Culiţă Tărâţă ar putea pierde terenurile din Insula Mare a Brăilei

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 19 aprilie 2012

Culiţă Tărâţă ar putea pierde terenurile din Insula Mare a Brăilei

Cea mai mare exploataţie agricolă din Europa - Insula Mare a Brăilei - ar putea fi încredinţată, în cel mult două luni, unei firme din Iaşi care şi-a câştigat acest drept în Instanţă, au declarat, ieri, surse din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citate de Agerpres.

"Este posibil ca, în viitorul apropiat, terenul din Insula Mare a Brăilei (IMB), cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, să fie încredinţat unei alte firme care şi-a câştigat acest drept în justiţie. Este o firmă din Iaşi, Agricost SRL, care a depus o cerere la Agenţia Domeniilor Statului pentru încredinţare directă, dar care a cumpărat de la lichidator şi activele din IMB. Conform legii, firma ieşeană are dreptul de a prelua contractul de concesiune prin atribuire directă, mai ales că a existat şi un proces pe rol pe care l-a câştigat definitiv şi irevocabil. Noi nu vom face decât să aplicăm legea", au precizat aceleaşi surse.

Insula Mare a Brăilei a fost arendată în anul 2001, pe o perioadă de 20 de ani, de SC TCE 3 Brazi Piatra Neamţ, societate deţinută de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, print-un contract de arendă încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru o suprafaţă de 56.905 hectare.

Potrivit datelor furnizate de ADS, în anul 2004, printr-o acţiune înregis-trată pe rolul Tribunalului Brăila, SC Agricost SRL Iaşi a solicitat obligarea ADS să îi concesioneze prin metoda atribuirii directe suprafaţa de 58.607 ha teren agricol de pe raza SC IMB SA, ţinând cont de faptul că societatea ieşeană a achiziţionat activele de la SC IMB SA. Prin dobândirea acestor active, SC Agricost SRL a solicitat ADS încheierea unui contract prin atribuire directă pentru terenurile administrate de societate la SC IMB SA, cerere căreia nu i-a dat curs. Ulterior, prin sentinţa comercială nr. 6/13.01.2005, definitivă şi irevocabilă, instanţa a admis acţiunea SC Agricost SRL, în termenii formulaţi de societate. ADS a declarat apel împotriva acestei hotărâri, care a fost respins printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti în anul 2006.

"Decizia nr. 333/09.06.2006 a Curţii de Apel Bucureşti a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care printr-o decizie emisă în 2009 a respins ca nefondat recursul declarat de ADS împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti", se arată în documentul ADS.

În aceste condiţii, în 2010, Consiliul de Administraţie al ADS a aprobat punerea în aplicare a sentinţei comerciale nr.6/2005 pronunţată de Tribunalul Brăila, pentru încheierea contractului de concesiune prin atribuire directă cu SC Agricost SRL Iaşi, pentru terenul cu destinaţie agricolă în suprafaţă de 57.720,81 ha.

"Agenţia Domeniilor Statului a notificat SC Agricost SRL Iaşi să se prezinte la sediul său pentru semnarea contractului de concesiune prin atribuire directă, dar până la această dată acest contract nu s-a finalizat", se arată în documentul ADS. Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), SC TCE 3Brazi ocupa prima poziţie în topul beneficiarilor de subvenţii pe suprafaţă cu o sumă de 9,156 milioane euro pentru cele 58.958,08 ha din IMB pe anul 2010, fiind urmată de SC Comcereal SA Vaslui cu 3,541 milioane euro pentru 27.886,25 milioane ha şi SC Interagro SA cu 2,516 milioane euro pentru 20.214,84 ha. Pentru campania de primire de cereri de sprijin pe suprafaţă aferente anului 201,1 SC TCE 3 Brazi SRL nu a depus cerere de sprijin pe suprafaţă până la această dată. Reprezentanţii SC TCE 3 Brazi SRL nu au putut fi contactaţi.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca sunteti profesionisti, ne spuneti, cine este SC Agricost SRL. Sau o sa avem o uriasa surptriza?

    1. Agricost-Duluta este cumatru lui Culita i-a cununat unul din feciori-CEL MARE

    Eu cred ca in Insula mare a Brailei o sa bata, in viitor...vantu...

    Ar fi o mare geseala.Oamenii aia au scos tot stuful de acolo si au muncit foarte mult.Mare pacat.

    1. Mare rahat. 

    sc Agricost srl administrator Duluta il are in spate pe CulitaTarata si a u licitat bazele SMAdin Balta in intelegere.Tarata nu a putut sa liciteze direct avand datorii la bugetul statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb