CU TOATĂ OPOZIŢIA PNL ŞI PD Deputaţii au adoptat Legea Concurenţei în varianta Guvernului

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 31 martie 2004

Legea prevede numirea membrilor Consiliului Concurenţei de către Guvern

Emil Boc: Ordonanţa guvernului a întrerupt abuziv mandatul unei instituţii, încălcînd principiile democratice şi criteriile unui stat de drept

Deputaţii au amendat unele prevederi ale Guvernului

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, cu modificările propuse de Comisia de industrii, proiectul de lege prin care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului care a modificat Legea Concurenţei.

Opoziţia PNL-PD a criticat dur această lege, acuzînd majoritatea parlamentară că dă gir unor prevederi nedemocratice. Principala divergenţă din textul legii se referă la numirea membrilor Consiliului Concurenţei de către Guvern, referire care, în opinia opoziţiei, afectează independenţa instituţiei. "PNL votează împotriva acestei legi, deoarece membrii Consiliului Concurenţei sînt numiţi de către Guvern, iar noi ştim că Guvernul este întotdeauna parte", a declarat, de la tribuna Parlamentului, deputatul liberal, Andrei Chiliman. În replică, vicepreşedintele Comisiei de industrii, deputatul PSD, Ioan Bivolaru, a argumentat că în multe ţări europene membrii Consiliului sînt numiţi de către executiv, sub diverse forme.

"În Austria membrii sînt numiţi de preşedinte la propunerea guvernului, în Belgia numiţi prin decret regal, după aprobarea Consiliului de miniştri, iar în Danemarca de către rege şi Ministerul Economiei şi exemplele similare pot continua cu Spania, Grecia, Finlanda, Fran-ţa, Olanda, Marea Britanie şi Portugalia", a spus Ioan Bivolaru.

Partidul Democrat a reproşat ordonanţei guvernamentale că a încălcat Constituţia, deoarece Executivul a intervenit într-un domeniu în care

nu avea competenţe. "Noi legiferăm un atentat la adresa independenţei instituţionale, prin care au fost atacate fundamentele democraţiei. Guvernul şi-a permis să desfiinţeze o instituţie în timpul exercitării mandatului şi pe urmă ne mai în-trebăm de ce Uniunea Europeană ne semnalează că nu în-deplinim criteriile politice", a afir-mat deputatul PD, Emil Boc. Domnia sa a făcut referire şi la o altă ordonanţă a guvernului din 2001, prin care a fost schimbată componenţa Curţii Constituţionale, deşi mandatul jude-cătorilor nu expirase. Atît liberalii, cît şi democraţii au anun-ţat că vor contesta în termenul legal de 5 zile această lege la Curtea Constituţională. "În aceas-tă săptămînă vom declanşa procedura de contestare a acestei legi la Curtea Constituţională", ne-a declarat pur-tă-torul de cuvînt al PNL, Eugen Nicolăescu.

Deputaţii au adus cîteva amendamente legii, propuse de Comisia de industrii. Astfel, a fost eliminată din textul legii prevederea potrivit căreia managerii din domeniul afacerilor puteau fi numiţi în funcţia de membru al Consiliul Concurenţei. Deputaţii au motivat că managerii în cauză s-ar putea afla în conflict de interese. Pe de altă parte, parlamentarii au considerat că atunci cînd membrii Consiliului Concurenţei nu reprezintă autoritatea care i-a numit şi sînt independenţi în luarea deciziilor, aceştia nu se află în situaţie de incompatibilitate, aşa cum prevedea ordonanţa ini-ţial. Opoziţia s-a întrebat cine va stabili dacă inspectorul de concurenţă este sau nu independent în luarea deciziei.

În cazul unui monopol natural sau al unor activităţi economice stabilite prin lege preţurile se stabilesc şi se ajustează cu avizul Ministerului Finanţelor. Deputaţii au eliminat formula de "monopol legal", prezentă în varianta Guvernului, pe motiv că această formulă nu este definită şi nu se uzitează în cadrul legal existent.

O altă modificare făcută de deputaţi se referă la extinderea sferei legii, astfel încît Consiliul Concurenţei va decide dacă poziţia dominantă pe piaţă a "afectat activitatea economică" şi nu doar comerţul sau consumatorii, aşa cum prevedea ordonanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb