Cum să faci bani spunînd "NU"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 aprilie 2006

Directorul London Stock Exchange a respins patru oferte de preluare a pieţei britanice în ultimii patru ani

Clara Furse, directorul executiv al Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange Plc - LSE) a realizat - pentru sine şi investitorii acestei pieţe - cîştiguri de 1,32 miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de dolari) prin simplul fapt că a spus "NU" în cîteva rînduri. Aşadar, Furse a respins, începînd cu anul 2004, patru posibili cumpărători ai pieţei britanice, cea mai mare din Europa după valoarea companiilor listate. De fiecare dată, Furse, care deţine acţiuni LSE în valoare de 1,9 milioane de lire, a adus ca argument faptul că Bursa din Londra valorează mai mult.

Ultima respingere s-a produs săptămîna trecută, cînd piaţa americană electronică Nasdaq a fost nevoită să renunţe la oferta sa de 2,4 miliarde de lire sterline pentru preluarea LSE. În prezent, LSE are o valoare de piaţă de 2,67 miliarde de lire, aproape dublă faţă de momentul la care Deutsche Börse AG îşi lansa propria ofertă de preluare, în decembrie 2004. Oferta Deutsche Börse s-a ridicat la 1,35 miliarde de lire sterline. Ulterior, şi-a declarat interesul pentru LSE şi bursa pan-europeană Euronext. Piaţa germană a renunţat la luptă în martie 2005 din cauza presiunilor propriilor acţionari. A urmat cu o ofertă, în decembrie 2005, banca australiană de inves-tiţii "Macquarie", care a renunţat însă două luni mai tîrziu. "Furse a făcut un joc înţelept, însă periculos", consideră Alasdair Haynes, directorul executiv al "ITG Europe" din Londra, societate care activează în domeniul tranzacţiilor cu acţiuni. Haynes subliniază că, în numai cîteva săptămîni, dacă nu se va întîmpla nimic deosebit, acţiunile LSE vor scădea uşor. Ascensiunea lor a fost generată tocmai de lansarea ofertelor primite.

Analiştii sînt de părere că jocul lui Furse, 48 de ani, ar putea fi pe sfîrşite. Investitorii aşteaptă acum un nou ofertant pentru o posibilă fuziune, care ar putea demonstra că Furse nu are în intenţie decît să respingă propunerile de preluare. Totodată, noua ofertă ar putea să aducă un profit demn de luat în seamă de acţionarii LSE.

Printre posibilii ofertanţi se numără New York Stock Exchange şi Euronext NV. Totodată, unii specialişti consideră că Furse ar putea aştepta o ofertă mai mare din partea Nasdaq. De menţionat, însă, că reprezentanţii Nasdaq au precizat că ar putea reveni cu o propunere în următoarele şase luni, doar dacă LSE va decide să recomande oferta acţionarilor săi, dacă LSE primeşte o propunere de la un rival, ori dacă bursa britanică abandonează planul de returnare către investitori a 510 milioane de lire sterline.

Furse deţine 186.000 de acţiuni LSE, potrivit cifrelor Bursei londoneze. Clara Furse a investit chiar luna trecută, cînd a cumpărat 36.000 de acţiuni - la 811,5 pence/titlu. Acum, o acţiune LSE depăşeşte 1.030 pence/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb