Cum va arăta Politica Agricolă Comună după 2013

C.D.
Politică / 20 noiembrie 2010

Cum va arăta Politica Agricolă Comună după 2013

Comisia Europeană a prezentat perspectivele Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), remis redacţiei.

Comisia a propus dezbaterii, pentru continuarea reformelor în domeniul agricol, trei opţiuni pe baza cărora, în funcţie de răspunsurile primite de la statele membre, va prezenta o serie de propuneri legislative la jumătatea anului viitor.

Cele trei opţiuni propuse presupun ajustarea treptată a celor mai mari deficienţe ale PAC, transformarea PAC într-o politică mai ecologică şi renunţarea, treptată, la plăţile directe şi la măsurile de piaţă şi concentrarea pe obiectivele referitoare la protejarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice.

"Pentru toate cele trei opţiuni, Comisia recomandă menţinerea sistemului actual format din doi piloni - un prim pilon, care cuprinde plăţi directe şi măsuri de piaţă, în cazul căruia normele sunt definite clar la nivelul UE, şi un al doilea pilon, care cuprinde măsuri de dezvoltare rurală multianuale", au precizat reprezentanţii DAE.

Scopul reformei PAC este, potrivit DAE, acela ca sectorul agricol european să devină mai dinamic, competitiv şi eficient în contribuţia sa la punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020.

Plăţi directe pe criterii obiective

Comisia mai propune, potrivit DAE, ca viitorul sistem de plăţi directe să nu mai utilizeze perioadele istorice de referinţă, ci să se bazeze pe criterii obiective.

Comisia invocă, astfel, importanţa redistribuirii şi orientării mai exacte a sprijinului acordat fermierilor, pe baza unor criterii obiective şi echitabile (economice sau de mediu), şi care să fie uşor de înţeles de către contribuabili.

Reprezentanţii DAE au explicat: "Una din variantele propuse de Comisie este acordarea unei plăţi de bază pentru susţinerea venitului fermierilor, care ar putea fi uniformă la nivel de regiune, neconstituind o rată fixă la nivel european, suplimentată de o plată de mediu anuală, care ar urma să fie acordată pentru acţiuni care depăşesc normele obligatorii referitoare la eco-condiţionalitate, precum şi de o plată pentru compensarea condiţiilor naturale defavorabile specifice. Acestea ar urma să completeze sumele plătite prin intermediul măsurilor de dezvoltare rurală".

Ce ne avantajează

Reprezentanţii DAE susţin că un element de interes pentru

ţara noastră este propunerea de introducere a unei scheme simplificate de sprijin pentru susţinerea fermelor mici, menită să le sporească competitivitatea, contribuind astfel la vitalitatea zonelor rurale.

"Comisia recunoaşte că birocraţia îngreunează în prezent accesul fermelor mici la fonduri europene, deşi ele joacă un rol important în dinamica economică a zonelor rurale", au arătat reprezentanţii DAE.

De asemenea, un alt element de interes îl constituie măsurile de piaţă, care, pe lângă intervenţia publică şi susţinerea depozitelor private, să vizeze cu precădere îmbunătăţirea funcţionării lanţului alimentar.

Instrumente pentru gestionearea riscurilor, în cadrul componentei de dezvoltare rurală

Privind componenta dezvoltării rurale a viitoarei Politici Agricole Comune, Comisia acordă atenţie integrării orizontale a considerentelor de mediu, de combatere a schimbărilor climatice şi de inovare în programele finanţate pe acest pilon, potrivit comunicatului DAE.

"Comisia propune, de asemenea, un element nou pentru viitoarea politică de dezvoltare rurală - un set de instrumente pentru gestionarea riscurilor, care să răspundă mai eficient incertitudinilor legate de veniturile fermierilor şi volatilitatea pieţei", precizează documentul.

Astfel, conform DAE, statele membre ar urma să dispună de diverse opţiuni de gestionare a riscurilor legate de producţie şi de venituri, care pot varia de la un nou instrument de stabilizare a veniturilor compatibil cu dreptul Organizaţiei Mondiale a Comerţului până la stimularea recursului la instrumentele de asigurare şi la fondurile mutuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb