Cum divizează WhatsApp lumea

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional #IT / 15 ianuarie 2021

Cum divizează WhatsApp lumea

WhatsApp a decis, recent, să-şi schim­be termenii şi condiţiile. Nimic nou până aici, aplicaţiile şi telefoanele inteligente cer frecvent actualizări şi upgradări. Cu toate acestea, noile condiţii obligatorii de utilizare ale aplicaţiei de comunicare fac referire la confidenţialitatea utilizatorilor, WhatsApp cere acordul ca datele lor personale, inclusiv locaţia şi numerele de telefon, să fie împărtăşite cu compania sa mamă, Facebook Inc., şi cu divizii ale acesteia, precum Instagram şi Messenger.

Noua politică a WhatsApp nu a trecut indiferentă, ba chiar i-a speriat pe mulţi dintre utilizatori, care au decis să părăsească platforma alegând o aplicaţie alternativă. Miliardarul din Silicon Valley, Elon Musk, s-a numărat printre cei care au decis să renunţe la serviciile WhatsApp şi a postat pe Twitter un mesaj simplu prin care şi-a îndemnat cei peste 42 de milioane de urmăritori să treacă la o aplicaţie alternativă -Signal. Musk s-a dovedit un adevărat influencer, având în vedere că după mesajul său de doar două cuvinte - "Use Signal" (Folosiţi Signal) - , numărul de utilizatori ai aplicaţiei Signal a crescut cu peste 100.000, potrivit Reuters.

Pe măsură ce controversa din jurul Whatsapp a crescut, Signal a devenit una dintre cele mai descărcate aplicaţii de pe Android şi iOS, iar sistemul său de verificare pentru înscrierea de noi utilizatori s-a blocat în mod repetat sub multitudinea de cereri. Telegram, o altă aplicaţie de comunicare, care se află în prezent pe locul 2 în spatele Signal pe App Store, a crescut şi ea cu peste 25 de milioane de utilizatori noi înscrişi în ultimele 72 de ore după declanşarea controverselor.

Miercuri, datele Sensor Tower arătau că Signal a fost descărcat doar în ultimele şapte zile de 17,8 milioane de utilizatori, o creştere de 62 de ori faţă de săptămâna precedentă, în timp ce WhatsApp a fost descărcat de 10,6 milioane de utilizatori în aceeaşi perioadă, un declin de 17%. Totodată, Telegram a anunţat că a depăşit 500 de milioane de utilizatori activi la nivel global.

Avocaţii specializaţi pe probleme de confidenţialitate s-au pronunţat asupra modificărilor WhatsApp, subliniind ceea ce spun ei că este slaba experienţă Facebook de a susţine interesele consumatorilor atunci când îşi gestionează datele, mulţi sugerând utilizatorilor să migrează pe alte platforme, conform Reuters.

În faţa loviturilor şi acuzaţiilor pe scară largă, WhatsApp a publicat pe site-ul său o pagină dedicată întrebărilor frecvente, prezentând poziţiile sale cu privire la confidenţialitatea utilizatorilor.

Compania a transmis că actualizarea nu are nimic de-a face cu mesajele schimbate strict între utilizatori sau cu datele de profil şi, în schimb, modificarea este concepută pentru a sublinia modul în care companiile care folosesc WhatsApp pentru serviciul clienţi pot stoca jurnalele chat-urilor sale pe serverele Facebook.

Totodată, compania a mai precizat că noua politică de confidenţialitate nu se aplică utilizatorilor din Uniunea Europeană şi nici celor din Marea Britanie, în ciuda faptului că şi aceştia au primit o nouă politică de confidenţialitate cu care ar trebui să fie de acord.

"Nu există modificări ale practicilor de partajare a datelor WhatsApp în Europa care rezultă din această actualizare", a scris pe Twitter directorul politicii pentru WhatsApp Niamh Sweeney.

Şi şeful WhatsApp, Will Cathcart, a postat pe Twitter în urmă cu câteva zile un mesaj menit să rezolve confuzia şi să explice ce se întâmplă de fapt.

"Cu criptarea end-to-end, nu vă putem vedea chat-urile sau apelurile private şi nici Facebook. Suntem dedicaţi acestei tehnologii şi ne-am angajat să o apărăm la nivel global", a scris Cathcart, adăugând: "Este important pentru noi să fim clari. Această actualizare descrie comunicarea de afaceri şi nu schimbă practicile de partajare a datelor WhatsApp cu Facebook. Nu are impact asupra modului în care oamenii comunică în privat cu prietenii sau familia oriunde s-ar afla în lume".

Necesitatea unor astfel de clarificări şi neîncrederea utilizatorilor au la bază reputaţia proastă în ceea ce priveşte confidenţialitatea reţelei de socializare Facebook, care s-a aflat în centrul mai multor scandaluri privind folosirea datelor personale.

Cum divizează WhatsApp lumea

Scandalul din jurul WhatsApp vine într-un context în care platformele de social media se află în centrul atenţiei după ce mai multe platforme au suspendat conturile fostului preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, în încercarea de a controla conţinutul.

Pandemia Covid-19 a împins întreaga societate în online şi spre o folosire tot mai mare a reţelelor de telecomunicaţii, a platformelor de social media, dar şi a aplicaţiilor de comunicaţii. Totuşi, comunicarea sigură şi schimbul de date securizat au devenit mai importante ca oricând.

Până în februarie 2020, WhatsApp reuşise să strângă un număr de peste 2 miliarde de utilizatori din întreaga lume, devenind astfel extrem de influent, creând o dependenţă de seviciile sale pentru mulţi utilizatori şi punând un adevărat monopol asupra mijloacelor de comunicare. Numărul mare de utilizatori reuniţi din întreaga lume l-a transformat într-un contributor de seamă în procesul de globalizare. Totuşi, aplicarea de politici de confidenţialitate diferite, în funcţie de regiune, dar şi migrarea masivă către alte platforme alternative cu care se confruntă în prezent compania va duce la o divizare care va afecta cu siguranţă un număr mare de utilizatori.

Link-urile de grupuri private de pe WhatsApp au apărut pe Google

Link-uri către chat-urile de grup WhatsApp care ar trebui să fie private au apărut din nou în căutările Google, a subliniat un cercetător în domeniul securităţii cibernetice la începutul acestei săptămâni, potrivit dailysabah.

Grupurile private de pe WhatsApp sunt de obicei accesibile numai de către cei cărora le-a fost trimis un link de invitaţie de către un moderator. Cu toate acestea, aceste linkuri au fost indexate de Google, făcându-le vezibile de toată lumea. Aceeaşi problemă a fost expusă în februarie anul trecut.

WhatsApp a anunţat ulterior că a rezolvat problema cu Google.

"Din martie 2020, WhatsApp a inclus eticheta "noindex" pe toate paginile de linkuri care, potrivit Google, le vor exclude de la indexare. Am dat feedbackul nostru către Google pentru a nu indexa aceste chat-uri", a anunţat printr-un comunicat de mesagerie deţinută de Facebook.

De asemenea, WhatsApp a avertizat utilizatorii să nu posteze linkuri de invitaţii de chat de grup pe site-uri web accesibile publicului.

WhatsApp: "Nici noi, nici Facebook nu vom putea să vedem mesajele private"

WhatsApp a încercat să lămurească situaţia şi să liniştească utilizatorii care au început deja să ia calea platformelor concurente, după uraganul stârnit de noile clauze obligatorii din condiţiile de utilizare.

Şeful WhatsApp, Will Cathcart, a postat pe Twitter în urmă cu câteva zile un mesaj menit să rezolve confuzia şi să explice ce se întâmplă de fapt: "Cu criptarea end-to-end, nu vă putem vedea chat-urile sau apelurile private şi nici Facebook. Suntem dedicaţi acestei tehnologii şi ne-am angajat să o apărăm la nivel global", a scris Cathcart, adăugând: "Este important pentru noi să fim clari. Această actualizare descrie comunicarea de afaceri şi nu schimbă practicile de partajare a datelor WhatsApp cu Facebook. Nu are impact asupra modului în care oamenii comunică în privat cu prietenii sau familia oriunde s-ar afla în lume".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu va mai crede nimeni. Oricum nici o corespondenta nu a fost sigura, de cind e lumea, lume. Dar cu toate serviciile secrete din spatele ăstora..... Ca doar nu îi crede careva pe Zuckerberg, sau Bezos, capodopere ale inteligentei sau ale priceperii în afaceri. Asesoft-uri globaliste.

    Se știe deja că Facebook, Twitter, Google, etc fac spionaj de masa înregistrând tot și împărțind între ele ceea ce colectează de la utilizatori.

    De aceea se recomanda folosirea Signal sau Telegram, pentru că nu trec, cel puțin deocamdată, prin serverele FIAREI globaliste  

    1. Ai invatat, mai, ainginerule, sa nu mai spui fascism pur?

      ...

    Deocamdata Signal nu poate face fata traficului. Foarte multe erori de conectare la servere in timpul inregistrarii si timpi de transmitere ale mesajelor foarte mari, asta daca sunt transmise. De apeluri audio sau video nici vorba. Cel putin pentru Romania Signal nu este o solutie viabila.

    de ce nu se aduna o mana de IT-isti isteti in Romania sa faca aici un Whatsapp si un Facebook local dar fara magariile retelelor celebre?

    ar fi un mare business, o mare lovitura!  

    si avem si infrastructura si capete luminate!  

    puneti de business baieti!  

    1. Asta da idee! Doar sa nu fie confiscata apoi de băieții cu ochi albaștri.!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb