au participat la zisele evenimente, iar cei care au fost, cazul Piatra Neamt, au baut cafele in sediul Sfatului...

      Un infractor in minus inseamna o pata mai putin pe haina clasei politice si in consecinta o haina mai curata.

      Lupii vor veni atat timp cat ii lasam sa o faca lamentandu-ne ca un lup mai putin nu inseamna o pierdere pentru haita. 

      Va multumesc pentru raspuns.

      Raman insa la opinia ca o intrebare de genul "Cu sau fara infractorul X?" nu isi are rostul pentru ca este suficient de clar (in opinia mea) care este locul cuvenit unui infractor, Este o jignire la adresa actului de justitie sa ii punem necesitatea la indoiala intrebandu-ne daca rezultatul lui isi are rostul din moment ce oricum nu pare a schimba ceva. Orice act de justitie (ma refer la justitia corecta si nu la cea de cumetrie sau la ordin sau cumparata)... 

      Mai important decat ceea ce ramane in politica dupa dragnea (sper sa plece desi are un caracter mult prea marunt pentru a face asa ceva) este speranta unei schimbari care poate ii va determina pe unii dintre noi sa amane plecarea din tara, in pribegie. Cei 2 judecatori care au dat aceasta sentinta au aprins si luminita odata cu ea.

      Problemele grave nu se rezolva cu plecarea lui dragnea?

      Scuze, dar acapararea puterii de o singura persoana (pe cale de a avea loc sub ochii nostri in aceste... 

      chiar a declarat ca pleaca. :))

      Cowboyul politic, nebunul condamnat Dragnea, acest "garant politic al realizării programului de guvernare şi principalul factor de stabilitate al guvernării şi al majorităţii parlamentare", ce oroare de exprimare!, va reusi sa puna la pamint poporul roman si, ca un cowboy adevarat, ii va pune genunchiul pe grumaz. 

      PACAT CA CITESTI AD LITERAM SI NU VEZI FRUMUSETEA MESAJULUI ARTICOLULUI...IN EUROPA STANGA ESTE FORMATA DIN MULTI DRAGNEA!...IN FIECARE INSTITUTIE EXISTA CATE UN DRAGNEA!...VA POT DA EXEMPLE! CE E DE FACUT?! ACEASTA E INTREBAREA...?!

    Destructurare chiar a UE...distrugere a capitalului uman...sunt prioritati ale clase poitice...si nu democratia, libertate si dezvoltare umana..prin bine!

    Asa ar trebui sa fie prioritatea UE si a Romaniei cand preia presedintia!...Societatea e insetata de lupta, de razbunare si nu de lupta comuna! Au reusit sa divizeze societatea...Ma alatur Autorului in a semnala in ce teritoriu trebuie data lupta comuna!..pentru binele comun, pentru binele fiecaruia dintre noi! Avem nevoie de social democratie!

    u trebuie sa ne divizam! Trebuie sa luptam impreuna imptriva inamicului comun, subdezvoltarea, foamea, saracia cronica!

    Presedintia Romanieii la Consiliul UE ar trebui sa adune toate partidele pentru un proiect comun de schimbare de paradigma in Ue si sa se lase deoparte luptele interne pentru putere. ce ar insena sa nu se mai guverneze pentr putere ci pentru a asigura securitatea individuala...dezvoltarea umana!

    felicitar domnule profesor, mai ales pentru titlu!

    Excelent!

    România se situează pe locul 50 din 188 de ţări incluse în Indexul Dezvoltării Umane, în urcare cu o poziţie faţă de precedenta ediţie, conform ultimului raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP).

    În cazul României, Indicele Dezvoltării Umane (HDI) este de 0,802, ceea ce îi permite ţării să fie inclusă în grupul statelor cu „dezvoltare umană foarte mare”, alături de alte ţări din regiune, precum Letonia (locul 44), Ungaria (43), Slovacia (40), Polonia... 

    indicatorul standardului economic exprimat în valoarea PIB a urmat o evoluţie sinuoasă în România, cu scăderi în prima parte,ceea ce a afectat şi mărimea IDU. Astfel, valoarea de 3 000 $ locuitor la Paritatea

    Puterii de Cumpărare (la nivelul anilor 1985–’88) a scăzut la 2 800 în anul 1990, 

    pentru a începe să se redreseze din anul 1993 şi să se înregistreze creşteri pe 

    intervalul 2000–2009, pentru ca apoi să fie iarăşi în declin. În privinţa acestui

    indicator,... 

    INEGALITAŢI ÎN DEZVOLTAREA UMANĂ ÎN ROMÂNIA

    Cu IDU-AI de 0,683, cu 12% mai mic decât IDU (0,781), România are o

    performanţă mai slabă în privinţa inegalităţii în dezvoltarea umană. Dintre ţările care vin din grupa celor cu DU foarte înaltă, doar cinci au această diferenţă mai mare (deci cu inegalitate mai mare) decât România: Argentina (–19,5%), Chile(–19%), Coreea de Sud (–16,5%), SUA (–15,3%) şi Croaţia (–15,1%).  

    România are o dezvoltare umană în apropierea grupului de la vârful ierarhiei

    mondiale (primul sfert). Nu este o performanţă pe măsura potenţialului dezvoltării 

    umane a ţării, iar ceea ce o trage în jos este, în primul rând, valoarea PNB-ului.

    Primii ani de tranziţie s-au soldat cu costuri în privinţa DU, nu numai din cauza restructurării economice, dar şi în urma unor decizii greşite, cum a fost reducerea învăţământului obligatoriu la 8 ani, deşi absolvenţii în vârstă de 14–15 ani nu... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb