Cum va afecta piaţa îngrăşămintelor eventuala tranzacţie InterAgro-Doljchim

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 aprilie 2010

Consiliul Concurenţei: "Cei de la InterAgro trebuie să ne notifice înainte de preluare, apoi vom declanşa o investigaţie"

Marin Mirea, oficial "InterAgro": "Grupul InterAgro controlează aproximativ 40% din piaţa îngrăşămintelor de uree şi azotat de amoniu"

O eventuală achiziţie a producătorului de îngrăşăminte "Doljchim" de către omul de afaceri Ioan Niculae ar trebui supusă aprobării Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care Grupul "InterAgro", controlat de Niculae, este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa îngrăşămintelor de la noi.

"Cei de la InterAgro ar trebui să ne notifice înainte să preia controlul Doljchim, urmând ca noi să deschidem o investigaţie. Legea prevede că noi trebuie să investigăm operaţiunile de concentrare economică când cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi depăşeşte echivalentul în lei a 10 milioane de euro", a menţionat, pentru ziarul BURSA, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, adăugând: "Până acum nu am primit nici o sesizare privind piaţa îngrăşămintelor de la noi. Poziţia dominantă a unui agent economic nu are neapărat legătură cu cota de piaţă deţinută, ci cu faptul că el acţionează indiferent de presiunea concurenţei".

Grupul "InterAgro" controlează patru combinate de îngrăşăminte şi procesează gaz la alte două combinate, în schimbul obţinerii de îngrăşăminte.

"Din Grupul InterAgro fac parte Donawchem SRL Târgu Măgurele, Amurco Bacău, Viromet Victoria şi Nitroporos Făgăraşi. De asemenea, InterAgro procesează gaz la Amonil şi Ga-Pro-Co Săvineşti, obţinând, în schimb îngrăşăminte", ne-a spus, Marin Mirea, şeful patronatului Nitrofos-for şi consilier în cadrul "InterAgro".

"InterAgro este lider pe piaţa îngrăşămintelor pe bază de uree şi azotat de amoniu, având o cotă între 30 şi 40%", a adăugat domnul Mitrea.

Omul de afaceri Ioan Niculae, preşedintele "InterAgro", a declarat, în urmă cu câteva zile, că intenţionează să achiziţioneze combinatul Doljchim de la Petrom.

"Noi am trimis o scrisoare de intenţie la Petrom, vrem să vedem care este situaţia Doljchim. Aşteptăm acum şi poziţia Petrom faţă de scrisoarea noas-tră", a explicat Marin Mirea.

Săptămâna trecută, reprezentanţii patronatelor din industria de îngrăşăminte au solicitat Ministerului Economiei modificarea Legii Gazelor, astfel încât gazele naturale destinate producţiei de bunuri chimice şi petrochimice să fie considerate materie primă pentru aceste industrii.

Combinatele au mai propus minis-terului şi introducerea în lege a prevederii ca industria chimică şi petrochimică să poată cumpăra gaze la un preţ care să nu depăşească nivelul tarifelor din producţia noastră internă.

În prezent, industria chimică beneficiază deja de o lege care îi permite să achiziţioneze gaze numai din producţia internă până la 1 octombrie 2010, al căror preţ este de circa 160 dolari/1.000 mc, situat la jumătatea tarifului gazelor importate din Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb