CUMULUS: Preţul ansamblurilor rezidenţiale s-a majorat cu 25-35%/metru pătrat în 2021

G.U.
Companii / 2 februarie 2022

Răzvan Puchici, Senior Managing Partner CUMULUS

Răzvan Puchici, Senior Managing Partner CUMULUS

Evoluţia pieţei imobiliare în al doilea an de pandemie a fost puternic influenţată şi de comportamentul de achiziţie al românilor, cele mai multe achiziţii fiind făcute pentru locuinţe, nu cu scop speculativ, arată datele CUMULUS, unul dintre cele mai mari birouri de arhitectură şi proiectare din România. Aproximativ 30% dintre proiectele CUMULUS sunt axate pe construcţii de ansambluri rezidenţiale şi locuinţe, cu un impact de peste 50% din cifra de afaceri a companiei.

Pandemia a accelerat achiziţia de locuinţe, pe fondul tendinţei de a se simţi în siguranţă şi de a aparţine unui spaţiu. Cumpărătorii s-au orientat către spaţii mai mari, mai generoase sau chiar au preferat să migreze către periferia oraşului preferând confortul unei case individuale cu teren propriu în detrimentul accesibilităţii la punctele de interes din oraş, informează reprezentanţii CUMULUS

Răzvan Puchici, Senior Managing Partner CUMULUS, a declarat: "Se observă o schimbare accelerată în comportamentul cumpărătorilor, chiar şi faţă de acum jumătate de an, nu mai vorbim de perioada de dinainte de pandemie. Cumpărătorul de locuinţă a devenit majoritar în detrimentul cumpărătorului speculativ. Sigur, acesta nu a dispărut complet, însă s-a îndepărtat de apartamentele din zona medie şi high-end, orientându-se către cele cu preţuri mici. Bucureştiul şi marile oraşe sunt în creştere demografică, iar proiectele bune sunt puţine şi atrag şi o relocare a publicului avizat. De regulă, la acelaşi preţ cu care poţi achiziţiona un apartament într-un cartier al Bucureştiului, poţi să iei o căsuţă mică cu teren la marginea acestuia".

Comportamentul de achiziţie nu a fost influenţat atât de mult ca înainte de pandemie de creşterile preţului pe metru pătrat, însă pandemia a avut un impact considerabil asupra costului final. Astfel, potrivit datelor CUMULUS, costul pe metru pătrat al ansamblurilor rezidenţiale a crescut în 2021 cu 25-35%. Cea mai mare influenţă în această dinamică a venit din majorarea costurilor de achiziţie la materialele de construcţie, dar şi din creşterea preţului în ceea ce priveşte forţa de muncă. Majorările se adaugă factorilor precum incidenţa terenului şi proximitatea faţă de utilităţi. Acesta din urmă poate duce la o creştere a costului de 8-10% pentru acelaşi tip de proiect.

Schimbări în proiectare: spaţii mai eficiente şi mai verzi

Potrivit reprezentanţilor CUMULUS, pandemia a temperat ritmul construcţiilor de ansambluri rezidenţiale, însă a şi adus schimbări în felul în care se construieşte. Astfel, proiectele sunt mai orientate către un design responsabil, dar şi către o creştere a calităţii vieţii beneficiarilor finali, indiferent de valoarea pe metru pătrat.

"O soluţie implementată cu succes şi cu un cost relativ redus a fost să realizăm închideri uşoare la structuri de beton armat şi înălţimi mari. Am reuşit astfel să eficientizăm sistemul clasic cu panouri sandwich şi faţadă ventilată, print-un efort de cercetare internă şi o inovaţie a biroului nostru, ceea ce presupune că beneficiarul obţine cel puţin 5% mai multă arie utilă, plătind aceeaşi bani. Dezvoltatorul e mulţumit pentru că se menţine profitul, iar end-user-ul câştigă acei 20 de centimetri perimetral, de jur împrejurul apartamentului. De asemenea, observăm o tendinţă tot mai accentuată de a creşte calitatea finisajelor", a mai explicat arh. Răzvan Puchici.

De altfel, locaţia, proiectarea de calitate şi execuţia corectă sunt factorii care vor face diferenţa în evoluţia pieţei imobiliare, consideră reprezentanţii CUMULUS. În prezent preţurile pe metru pătrat în Bucureşti pornesc de la 1.000 euro/mp şi depăşesc 2.500 de euro/mp în ansamblurile premium.

Totodată, tendinţele arată că românii îşi vor menţine comportamentul de achiziţie, fiind printre ţările cu cel mai mare procent de proprietari (conform Eurostat, în 2020 peste 95% dintre români aveau în proprietate o locuinţă) şi pe fondul investiţiilor în proprietăţi imobiliare cu scopul de a fi închiriate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb