Cum vede SUA rolul României prin extinderea geostrategică a companiei greceşti de electricitate PPC

F.D.
Companii / 15 februarie

Geoffrey Pyatt, asistent pentru resurse energetice al Secretarului de Stat al SUA (stânga) şi Georgios Stassis, CEO PPC

Geoffrey Pyatt, asistent pentru resurse energetice al Secretarului de Stat al SUA (stânga) şi Georgios Stassis, CEO PPC

Public Power Corporation (PPC), grupul elen care a achiziţionat Enel România, are un rol geostrategic tot mai important în regiune, în special prin extinderea companiei în România. Aceasta este concluzia întâlnirii dintre Georgios Stassis, CEO al PPC, şi Geoffrey Pyatt, asistent pentru resurse energetice al Secretarului de Stat al SUA. Întrevederea, care a avut loc săptămâna aceasta la Washington, reconfirmă importanţa tranzacţiei de anul trecut, prin care PPC a preluat activele Enel din România. Dincolo de dimensiunea sa comercială, trecerea afacerilor Enel din ţara noastră în mâna grecilor are multiple implicaţii geostrategice.

Astfel, Stassis i-a prezentat oficialului american strategia de transformare a PPC şi planurile companiei în Balcanii de Vest şi Mediterana de Sud-Est. "L-am informat despre planurile noastre legate de tranziţia energetică, noile investiţii în producţia de energie curată şi flexibilă în Grecia, România, Bulgaria şi restul regiunii, precum şi rolul important al PPC în ceea ce priveşte extinderea coridoarelor energetice din regiune şi în Iniţiativa celor Trei Mări", a declarat CEO-ul PPC.

Prezent ulterior la o conferinţă alături de ministrul adjunct grec pentru afaceri externe, Alexandra Papadopoulou, Geoffrey Pyatt a vorbit despre semnificaţia primirii Greciei ca membru al Iniţiativei celor Trei Mări în cadrul summitului care a avut loc anul trecut la Bucureşti. Pyatt s-a referit la coridorul vertical de gaze care leagă Grecia de România, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi la planurile PPC în regiune ca fiind elemente-cheie atât pentru renunţarea la cărbune în Europa Centrală şi Balcanii de Vest, cât şi la diminuarea influenţei lui Vladimir Putin, care foloseşte gazul şi energia drept arme. Prin intermediul acestor mari coridoare energetice regionale, România şi Grecia, prin intermediul PPC, pot juca un rol tot mai important.

"A fost foarte încurajator să aud cât de mult succes a avut PPC în transformarea sa, dar şi noua miză a PPC în România, eforturile pe care le face pentru a accelera tranziţia spre regenerabile în Grecia şi în regiune", a declarat Pyatt despre întrevederea sa cu Stassis. El a remarcat "transformările extraordinare" prin care a trecut Grecia - şi în care PPC a jucat un rol major - pentru a deveni una dintre ţările care dau tonul în materie de tranziţie energetică. Totodată, Grecia şi PPC au creat bazele pentru o cooperare energetică mai strânsă cu Macedonia de Nord, Bulgaria, Serbia, România, Republica Moldova şi Ucraina.

Într-o perioadă în care războiul din Ucraina a mutat interesul american spre consolidarea Europei de Est în faţa influenţei ruseşti, prezenţa PPC pe coridorul care pleacă din Grecia, traversează Bulgaria şi se termină în România creşte importanţa companiei în ochii americanilor, au comentat şi jurnaliştii greci de la Liberal.gr.

PPC a anunţat recent, la Londra, planul său strategic pentru 2024-2026, care prevede o accelerare a investiţiilor la niveluri record în România. Acestea vor permite grupului să creeze un coridor energetic care să acopere Europa de Sud-Est, cu un potenţial imens de creare de valoare şi generare de sinergii, cu beneficii pentru toate ţările, au spus cei de la PPC. Până în 2026, PPC se aşteaptă să pună în funcţiune noi centrale de producţie de energie verde în România cu capacităţi de circa 1,3 GW, mai mult decât dublu faţă de nivelul atins în ultimii 15 ani de companiile preluate în România. Întrucât producţia din surse regenerabile la nivelul grupului PPC va proveni din zone cu climă şi geografie diversificată, aceasta va crea siguranţă şi flexibilitate între ţări, contribuind la creşterea modelului de rezilienţă în regiune.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cum vede....

    O GASCA! si la propriu si la figurat... si gasca cu oua de aur pe parte de financiar! 

    s c c r e t 

    Nu-mi place defel că a ajuns potentialul energetic românesc pe mîna grecilor ! Nu mai am incredere in ei de cînd au preluat telefonia din România, au jefuit-o pur si simplu duă care au dat faliment aruncind=o la gunoi .Nu mă interesează managementul lor perfid !

    Nu ar trebui sa avem incredere in greci, Romania e gaina cu oua de aur pentru ei, intotdeauna au gandit asa, de cand voievozii munteni si moldoveni veneau la Athos si plateau darile muntelui catre turci, sau chiar cand plateau datoriile patriarhiei de la Constantinopole catre aceeasi ocupanti turci. Grecii au tinut intr-o saracie lucie manastirile romanesti care erau in trecut sub autoritatea lor, sunt zgarciti si foarte obisnuiti cu mita si peschesurile, ma indoiesc ca vor face investitii in energia verde in Romania, ei au venit doar ca sa incaseze facturile mari de pe piata romaneasca care e mare pentru ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb